Care a fost cel mai profitabil jucător pe piața asigurărilor. Moldovenii nu se înghesuie să se asigure

17 Sept. 2021, 10:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2021, 10:07 // Actual //  Lupu Eduard

În prima jumătate de an companiile de asigurări au totalizat un profit de 73,4 mil. de lei cu aproape 9% mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent, arată date Comisei Naționale a Pieței Financiare.

Unul din cei 11 asiguratori a înregistrat pierderi de 1,4 mil. de lei. Este vorba de Acord Grup. În același timp, cel mai mare profit l-a contabilizat Grawe Carat Asigurari – 22,86 mil. lei, mai puțin cu 11,7% față de perioada similară a anului precedent.

Active celor 11 companii s-a cifrat la 3,3 miliarde de lei. Marja de solvabilitate disponibilă în asigurările generale a variat de la 5,62% la 423%, iar în asigurările de viață – 654,07%. Rata lichidității a variat de la 0,18% la 79,91% în sectorul asigurărilor generale și a constituit 72,41% pe segmentul asigurărilor de viață.

Primele brute subscrise au constituit 878 mil. de lei, cu 29,1% mai mult față de semestrul similar al anului 2020. Despăgubirile achitate au însumat 306,7 mil. de lei (-0,3%).

Patru companii Alliance Insurance Group, Asito Direct, Galas și Sigur-Asigur au rămas fără licență din motivul mai multor încălcări depistate de autoritatea de supraveghere.

Moldovenii sunt reticenți la asigurări ca urmare încrederii mici în raport cu companiile de asigurări. Ei perfectează doar asigurările care sunt obligatorii. De exemplu RCA, care este obligatorie pentru deținătorii de autoturisme are o pondere de aproape jumătate din totalul primelor brute subscrise.

Totodată, economiștii susțin că piața asigurărilor este slab dezvoltată, iar cea mai mare parte a moldovenilor evită companiile de asigurări pe fundalul veniturilor mici.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 12:58 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Parcul industrial Răut de la Bălți funcționează doar pe hârtie. În hala fostei uzine sovietice Răut nu este niciun agent economic, potrivit declarației deputatului Boris Marcoci.

„Desigur avem nevoie parcuri industriale pentru agenții economici. Vreau să dau un exemplu, Parcul Industrial Răut de la Bălți. Este o hală industrială de 24 mii de metri pătrați unde nu e niciun agent economic. De zeci de ani nu se lucrează”, a comentat Marcoci eficientizarea a activității parcurilor industriale  prezentată de ministrului Economiei, Dumitru Alaiba.

Ce putem face noi pentru a aduce agenții economici, l-a întrebat Marcoci pe Alaiba.

„Realitatea e realitate, acolo suflă vântul. Nicio lege luată aparte nu va soluționa problema nu există soluții magice. Noi venim cu modificarea legii la parcurile industriale, în guvern am probat programul de industrializeze lucrăm la acordarea subvențiilor. De exemplu, în România vii cu o investiție x și primești subvenții de la stat. Este o soluție pentru parcul Răut”, a răspuns Alaiba.

Parlamentul a votat în prima lectură un set de măsuri de eficientizare a activității parcurilor industriale. Măsurile au drept scop să stimuleze producția, vânzările și veniturile din taxe, astfel încât parcurile industriale din Republica Moldova să fie mai eficiente și mai atractive pentru afaceri.

Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți.

Documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost votat de 60 de deputați. După ce proiectul de lege va fi supus consultărilor publice, urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău