„Cămătarul” IuteCredit spune cât valorează una dintre cele mai mici bănci din Moldova pe care vrea să o cumpere

31 Dec. 2021, 09:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
31 Dec. 2021, 09:47 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Tarmo Sild, CEO Iute Credit din Estonia, care controlează compania cu același nume din Republica Moldova și intenționează să cumpere Energbank din Republica spune că vrea să cumpere banca  pentru că vrea să dezvolte sistemul de plăți.

Într-un interviu pentru newsmaker, CEO IuteCredit spune că banca, în prezent, valorează 15 mil. de euro, iar compania vrea să achiziționeze 59,5% din acțiuni.

Acest lucru va depinde de prețul de piață al băncii. Unele acțiuni ale băncii sunt listate la bursă. (…) Anul trecut noi am primit autorizația pentru achiziția Eurocreditbank, dar nu am reușit să ne înțelegem cu unul dintre cei mai importanți acționari ai băncii, de aceea nu am cumpărat-o”, a declarat Tarmo Sild.

Potrivit lui, banca va crește portofoliul de clienți și evident și volumul de credite

Banca ne va oferi acces la un capital mai mare și vom putea să ne ocupăm de creditarea persoanelor juridice. În prezent, la noi, volumul mediu de împrumuturi este de circa 500 de euro. Avem un portofoliu general de 125 de milioane de euro al Iute Credit Group (în cinci țări – Moldova, Bulgaria, Macedonia de Nord, Albania și Bosnia și Herțegovina). Aceasta este mărimea unei bănci cu 160 de mii de clienți. Pentru a finanța întreprinderile mici și mijlocii, este necesar accesul la un capital suplimentar”.

Proprietarul IuteCredit susține că primește fonduri de la Bursa Frankfurt, cu 11% anual și acordă credite în Republica Moldova la o rată medie de 48%.

Noi primim fonduri în euro la Bursa Frankfurt, cu 11% anual. De notat că banca poate primi bani de la populație în lei (depozite) și oferi credite în lei. Cred că știți care sunt ratele pentru depozite aici, nu sunt de 11% (rata medie pentru depozite în Moldova este de circa 5-6%). Noi primim bani în euro și ne este avantajos să le oferim persoanelor fizice cu 40% anual pentru achiziția de electrocasnice, de exemplu. Dar atunci când noi luăm bani cu 11%, agenților economici nu le este convenabil să ia acești bani cu 15% – 20%. Dacă vorbim despre creditarea întreprinderilor mici și mijlocii, valoarea capitalului creditar ar trebui să fie mai mică de 11%”, a mai spus șeful IuteCredit.

La sfârșitul lunii octombrie, Consiliul Concurenței a dat undă verde companiei de microcreditare IuteCredit pentru preluarea Energabnk, una dintre băncile cele mai mici de pe piața moldovenească.

IuteCredit este pe locul trei în topul companiilor de microcreditare după volumul activelor de 811,2 mil. de lei. al creditelor acordate de 819 mil.de lei și un profit de 67,4 mil. de lei.

Energbank este una dintre băncile mici din Republica Moldova. Profitul instituției financiare a însumat, la sfârșitul luni noiembrie, 52 mil. de lei. Banca are active de 2,9 miliarde de lei, credite acordate în sumă de 1 miliard de lei, iar depozite atrase – 2,1 miliarde de lei.

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

Proprietarii de apartamente sunt nevoiţi să facă reduceri mari în oraşe importante ca Liov şi Kiev, din cauza războiului din Ucraina, anunţă Aleph News.

Războiul din Rusia face ravagii şi în domeniul imobiliar. Proprietarii de apartamente sunt nevoiţi să facă reduceri imense în oraşe importante ca Liov şi Kiev. Preţurile au scăzut dramatic în Kiev, capitala Ucrainei, oamenii temându-se să mai investească bani în apartamente sau în chirii. Dovada: un apartament din Kiev, într-o zonă de lux, se închiriază cu 240 de euro pe lună.

Situaţia este asemănătoare în Liov şi în alte oraşe din vestul Ucrainei, unde salariile sunt mai apropiate de Europa, într-o ţară unde pensia este în medie 70 de euro, iar salariul minim nu trece de 190 de euro.

După eliberarea zonei Kiev de ocupanţii ruşi, unii locuitori au revenit, însă nu este loc de afaceri imobiliare. Vânzările de apartamente s-au blocat din cauza războiului, iar chiriile s-au prăbuşit.

Vitaliy Demchenko, agent imobiliar în Kiev, ajută zece persoane să-şi închirieze casele, însă a primit un singur telefon din partea unui potenţial chiriaş. Preţurile mult mai mici nu atrag pe nimeni, din cauza războiului.

Zone bune ale Kievului, unde chiria era aproape 300 de euro pe lună, nu mai sunt atractive pentru oameni nici măcar pentru 180 de euro pe lună.

„Nimeni nu vrea să închirieze un apartament chiar şi la astfel de preţuri”, a explicat Demchenko. În trei luni, valoarea apartamentelor şi a chiriilor a scăzut cu peste 30%.

În Liov, deşi oraşul pare ferit de război, situaţia este la fel de proastă. După invazia rusă a Ucrainei, piaţa imobiliară din Liov a „explodat” din cauza locuitorilor din Kiev şi alte zone ale Ucrainei care fugeau de război şi erau dispuşi să plătească oricât pentru o chirie. În acel moment, chiria în Liov pentru un apartament cu o singură cameră sărea de 950 de euro pe lună. Bucuria nu a ţinut mult, după eliberarea zonei Kiev, pentru că oamenii s-au întors acasă, iar acum apartamentele în Liov se închiriază cu aproximativ 250 de euro pe lună.

Agentul imobiliar Ruslana Artim spune că piaţa imobiliară s-a prăbuşit deja cu 30-40%.

O situaţie similară se observă şi în alte oraşe din vestul Ucrainei. Potrivit agenţiilor imobiliare, în Ivano-Frankivsk un apartament cu două camere se poate închiria cu 280 de euro pe lună. În Kalush, la 30 de kilometri de Frankivsk, un apartament cu un dormitor poate fi închiriat mult mai ieftin, pentru 90 de euro, în timp ce un apartament cu două dormitoare, pentru 190 de euro pe lună.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău