Campania Castel Mimi „Alege vinuri din soiuri autohtone”, apreciată şi promovată de nume notorii din ţara noastră

03 Nov. 2023, 10:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Nov. 2023, 10:38 // Actual //  bani.md

Castel Mimi – promotorul vinurilor din soiuri autohtone a lansat pe 25 septembrie campania care îndeamnă consumatorii de vin din Republica Moldova, dar şi din diaspora, să aleagă vinurile produse din soiuri autohtone de struguri – „Feteasca Albă”, „Feteasca Neagră”, „Feteasca Regală” şi „Rara Neagră”.

Ne dorim astfel ca soiurile noastre locale să fie descoperite şi apreciate la nivel naţional, dar şi mondial, iar Moldova să fie cunoscută ca un producător de vinuri de calitate.

Ne bucură faptul că unii vinificatori, colegi din domeniu, au preluat iniţiativa noastră şi promovează şi ei vinurile din soiuri autohtone.

Suntem mândri că mesajul nostru a fost apreciat şi promovat de persoane publice din ţara noastră. Artişti, actori şi sportivi ne-au susţinut şi continuă să o facă, pentru a promova nu doar vinurile noastre autohtone, dar şi brandul de ţară.

Actorii Andrei Porubin şi Dumitru Roman au postat filmuleţe în care vorbesc despre istorie şi vinurile din soiuri autohtone pe care le consuma chiar şi domnitorul Ştefan cel Mare. Muzicienii Constantin Moscovici, Cornelia Ştefăneţ şi Doina Sulac şi-au îndemnat miile de urmăritori să le urmeze exemplul şi să aleagă vinuri din soiuri autohtone, pentru evenimentele din familie. Iar sportivul moldovean Ion Lazarenco, care a devenit al optulea om din lume care a reuşit să traverseze înotând prin şapte strâmtori şi a fost desemnat canditatul Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace în anul 2019, a înregistrat un filmuleţ în care spune că mereu sărbătoreşte succesul cu un pahar de vin din soiuri autohtone şi poartă cu mândrie drapelul Republicii Moldova oriunde se află.

Pe această cale, le mulţumim pentru implicare şi promovarea Campaniei lansată de Castel Mimi.

 

Vinurile din soiuri autohtone produse de Castel Mimi au fost apreciate de către degustatorul etalon Mihai Druţă, preşedintele Asociaţiei de Sommelier din ţara noastră. Expertul a degustat cele cinci vinuri de soi şi cupaje în cadrul rubricii sale „Un vin bun cu Mihai Druţă”, a expus caracteristicile pentru fiecare sticlă şi a venit cu recomandări pentru combinaţii gastronomice.

„Vă îndemn să descoperiţi soiurile autohtone, pentru că ele prezintă un potenţial foarte bun pentru vinificaţia din Republica Moldova. Soiurile autohtone ar putea să ne promoveze peste hotare şi ar putea să uimească pe cei care sunt interesaţi să descopere cultura noastră, ţara noastră. Să vă mândriţi cu ele!”, a precizat Mihai Druţă.

Le mulţumim tuturor consumatorilor care au dat curs îndemnului nostru şi au ales vinurile din soiuri autohtone, pentru petreceri şi evenimente de familie.

Castel Mimi va fi în continuare promotorul vinurilor din soiuri autohtone şi le va promova la concursuri şi expoziţii internaţionale, pentru că ne mândrim cu strugurii şi vinurile produse din soiuri locale, cu o istorie de secole.

#alegsoiuriautohtone

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO