Câștigarea Cupei Mondiale ar putea da un impuls economiei Argentinei

16 Dec. 2022, 15:24
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Dec. 2022, 15:24 // Actual //  MD Bani

Argentina este mai bine plasată, în comparaţie cu Franţa, pentru a culege beneficiile economice care decurg în mod normal de pe urma câştigării Cupei Mondiale la fotbal, susţine un cercetător care a studiat datele statistice, transmite Bloomberg.

În mod normal, ţările câştigătoare ale Cupei Mondiale înregistrează o creştere economică suplimentară de 0,25 puncte procentuale în cele două trimestre care urmează după încheierea turneului, arată un studiu publicat recent de Marco Mello de la Universitatea Surrey din Marea Britanie.

Principalul efect este o creştere a exporturilor pentru că o câştigătoare a Cupei Mondiale beneficiază de o mai mare vizibilitate internaţională, a precizat Marco Mello. Analizele acestuia arată că, de exemplu, Brazilia a înregistrat o creştere semnificativă a vânzărilor sale în străinătate după câştigarea ediţiei din 2022 a Cupei Mondiale, scrie Agerpres.

Marco Mello este de părere că dintre cele două ţări care vor disputa finala de duminică, o partidă care ar urma să fie urmărită de o jumătate dintre locuitorii planetei, Argentina, care are un profil de exportator similar cu cel al Braziliei, are şanse mai mari de a beneficia de un impuls similar dacă va câştiga finala.

„Dintre cele două finaliste, cele mai mari şanse, pentru a culege beneficii similare cu cele ale Braziliei, le are Argentina şi nu Franţa”, susţine Marco Mello. De asemenea, „pentru Franţa este posibil să fie un efect mai puţin pronunţat pentru că această ţară este deţinătoarea titlului, deci nu ar fi o surpriză aşa de mare”.

Pe de altă parte, Marco Mello atrage atenţia asupra faptului că ediţia din acest an a Cupei Mondiale are loc într-o perioadă a anului diferită faţă de ediţiile precedente, ceea ce este posibil să modifice eventualele beneficii economice care ar decurge din câştigarea turneului.

Studiile anterioare au arătat că un succes la cel mai mare eveniment sportiv al paletei poate stimula creşterea economică. Chiar şi ajungerea în faza sferturilor de finală poate contribui la majorarea exporturilor şi diversificarea schimburilor comerciale, arată un studiu din 2014, ceea ce ar fi o veste bună pentru semifinalistele surpriză din acest an, Maroc şi, într-o mai mică măsură Croaţia.

Cu toate acestea, contextul economic actual nu este unul încurajator pentru niciuna dintre cele două finaliste. Franţa se confruntă cu o criză energetică şi un val de greve. Argentina are o inflaţie de aproape 100% şi suferă de asemenea de pe urma unei secete care riscă să conducă la diminuarea exporturilor de produse agricole în anul următor.

Istoria sugerează că problemele economice pre-existente pot limita eventualele avantaje care ar decurge din câştigarea Cupei Mondiale la fotbal, avertizează Marco Mello. „Dacă există o ţară care la ultimele ediţii ale Cupei Mondiale nu a beneficiat atât de mult de pe urma câştigării trofeului aceasta este Spania, în anul 2010, când a avut loc o criză a datoriilor suverane. Criza costurilor de trai şi posibila recesiune care se apropie ar putea masca eventualele efecte ale câştigării Cupei Mondiale”, a spus Marco Mello.

Franţa va juca duminică împotriva Argentinei pentru titlul mondial (Lusail Stadium – Al Daayen, 17:00), în timp ce Croaţia va înfrunta Marocul sâmbătă în finala mică (Khalifa International Stadium – Ar-Rayyan, 17:00). 

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău