Dezvăluirea momentului! Șeful Termoelectrica: 55% din cei deconectați de la căldură trebuie să achite sub 1000 de lei

16 Dec. 2022, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Dec. 2022, 15:31 // Actual //  Lupu Eduard

Vasile Leu, directorul Termoelectrica a declarat, într-o conferință de presă, că 55,5% din cei deconectați (26 mii de apartamente debranșate n.r) se de la sistemul centralizat de încălzire trebuie să achite între 500 și 100 de lei pentru încălzirea centralizată livrată în luna noiembrie.

39% dintre cei deconectați au de achitat facturi sub 500 de lei.

Potrivit directorului Termoelectrica, 12% din totalul apartamentelor sunt deconectate de la sistemul centralizat de încălzire. „Or, cei care s-au deconectat sunt, de fapt, și cei mai solvabili”.

„O medie generală de achitare pentru apartamentele deconectate este de 15% pentru fiecare țeavă tranzitorie, suprafața apartamentului, dar și încăperile nelocative”, a punctat Leu.

Directorul Termoelectrica a spus că cei care au de achitat facturi pentru țevile tranzitorii din apartamente beneficiază și de compensații din partea statului, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică. „Doar în luna noiembrie mărimea compensațiilor acordate a fost de 110 mil. de lei”.

Mihai Tîrșu, unul din experții care a participat la elaborarea metodologiei de calculare pentru locatarii debranșați susține că se calculează mărimea plății în funcție de numărul de etaje, numărul celor debranșați.

„S-a determinat în baza unui studiu pe fiecare tip de bloc număr de etaje care este aportul de energie pentru consumatorii debranșați. Consumul mediul 100-120 KW/h pe an transformat în gaz în mediu un apartament de 50 metri pătrați consumă 100 metri cubi de gaz pentru o temperatură 20, 21 de grade. Dacă consumă atâta gaz înseamnă că beneficiază pe spatele celorlalți. Respectiv nu e corect ca cei care s-au deconectat să stea pe spatele celor care sunt conectați la sistemul centralizat de încălzire”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 10:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 10:26 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova poate să achiziționeze gaz rusesc, în cazul în care acesta va fi mai ieftin decât alternativele disponibile pe piață, în condițiile în care nu s-a luat încă o decizie politică la nivel de Parlament pentru interdicția de a cumpără gaz rusesc. Respectiv toți lucrează după regulile pieței, a explicat ministrul Energiei Victor Parlicov în cadrul emisiunii de la Exclusiv TV.

Ministrul a explicat că, fără o astfel de decizie politică, piața va dicta prețurile, ceea ce ar obliga MoldovaGaz să cumpere gaz la cel mai mic preț disponibil. Anterior, situația era mai simplă, cu un singur contract cu Gazprom, însă acum există mai multe opțiuni, inclusiv contractul cu Gazprom și Energocom, care poate achiziționa gaz din surse diverse.

Parlicov a detaliat că instrumentul prin care se va efectua această achiziție este Bursa Română de Mărfuri, cu o subsidiară la Chișinău. El a menționat că, înainte de 1 mai, MoldovaGaz va trebui să plaseze o comandă cu un preț plafon estimat pentru luna următoare la BRM, iar apoi furnizorii disponibili pe piață vor concura pentru a oferi cele mai bune prețuri.

În cazul în care prețul oferit de alți furnizori este mai mic decât cel oferit de Gazprom, atunci Moldova va achiziționa de la aceștia, a explicat ministrul Energiei. Această abordare evidențiază eforturile țării de a beneficia de prețuri competitive pe piața gazului, în contextul unei strategii mai ample de diversificare a surselor de energie.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău