Capitalizarea bursieră a Tesla a depăşit, vineri, pragul de o mie de miliarde de dolari, pe fondul aşteptărilor că firmele conduse de Elon Musk vor obţine un tratament favorabil după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, transmite Reuters.
La Bursa de la New York, acţiunile producătorului de vehicule electrice (EV) au urcat cu 8,2%, la 321,22 dolari, şi a catapultat evaluarea companiei peste pragul de o mie de miliarde de dolari, pentru prima dată în ultimii peste doi ani.
Titlurile au înregistrat un avans de 29%, săptămâna aceasta, adăugând peste 230 miliarde de dolari la capitalizarea bursieră, cea mai bună evoluţie din ianuarie 2023.
Pe întreaga perioadă a campaniei electorale, patronul Tesla şi-a exprimat sprijinul necondiţionat pentru Donald Trump, donând zeci de milioane de dolari via organizaţia sa politică ‘America PAC’ şi a apărut de mai multe ori alături de candidatul republican la mitingurile de campanie.
În replică, Donald Trump l-a lăudat pe Elon Musk. „Avem o nouă stea. S-a născut o nouă stea: Elon… Este un super geniu”, a declarat Trump în faţa susţinătorilor săi.
„Tesla şi directorul general Elon Musk sunt poate cei mai mari câştigători de pe urma rezultatului alegerilor şi credem că victoria lui va ajuta la accelerarea aprobării de către autorităţile de reglementare a tehnologiei companiei de conducere autonomă”, a apreciat Garrett Nelson, analist la CFRA Research.
Conform listei miliardarilor întocmită de revista Forbes, averea lui Musk a depăşit 300 miliarde de dolari.
Ani de zile, Tesla a fost cel mai valoros producător auto din lume.
Capitalizarea bursieră a Tesla a depăşit pragul de o mie de miliarde de dolari


Mai mult de o treime dintre miliardarii ruși incluși în topul Forbes Rusia 2024 ar fi apelat la servicii de PR pentru a elimina informațiile compromițătoare din rezultatele căutării Google. Potrivit unei investigații publicate de The Moscow Times, numele a 42 din cei 125 de miliardari ruși au fost implicate în utilizarea mecanismului DMCA (Digital Millennium Copyright Act) – o lege americană destinată protejării drepturilor de autor, dar folosită frecvent pentru a „curăța” internetul de conținut negativ.
Tehnica folosită este simplă, dar eficientă: agențiile de PR creează site-uri-fantomă cu articole copiate de pe site-urile originale și apoi trimit plângeri DMCA către Google, invocând încălcarea drepturilor de autor. Google este obligat, prin legislația americană, să elimine din rezultatele căutării materialele „reclamate” pentru a evita procese costisitoare.
The Moscow Times a verificat baza de date Lumen și a constatat că multe dintre cererile de ștergere vizează articole despre activele străine ale miliardarilor ruși, metodele de eludare a sancțiunilor internaționale, legături cu oficiali guvernamentali sau chiar antecedente penale.
Au fost eliminate, de exemplu, articole despre investițiile lui Roman Abramovici în start-up-uri occidentale prin operațiuni off-shore în Cipru, despre Ghenadi Timcenko și rețelele sale de deținere a activelor prin foști manageri, despre Andrei Melnicenko și transferul activelor „Eurohim” către soția sa, precum și despre Alisher Usmanov, inclusiv legăturile sale cu serviciile de forță și cu Vladimir Putin.
Informații despre proprietăți luxoase deținute în Occident au fost, de asemenea, eliminate din Google. Mihail Fridman, fondatorul Alfa Group, a rămas fără articolul despre vila sa cu zece dormitoare din Saint-Tropez, înghețată în urma sancțiunilor UE din 2022. Andrei Guriev, proprietarul „PhosAgro”, a fost disociat online de palatul Vitanhurst din Londra, iar Boris Rotenberg – de vila sa de pe Coasta de Azur.
Cele mai frecvent eliminate sunt materialele repostate pe site-uri de tip „kompromat” (compromițătoare). Acest lucru are o explicație strategică: în unele cazuri, deciziile privind sancțiunile internaționale se bazau inclusiv pe articole găsite prin Google, după cum a dezvăluit anterior Politico. Dosarele de sancționare includ surse diverse – de la The Financial Times și Reuters, până la bloguri, pagini Wikipedia sau articole traduse automat din presa rusă sau ucraineană.
Astfel, sancțiunile împotriva lui Viacheslav Kantor (proprietarul „Akron”) au fost susținute inclusiv cu articole din Vecherny Murmansk, iar în cazul lui Melnicenko – cu materiale de pe Audit-it.ru și dintr-un cont de Twitter al unui jurnalist. Sancțiunile impuse lui Grigori Berezkin au fost justificate inclusiv pe baza unei anchete publicate de site-ul obscur Russian Crimes.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Sectorul bancar bate noi recorduri la profituri! Două bănci înregistrează pierderi
-
2Chișinăul, noul focar al scumpirilor imobiliare! Prețurile continuă să urce vertiginos
-
3Milionarul Vaja Jhashi joacă poker cu securitatea alimentară a Moldovei! Floarea-soarelui pleacă, fabricile mor
-
4A dispărut un sfert din efectivul de porci. Cine plătește? – Slusari acuză Guvernul
-
5Dumping cu gaz și energie. UE păcălită de farsa Tiraspolului, avertizează Slusari












