Care a fost cel mai profitabil jucător pe piața asigurărilor. Moldovenii nu se înghesuie să se asigure

17 Sept. 2021, 10:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Sept. 2021, 10:07 // Actual //  Lupu Eduard

În prima jumătate de an companiile de asigurări au totalizat un profit de 73,4 mil. de lei cu aproape 9% mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent, arată date Comisei Naționale a Pieței Financiare.

Unul din cei 11 asiguratori a înregistrat pierderi de 1,4 mil. de lei. Este vorba de Acord Grup. În același timp, cel mai mare profit l-a contabilizat Grawe Carat Asigurari – 22,86 mil. lei, mai puțin cu 11,7% față de perioada similară a anului precedent.

Active celor 11 companii s-a cifrat la 3,3 miliarde de lei. Marja de solvabilitate disponibilă în asigurările generale a variat de la 5,62% la 423%, iar în asigurările de viață – 654,07%. Rata lichidității a variat de la 0,18% la 79,91% în sectorul asigurărilor generale și a constituit 72,41% pe segmentul asigurărilor de viață.

Primele brute subscrise au constituit 878 mil. de lei, cu 29,1% mai mult față de semestrul similar al anului 2020. Despăgubirile achitate au însumat 306,7 mil. de lei (-0,3%).

Patru companii Alliance Insurance Group, Asito Direct, Galas și Sigur-Asigur au rămas fără licență din motivul mai multor încălcări depistate de autoritatea de supraveghere.

Moldovenii sunt reticenți la asigurări ca urmare încrederii mici în raport cu companiile de asigurări. Ei perfectează doar asigurările care sunt obligatorii. De exemplu RCA, care este obligatorie pentru deținătorii de autoturisme are o pondere de aproape jumătate din totalul primelor brute subscrise.

Totodată, economiștii susțin că piața asigurărilor este slab dezvoltată, iar cea mai mare parte a moldovenilor evită companiile de asigurări pe fundalul veniturilor mici.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Oct. 2021, 18:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a semnat ordinul, iar prin urmare elevii din Chișinău, Bălți și UAT Găgăuzia vor reveni în sălile de clasă abia din data de 8 noiembrie.

Se întâmplă după ce membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au recomandat ministerului să examineze această posibilitate în contextul în care situația epidemiologică din aceste teritorii este una alarmantă.

„Conform Ordinului nr.1474, semnat astăzi de către ministrul Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor. Potrivit aceluiași Ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Totodată, precizăm că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele aflate sub incidența pragului de alertă roșu vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie”, anunță MEC.

Amintim că, într-o hotărâre a CNESP din data de 26 octombrie, era menționat faptul că membrii comisiei recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă 2021 pentru instituțiile de învățământ din localitățile unde este stabilit cod roșu de alertă epidemiologică.

Vacanța elevilor a început în data de 23 octombrie și va dura până în data de 31 octombrie.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se desfăşoară activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie