Businessul cu droguri se infiltrează tot mai mult în porturile europene

05 Apr. 2023, 14:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Apr. 2023, 14:58 // Actual //  bani.md

Grupurile de traficanţi de droguri se infiltrează tot mai mult în porturile europene. Bandele mituiesc funcţionari portuari sau angajaţi ai companiilor, infiltrează complici şi, din ce în ce mai des, sparg şi codurile digitale de securitate ale containerelor.

Bandele organizate de traficanţi de droguri se infiltrează din ce în ce mai mult în marile porturi europene, potrivit unui raport al Europol.

„Cele mai mari trei porturi europene, şi anume cele din Anvers, Rotterdam şi Hamburg, se numără printre principalele ţinte ale grupurilor criminale”, potrivit analizei Europol citate de dpa.

Grupurile ar mitui funcţionari portuari sau angajaţi ai companiilor, ar infiltra complici şi, din ce în ce mai des, ar sparge şi codurile digitale de securitate ale containerelor.

În porturile maritime din UE sunt gestionate anual aproximativ 90 de milioane de containere, însă autorităţile pot inspecta doar între 2% şi 10% dintre acestea.

Între timp, se estimează că, în ultimii ani, cel puţin 200 de tone de cocaină au fost traficate numai prin porturile Antwerp şi Rotterdam. Acest obstacol logistic reprezintă o provocare pentru autorităţile de aplicare a legii şi o oportunitate pentru reţelele infracţionale care au nevoie de acces la centrele logistice pentru a-şi facilita activităţile infracţionale. Astfel de reţele infracţionale s-au infiltrat, prin urmare, în porturile de pe toate continentele.

Cele mai mari trei porturi din Europa, şi anume cele din Anvers, Rotterdam şi Hamburg, sunt printre cele mai vizate de infiltrarea infracţională. Principala modalitate prin care infractorii fac acest lucru este coruperea angajaţilor companiilor de transport maritim, a celorportuari, a importatorilor, a companiilor de transport şi a reprezentanţilor autorităţilor naţionale, ale căror acţiuni sunt necesare pentru a asigura intrarea transporturilor ilegale.

Cu toate acestea, această abordare necesită coruperea unui număr mare de complici.

Pentru a-şi concentra eforturile şi pentru a minimiza riscurile de pierdere a mărfurilor, infractorii organizaţi caută noi moduri de operare care necesită coruperea unui număr mult mai mic de persoane.

Raportul Europol privind porturile UE analizează o tehnică specifică, care exploatează codurile de referinţă ale containerelor deturnate. Pentru acest lucru este nevoie fie de coruperea unei singure persoane, fie de infiltrarea unei echipe care este apoi plătită între 7 şi 15% din valoarea transportului ilegal.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 4 aprilie 2025
04 Apr. 2025, 13:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:27 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moscova a urcat pe locul al doilea în lume după numărul de miliardari în dolari, devansând Hong Kong și fiind întrecută doar de New York, potrivit celui mai recent clasament publicat de Forbes.

Până la 7 martie 2025, 90 de miliardari trăiau în capitala Rusiei — cu 16 mai mulți decât anul trecut, dintre care 11 sunt „nou-veniți”. Averea totală a acestor persoane se ridică la 409 miliarde de dolari, cu 31 de miliarde mai mult decât în 2024.

Cel mai bogat moscovit rămâne magnatul petrolier Vagit Alekperov, cu o avere estimată la 28,7 miliarde de dolari. Peste jumătate din această sumă provine din participația sa în gigantul „Lukoil”, de la care a încasat anul trecut peste 2 miliarde de dolari în dividende, în ciuda faptului că a părăsit funcția de președinte al companiei în aprilie 2022, după ce a fost vizat de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Australia.

Moscova a reușit astfel să depășească Hong Kong, care anul trecut ocupa la egalitate locul doi cu capitala rusă. În prezent, Hong Kong se află pe locul trei, cu 72 de miliardari, fiind urmat de alte două orașe din China aflate în top 10.

Pe primul loc se menține New York, care a adăugat în 2024 încă 13 miliardari, ajungând la 123. Averea totală a acestora se ridică la 759 miliarde de dolari, iar liderul rămâne Michael Bloomberg, cu o avere de 105 miliarde de dolari.

În ciuda sancțiunilor occidentale, numărul miliardarilor din întreaga Rusie a crescut în 2024 de la 125 la 146, potrivit Forbes — cel mai mare număr din istoria clasamentului. 15 ruși au intrat pentru prima dată în top, iar 10 au revenit după o absență. Doar patru au ieșit din listă.

Totodată, averea combinată a celor mai bogați ruși a atins un nou record de 625,5 miliarde de dolari, depășind nivelul din 2023 (576,8 miliarde $) și chiar recordul pre-invazie din 2021 (606,2 miliarde $).

Potrivit Forbes, averea cumulată a miliardarilor ruși a depășit economiile tuturor cetățenilor ruși din sistemul bancar. Astfel, în timp ce cei mai bogați ruși dețineau 63,3 trilioane de ruble, populația țării avea în băncile rusești doar 57,5 trilioane de ruble (date valabile la 1 ianuarie 2025).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!