Campania Castel Mimi „Alege vinuri din soiuri autohtone”, apreciată şi promovată de nume notorii din ţara noastră

03 Nov. 2023, 10:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Nov. 2023, 10:38 // Actual //  bani.md

Castel Mimi – promotorul vinurilor din soiuri autohtone a lansat pe 25 septembrie campania care îndeamnă consumatorii de vin din Republica Moldova, dar şi din diaspora, să aleagă vinurile produse din soiuri autohtone de struguri – „Feteasca Albă”, „Feteasca Neagră”, „Feteasca Regală” şi „Rara Neagră”.

Ne dorim astfel ca soiurile noastre locale să fie descoperite şi apreciate la nivel naţional, dar şi mondial, iar Moldova să fie cunoscută ca un producător de vinuri de calitate.

Ne bucură faptul că unii vinificatori, colegi din domeniu, au preluat iniţiativa noastră şi promovează şi ei vinurile din soiuri autohtone.

Suntem mândri că mesajul nostru a fost apreciat şi promovat de persoane publice din ţara noastră. Artişti, actori şi sportivi ne-au susţinut şi continuă să o facă, pentru a promova nu doar vinurile noastre autohtone, dar şi brandul de ţară.

Actorii Andrei Porubin şi Dumitru Roman au postat filmuleţe în care vorbesc despre istorie şi vinurile din soiuri autohtone pe care le consuma chiar şi domnitorul Ştefan cel Mare. Muzicienii Constantin Moscovici, Cornelia Ştefăneţ şi Doina Sulac şi-au îndemnat miile de urmăritori să le urmeze exemplul şi să aleagă vinuri din soiuri autohtone, pentru evenimentele din familie. Iar sportivul moldovean Ion Lazarenco, care a devenit al optulea om din lume care a reuşit să traverseze înotând prin şapte strâmtori şi a fost desemnat canditatul Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace în anul 2019, a înregistrat un filmuleţ în care spune că mereu sărbătoreşte succesul cu un pahar de vin din soiuri autohtone şi poartă cu mândrie drapelul Republicii Moldova oriunde se află.

Pe această cale, le mulţumim pentru implicare şi promovarea Campaniei lansată de Castel Mimi.

 

Vinurile din soiuri autohtone produse de Castel Mimi au fost apreciate de către degustatorul etalon Mihai Druţă, preşedintele Asociaţiei de Sommelier din ţara noastră. Expertul a degustat cele cinci vinuri de soi şi cupaje în cadrul rubricii sale „Un vin bun cu Mihai Druţă”, a expus caracteristicile pentru fiecare sticlă şi a venit cu recomandări pentru combinaţii gastronomice.

„Vă îndemn să descoperiţi soiurile autohtone, pentru că ele prezintă un potenţial foarte bun pentru vinificaţia din Republica Moldova. Soiurile autohtone ar putea să ne promoveze peste hotare şi ar putea să uimească pe cei care sunt interesaţi să descopere cultura noastră, ţara noastră. Să vă mândriţi cu ele!”, a precizat Mihai Druţă.

Le mulţumim tuturor consumatorilor care au dat curs îndemnului nostru şi au ales vinurile din soiuri autohtone, pentru petreceri şi evenimente de familie.

Castel Mimi va fi în continuare promotorul vinurilor din soiuri autohtone şi le va promova la concursuri şi expoziţii internaţionale, pentru că ne mândrim cu strugurii şi vinurile produse din soiuri locale, cu o istorie de secole.

#alegsoiuriautohtone

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 11:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 11:00 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În sezonul iulie 2024 – februarie 2025, Republica Moldova a exportat 99,7 mii tone de rapiță, potrivit unei analize prezentate de Iurie Rija, director executiv al Asociației Agrocereale. Deși nu a fost atins recordul absolut din sezonul trecut (272 mii tone), volumul exportat depășește clar media ultimului deceniu, confirmând interesul crescut pentru această cultură oleaginoasă.

Această performanță este alimentată de extinderea suprafețelor însămânțate și de cererea constantă pe piețele externe, într-un context în care rapița rămâne una dintre culturile agricole cele mai rezistente la secetă și cele mai rentabile pentru fermierii moldoveni.

Exporturile de rapiță au generat 902 milioane lei în sezonul curent, în scădere față de peste 2 miliarde lei în sezonul anterior, dar apropiate de nivelul din 2022/2023 (938 milioane lei). Prețul mediu actual este sub cel din 2022/2023 (11,56 lei/kg), dar rămâne semnificativ mai bun decât în perioada de supraproducție din anul trecut (7,48 lei/kg). Cel mai ridicat preț din sezon a fost înregistrat în ianuarie 2025 – 10,27 lei/kg, urmat de o ușoară scădere în lunile următoare.

Luna iulie 2024 a fost perioada de vârf a exporturilor, cu peste 38 mii tone livrate – o treime din totalul sezonului. Ulterior, volumul a scăzut gradual până la 3,3 mii tone în februarie 2025, tendință explicabilă prin caracterul sezonier al recoltării și epuizarea stocurilor.

În topul exportatorilor domină RUSAGRO-PRIM SRL, cu 33.405 tone exportate în 2024 și 10.605 tone în primele două luni și jumătate din 2025. Urmează VADALEX GRAINS SRL (13.702 tone în 2024) și GRANDO INVEST TRADING SRL (11.073 tone în 2024 + 124 tone în 2025). Alte nume importante din sector sunt ANCOM-AGRO, OROMIMEXPO, TRUST ORGANIC și AGRO-NOVA PRIM.

Din punct de vedere al destinațiilor, România a absorbit 63,4 mii tone de rapiță moldovenească, urmată de Bulgaria (21,3 mii tone) și Marea Britanie (7,7 mii tone). Aceste trei piețe au însumat peste 90% din exporturile totale. În ceea ce privește prețul mediu, Germania a oferit cel mai mult – 19,0 lei/kg, însă doar pentru 112 tone. Pe piețele principale, prețurile au fost competitive: Bulgaria – 9,5 lei/kg, România – 9,2 lei/kg, Marea Britanie – 7,8 lei/kg.

„Rapița rămâne o cultură strategică pentru agricultura moldovenească, din grupa I, cu rentabilitate ridicată și rezistență la factorii climatici”, subliniază Iurie Rija. În ciuda presiunilor internaționale și a fluctuațiilor prețurilor, Moldova își consolidează poziția ca exportator regional important, iar interesul investitorilor și al fermierilor rămâne ridicat. Perspectivele pentru anii următori sunt optimiste, mai ales în contextul în care cererea globală pentru uleiuri vegetale și biocombustibili se menține la cote înalte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ