Rusia invadată de produsele unei super puteri mondiale: Creștere cu 75% a afacerilor acestei țări cu Moscova

09 Iun. 2023, 05:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Iun. 2023, 05:55 // Actual //  bani.md

După începerea invaziei lui Putin din Ucraina de acum peste 15 luni, piețele financiare, energetice și alimentare din întreaga lume au fost bulversate. Fluxurile economice s-au schimbat, iar Rusia și-a redirecționat schimburile comerciale. În schimb, China, o super putere economică mondială, a crescut masiv exporturile către Moscova cu 75% în primele 5 luni din 2023.

Exporturile Chinei spre Rusia au ajuns la 42,96 de miliarde de dolari în perioada 1 ianuarie – 30 mai 2023, în timp ce exporturile Moscovei au avansat cu doar 19%, până la 50,84 de miliarde de dolari, potrivit CNN.
Comerțul bilateral dintre Rusia și China a totalizat peste 93,8 miliarde de dolari din ianuarie până în mai în 2023, o creștere cu 40,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Administrației Generale a Vămilor din China.

Datele publicate miercuri, 7 iunie 2023, au mai arătat că exporturile Chinei către Rusia au ajuns la 42,96 miliarde de dolari din ianuarie 2023, o creștere de 75,6% față de 2022. Numărul valorilor totale ale comerțului și al exporturilor totale au cunoscut cele mai mari creșteri de la începutul invaziei Ucrainei de către regimul lui Putin. Rusia devenind partenerul comercial al Chinei cu cea mai rapidă creștere din lume.

Rusia a fost lovită de sancțiuni occidentale fără precedent de când a invadat Ucraina și a fost exclusă practic din economia globală.
Dar China, care și-a declarat prietenia „fără limite” cu vecinul său din nord, a adus Kremlinului un colac de salvare economic, temperând impactul excluderii sale din sistemul financiar SWIFT global.

Comerțul dintre China și alte țări sau regiuni a scăzut în mare parte față de anul trecut. Taiwan, Coreea de Sud, Noua Zeelandă și SUA au înregistrat cea mai mare scădere de pe glob, Taiwanul și-a micșorat comerțul cu China cu peste 25%. Comerțul dintre Statele Unite și China s-a redus, de asemenea, cu 12,3%.

Luna trecută, prim-ministrul rus Mihail Mișustin a declarat că se așteaptă ca comerțul dintre Rusia și China să depășească 200 de miliarde de dolari în 2023.

Premierul Chinei Li Qiang s-a întâlnit cu Mișustin la Beijing în mai și a spus că țara sa este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a promova cooperarea lor pragmatică în diverse domenii și pentru a o duce la un „nou nivel”, potrivit Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală