Buzu promite verificări la sânge pentru beneficiarii de compensații la caldură

01 Sept. 2023, 09:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Sept. 2023, 09:58 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a anunțat într-un interviu pentru Agora că beneficiarii de compensații sociale pentru sezonul rece al anului vor fi supuși unor verificări minuțioase. Este vorba de veniturile acestora, proprietățile imobiliare deținute și alte resurse financiare. Această măsură are ca scop asigurarea transparenței și corectitudinii în acordarea ajutoarelor sociale.

Într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ministrul Buzu a explicat că guvernul dorește să se asigure că beneficiile destinate persoanelor defavorizate sunt acordate celor care au cu adevărat nevoie de ele și care îndeplinesc criteriile stabilite.

„Este esențial să facem acest demers pentru a preveni abuzurile și pentru a garanta că resursele destinate celor mai vulnerabili cetățeni ajung cu adevărat la aceștia”, a declarat ministrul Buzu.

Verificările vor include analiza veniturilor și a proprietăților imobiliare deținute de beneficiarii compensațiilor sociale. Aceștia vor fi obligați să furnizeze documente și informații relevante pentru a dovedi eligibilitatea lor. Autoritățile vor colabora cu diverse agenții și instituții pentru a obține date precise cu privire la situația financiară a solicitantilor.

„Am avut persoane care nu au declarat niciun venit și când am cerut date de la fisc nu există date. Însă atunci când am analizat consumul istoric și era foarte mare și persoana a achitat am avut un model logic persoanele respective au fost retrogradate. Cu fiecare rundă de compensații vrem să îmbunătățim sistemul să aibă acces la mai multe date ca să putem proteja familiile cu venituri mici”, a punctat Buzu.

În sezonul de încălzire trecut compensațiile la căldură s-au acordat în funcție de gradul de vulnerabilitate: foarte mare, mare, mediu, scăzut și fără vulnerabilitate energetică.

Anul trecut, doar consumatori Termoelectrica au beneficiat de compensații la căldură în sumă de 808 milioane de lei. Iar pentru comensarea tuturor facturilor la încălzire au fost alocate 5 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iun. 2024, 12:20 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii au exprimat o gamă largă de nevoi financiare lunare pentru a atinge starea de fericire. 23,6% dintre respondenți, în special pensionarii cu venituri mai reduse, au menționat că le-ar fi suficienți între 5 și 10 mii de lei lunar. Alți 20,3% au menționat că ar avea nevoie de 10-15 mii de lei, în timp ce 18,4% au indicat suma de 15-20 mii de lei, a declarat economistul Veaceslav Ioniță care a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie realizat în luna mai 2024 de către CBS Research, comandat de IDIS „Viitorul”, privind așteptările financiare ale moldovenilor pentru a se considera fericiți.

Potrivit analizei pe diferite categorii demografice, bărbații au menționat că ar avea nevoie de aproximativ 18 mii de lei lunar pentru a fi fericiți, în timp ce femeile au menționat o medie de 14900 de lei lunar, reflectând o diferență de aproximativ 20%. Media națională a cerințelor financiare pentru starea de fericire a fost estimată la 16300 de lei lunar.

Pe categorii de vârstă, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au menționat cel mai mare nivel de nevoie financiară lunară, aproximativ 18700 de lei, în timp ce cei cu vârste între 30 și 44 de ani au indicat o medie de 20600 de lei lunar.

După locul de trai, respondenții din mediul urban au declarat că ar avea nevoie de aproximativ 19 mii de lei lunar pentru a se simți fericiți, în timp ce cei din mediul rural au menționat o necesitate de aproximativ 14 mii de lei lunar.

În funcție de nivelul de educație, cei cu studii superioare au exprimat cea mai mare așteptare financiară, de aproximativ 20500 de lei lunar, cu aproximativ 30% mai mult față de ceilalți respondenți.

Referitor la nivelul salariilor care ar opri migrația, în 2024, respondenții au indicat că un salariu de aproximativ 17500 de lei lunar i-ar determina să rămână în țară, reflectând o apropiere semnificativă față de așteptările salariale exprimate în 2017, care erau de două ori mai mari decât salariile reale de atunci.

Expertul a subliniat și discrepanțele semnificative între salariile medii în Republica Moldova și în zona euro de-a lungul anilor, arătând o tendință de convergență lentă, dar constantă, a salariilor moldovenești spre nivelurile europene.

În concluzie, sondajul a evidențiat că, deși salariile în Moldova au crescut în ultimii ani, migrația rămâne o problemă majoră, mai ales în rândul tinerilor, indiferent de nivelul salariilor locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău