Businessul cu droguri se infiltrează tot mai mult în porturile europene

05 Apr. 2023, 14:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Apr. 2023, 14:58 // Actual //  bani.md

Grupurile de traficanţi de droguri se infiltrează tot mai mult în porturile europene. Bandele mituiesc funcţionari portuari sau angajaţi ai companiilor, infiltrează complici şi, din ce în ce mai des, sparg şi codurile digitale de securitate ale containerelor.

Bandele organizate de traficanţi de droguri se infiltrează din ce în ce mai mult în marile porturi europene, potrivit unui raport al Europol.

„Cele mai mari trei porturi europene, şi anume cele din Anvers, Rotterdam şi Hamburg, se numără printre principalele ţinte ale grupurilor criminale”, potrivit analizei Europol citate de dpa.

Grupurile ar mitui funcţionari portuari sau angajaţi ai companiilor, ar infiltra complici şi, din ce în ce mai des, ar sparge şi codurile digitale de securitate ale containerelor.

În porturile maritime din UE sunt gestionate anual aproximativ 90 de milioane de containere, însă autorităţile pot inspecta doar între 2% şi 10% dintre acestea.

Între timp, se estimează că, în ultimii ani, cel puţin 200 de tone de cocaină au fost traficate numai prin porturile Antwerp şi Rotterdam. Acest obstacol logistic reprezintă o provocare pentru autorităţile de aplicare a legii şi o oportunitate pentru reţelele infracţionale care au nevoie de acces la centrele logistice pentru a-şi facilita activităţile infracţionale. Astfel de reţele infracţionale s-au infiltrat, prin urmare, în porturile de pe toate continentele.

Cele mai mari trei porturi din Europa, şi anume cele din Anvers, Rotterdam şi Hamburg, sunt printre cele mai vizate de infiltrarea infracţională. Principala modalitate prin care infractorii fac acest lucru este coruperea angajaţilor companiilor de transport maritim, a celorportuari, a importatorilor, a companiilor de transport şi a reprezentanţilor autorităţilor naţionale, ale căror acţiuni sunt necesare pentru a asigura intrarea transporturilor ilegale.

Cu toate acestea, această abordare necesită coruperea unui număr mare de complici.

Pentru a-şi concentra eforturile şi pentru a minimiza riscurile de pierdere a mărfurilor, infractorii organizaţi caută noi moduri de operare care necesită coruperea unui număr mult mai mic de persoane.

Raportul Europol privind porturile UE analizează o tehnică specifică, care exploatează codurile de referinţă ale containerelor deturnate. Pentru acest lucru este nevoie fie de coruperea unei singure persoane, fie de infiltrarea unei echipe care este apoi plătită între 7 şi 15% din valoarea transportului ilegal.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO