Cât a plătit Moldova pentru o doză de vaccin CoronaVac din China? Comparație cu Pfizer și AstraZeneca

02 Mai 2021, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Mai 2021, 11:00 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Republica Moldova a achiziționat vaccinul CoronaVac din China un preț mult mai mare comparativ cu vaccinurile Pfizer și AstraZeneca. O doză de CoronaVac, produs de compania Sinovac din China, a costat țara noastră 13,5 dolari, scrie Sănătate Info.

Astfel, prețul pentru vaccinarea completă a unei persoane va fi de 27 de dolari, aproximativ 482 de lei și 88 de bani din bani publici.

Potrivit Sănătate Info, prețul inițial al unei doze propus de Sinovac era de 15 dolari , însă în urma negocierilor cu Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) s-a stabilit prețul de 13,5 dolari pentru o doză.

Pentru comparație, o doză de Pfizer a costat între 6 dolari (pentru Uniunea Africană) și 14 dolari (pentru Comisia Europeană), conform unei baze de date a UNICEF pentru transparentizarea prețurilor vaccinurilor anti-Covid. Cel mai ieftin vaccin este cel produs de AstraZeneca și a costat între 2 dolari și 4 dolari o doză.

Republica Moldova a recepționat 100 000 de doze de vaccin Sinovac, care au fost cumpărate prin contractare directă, însă autoritățile din sănătate refuză să spună care este costul acestora. Centrul pentru Achiziții Publice în Sănătate spune că contractul are câteva clauze de confidențialitate, care s-ar referi și la preț.

Alte 150.000 de doze au venit cu titlu de donație. De asemenea, autoritățile au anunțat că vor procura, în total, 400.000 de doze de la compania Sinovac.

Conform ultimelor date de la OMS, Sinovac se află încă la etapa de evaluare pentru precalificare. Procedura trebuia să fie încheiată la sfârșitul lunii aprilie, dar a fost amânată din motive necunoscute.

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 05:45
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 05:45 // Uncategorized //  Lupu Eduard

Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au lansat o nouă tactică, literalmente „prăjind” armata rusă pe front. Rușii susțin că armata ucraineană acoperă zona în care se află armata rusă cu obuze de mortier, controlând fiecare pas al mișcării ocupanților cu ajutorul unui număr mare de drone.

Tactica de conducere a armatei ucrainene se numește „izolarea zonei de luptă”. Acest lucru este raportat de armata rusă, scriind pe unul dintre cele mai populare canale militare Telegram din Federația Rusă „Martorii lui Bayraktar”.

„Într-un sat blestemat, am văzut tactica avansată a trupelor ucrainene. Se numește „izolarea zonei de luptă”. Forțele Armate ale Ucrainei folosesc un număr mare de drone zi și noapte, ridicând în aer drone cu camere termice. În scurt timp, au reușit să deschidă nodurile de apărare și rutele pentru deplasarea trupelor”, comentează rușii despre acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei.
După încheierea recunoașterii, unitățile armatei ucrainene preiau controlul deplin al focului asupra potecilor și drumurilor, suprimând cu foc de mortier orice posibilitate de deplasare a rușilor în sectorul izolat.

Sunt literalmente, fără a le oferi posibilitatea de a se mișca. Rușii blocați nu puteau evacua răniții și primi apă, mâncare și muniție.

„Părăsind satul, am simțit toate atacurile armatei ucrainene. Timp de o oră și jumătate ne-au lovit cu mortiere. Senzația nu este plăcută. Am analizat îndelung situația și am realizat că principalul factor dăunător în această tactică este frica” ​​, scrie un soldat rus.
Potrivit acestuia, în astfel de condiții, moralul ocupanților ruși scade, forțându-i să se retragă și să-și abandoneze pozițiile.Ocupantul notează că armata ucraineană folosește tactica în sectoare mici ale frontului, totuși, în curând o va putea extinde până la kilometri depărtare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău