Care sunt cele mai scumpe oraşe din lumel. Mai multe locuri din Europa au prins loc în top

09 Iun. 2023, 08:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Iun. 2023, 08:10 // Actual //  Lupu Eduard

Hong Kong a fost devansat de New York, ca cel mai scump oraş la nivel global pentru expaţi, după patru ani în care s-a aflat pe prima poziţie.

Cea mai recentă cercetare privind costul vieţii realizată de ECA International a realizat un clasament de 207 oraşe pe baza unui coş de bunuri şi servicii de zi cu zi, achiziţionate în mod obişnuit.

Coşul include alimente, utilităţi, transport public şi nevoi de bază, cum ar fi bunurile de uz casnic.

Cercetarea îşi propune să ajute organizaţiile să calculeze alocaţiile pentru costul vieţii pentru cesionari, a spus compania de date.
”Hong Kongul a scăzut în clasamentul nostru, deoarece creşterea preţurilor bunurilor şi serviciilor de zi cu zi a fost temperată de scăderea costurilor de cazare în oraş”, potrivit raportului.

Totuşi, Hong Kongul şi-a păstrat poziţia de cea mai scumpă locaţie din Asia.
”Costurile pentru bunuri şi servicii în Hong Kong au crescut la niveluri maxime de mai mulţi ani, arătând că oraşul nu a fost ferit de valul de inflaţie pe care l-am văzut în întreaga lume în ultimul an”, a declarat Lee Quane, director regional pentru Asia la ECA Internaţional.

”În ciuda acestui fapt, Hong Kongul a scăzut în clasamentul nostru, deoarece creşterea preţurilor bunurilor şi serviciilor de zi cu zi a fost temperată de scăderea costurilor de cazare în oraş.”

Hong Kong-ul şi-a majorat ratele dobânzilor ipotecare pentru a ţine pasul cu Rezerva Federală a SUA – iar preţurile locuinţelor au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, în octombrie, pe măsură ce costurile împrumuturilor au urcat.

Raportul se bazează pe informaţiile colectate în martie, din 207 oraşe din 120 de ţări.
Locuitorii din Hong Kong au părăsit oraşul în masă anul trecut, din cauza restricţiilor Covid-19 şi a ceea ce ei văd ca o erodare a normelor democratice.

Singapore urcă în clasament

A doua cea mai scumpă locaţie din Asia este Singapore, care a urcat cu opt locuri faţă de clasamentul de anul trecut.

Singapore este, de asemenea, a cincea cea mai scumpă locaţie la nivel global, arată sondajul, marcând pentru prima dată când se ridică în primele cinci poziţii.

Această ascensiune a fost determinată în primul rând de ”costurile de cazare în creştere rapidă”, potrivit ECA.

Un raport recent al Centrului pentru Locuinţe din Asia Pacific al Institutului Urban Land (ULI) a constatat că locuinţele private de închiriat din Singapore au avut cea mai mare chirie lunară din Asia Pacific, la 2.600 de dolari, ”depăşind cu mult” alte oraşe.

Relaxarea mai devreme a restricţiilor legate de Covid-19 în Singapore a condus la creşterea cererii de locuinţe închiriate, care ”nu a fost egalată” cu o creştere a ofertei, a spus Quane.

Cu toate acestea, Singapore este una dintre puţinele locaţii din Asia care a urcat în clasament în acest an.

Aproape toate oraşele din Asia incluse în sondaj au scăzut în clasament, se arată în raport, invocând ”rate mai scăzute ale inflaţiei în comparaţie cu alte regiuni” care au fost sondate.

”[Acest lucru] a indicat că expaţii vor găsi viaţa în oraşele asiatice relativ mai ieftină decât în restul lumii, în ultimul an”, se arată în raport.

Cele mai scumpe oraşe din Asia pentru expaţi sunt Hong Kong, Singapore, Seul, Tokyo, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen, Beijing, Taipei şi Yokohama

De exemplu, oraşe chineze precum Shanghai şi Guangzhou au ieşit din top 10 la nivel global şi acum se clasează pe locul 13 şi pe locul 14 cel mai scump oraş din lume.

”Ieşirea relativ târzie a Chinei din restricţiile legate de Covid-19 a avut un impact asupra economiei sale. Yuanul este mai slab faţă de dolarul american decât anul trecut, ceea ce duce la costuri mai mici în oraşele sale”, a explicat Quane.

În mod similar, deprecierea monedei a contracarat” ratele inflaţiei în oraşele japoneze, iar Tokyo, care a fost în primele cinci oraşe la nivel global în ultimii cinci ani, a coborât cu cinci locuri, pe locul 10, a spus ECA.

”Scăderea Tokyo în clasamentul nostru îl face să fie o locaţie relativ mai ieftină în comparaţie cu ultimii ani. Cu toate acestea, pentru companiile care îşi mută personalul din Japonia… [înseamnă] că companiile ar putea fi nevoite să plătească mai mult pentru a se asigura că puterea de cumpărare a angajaţilor lor este protejată în timp ce se află în străinătate”, a explicat Quane.

New Yorkul este în vârf

În SUA, poziţiile tuturor oraşelor au crescut în acest an din cauza forţei dolarului american şi ”a creşterilor semnificative” ale costurilor de închiriere, se arată în raport.
Potrivit sondajului, New York a urcat cu un loc, pe prima poziţie, în timp ce San Francisco a urcat cu patru locuri, de pe locul 11 pe locul 7.

Cele mai scumpe oraşe pentru expaţi la nivel global sunt New York, Hong Kong, Geneva, Londra, Singapore, Zurich, San Francisco, Tel Aviv, Seul şi Tokyo.

Pe de altă parte, tendinţele în rândul capitalelor europene au fost ”mixte”, a adăugat acesta. În timp ce Geneva şi Londra şi-au păstrat poziţiile, oraşele norvegiene şi suedeze au scăzut cu o medie de 10 locuri din cauza ”monedelor slăbite”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău