Câștigarea Cupei Mondiale ar putea da un impuls economiei Argentinei

16 Dec. 2022, 15:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Dec. 2022, 15:24 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Argentina este mai bine plasată, în comparaţie cu Franţa, pentru a culege beneficiile economice care decurg în mod normal de pe urma câştigării Cupei Mondiale la fotbal, susţine un cercetător care a studiat datele statistice, transmite Bloomberg.

În mod normal, ţările câştigătoare ale Cupei Mondiale înregistrează o creştere economică suplimentară de 0,25 puncte procentuale în cele două trimestre care urmează după încheierea turneului, arată un studiu publicat recent de Marco Mello de la Universitatea Surrey din Marea Britanie.

Principalul efect este o creştere a exporturilor pentru că o câştigătoare a Cupei Mondiale beneficiază de o mai mare vizibilitate internaţională, a precizat Marco Mello. Analizele acestuia arată că, de exemplu, Brazilia a înregistrat o creştere semnificativă a vânzărilor sale în străinătate după câştigarea ediţiei din 2022 a Cupei Mondiale, scrie Agerpres.

Marco Mello este de părere că dintre cele două ţări care vor disputa finala de duminică, o partidă care ar urma să fie urmărită de o jumătate dintre locuitorii planetei, Argentina, care are un profil de exportator similar cu cel al Braziliei, are şanse mai mari de a beneficia de un impuls similar dacă va câştiga finala.

„Dintre cele două finaliste, cele mai mari şanse, pentru a culege beneficii similare cu cele ale Braziliei, le are Argentina şi nu Franţa”, susţine Marco Mello. De asemenea, „pentru Franţa este posibil să fie un efect mai puţin pronunţat pentru că această ţară este deţinătoarea titlului, deci nu ar fi o surpriză aşa de mare”.

Pe de altă parte, Marco Mello atrage atenţia asupra faptului că ediţia din acest an a Cupei Mondiale are loc într-o perioadă a anului diferită faţă de ediţiile precedente, ceea ce este posibil să modifice eventualele beneficii economice care ar decurge din câştigarea turneului.

Studiile anterioare au arătat că un succes la cel mai mare eveniment sportiv al paletei poate stimula creşterea economică. Chiar şi ajungerea în faza sferturilor de finală poate contribui la majorarea exporturilor şi diversificarea schimburilor comerciale, arată un studiu din 2014, ceea ce ar fi o veste bună pentru semifinalistele surpriză din acest an, Maroc şi, într-o mai mică măsură Croaţia.

Cu toate acestea, contextul economic actual nu este unul încurajator pentru niciuna dintre cele două finaliste. Franţa se confruntă cu o criză energetică şi un val de greve. Argentina are o inflaţie de aproape 100% şi suferă de asemenea de pe urma unei secete care riscă să conducă la diminuarea exporturilor de produse agricole în anul următor.

Istoria sugerează că problemele economice pre-existente pot limita eventualele avantaje care ar decurge din câştigarea Cupei Mondiale la fotbal, avertizează Marco Mello. „Dacă există o ţară care la ultimele ediţii ale Cupei Mondiale nu a beneficiat atât de mult de pe urma câştigării trofeului aceasta este Spania, în anul 2010, când a avut loc o criză a datoriilor suverane. Criza costurilor de trai şi posibila recesiune care se apropie ar putea masca eventualele efecte ale câştigării Cupei Mondiale”, a spus Marco Mello.

Franţa va juca duminică împotriva Argentinei pentru titlul mondial (Lusail Stadium – Al Daayen, 17:00), în timp ce Croaţia va înfrunta Marocul sâmbătă în finala mică (Khalifa International Stadium – Ar-Rayyan, 17:00). 

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău