Câştigătorii şi perdanţii Wall Street-ului în 2021. Microsoft, Apple, Facebook au înregistrat creșteri semnificatove

05 Ian. 2022, 09:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
05 Ian. 2022, 09:26 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Din punct de vedere bursier, companiile IT au avut cel mai mult de câștigat în anul 2021. În același timp, companiile care au suferit pierderi sunt cele din sectoare precum telecom, prelucrare material, comerţ.

Astfel, Microsoft, Apple, Facebook, Alphabet, adică unele dintre cele mai mari companii din tehnologie, ocupă cea mai mare parte a ilustraţiei, cu creşteri semnificative precum 51% pentru Microsoft, 34% pentru Apple.

Cine a beneficiat cel mai mult de pe urma penuriei actuale de semiconductori?

De asemenea, proiectorii și producătorii de semiconductoare au avut de câștigat. De exemplu, compania Nvidia şi-a mai mult decât dublat preţul acţiunilor pe parcursul anului, cu o creştere de 125%.

Alte companii din domeniul echipamentelor şi materialelor pentru semiconductori, precum ASML şi Applied Materials, au înregistrat creşteri de peste 60%. Inflaţia a luat avânt în 2021, iar un beneficiar obişnuit al acesteia este sectorul metalelor preţioase, scrie ZF.

Cu toate acestea, în ultimele 12 luni, nu a fost cazul. Atât aurul, cât şi argintul au încheiat anul cu randamente negative, ceea ce a afectat companiile care exploatează metale preţioase.

Mai multe detalii despre câștigătorii și perdanții puteți analiza în poza de mai jos:

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău