Cât a plătit Moldova pentru o doză de vaccin CoronaVac din China? Comparație cu Pfizer și AstraZeneca

02 Mai 2021, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Mai 2021, 11:00 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Republica Moldova a achiziționat vaccinul CoronaVac din China un preț mult mai mare comparativ cu vaccinurile Pfizer și AstraZeneca. O doză de CoronaVac, produs de compania Sinovac din China, a costat țara noastră 13,5 dolari, scrie Sănătate Info.

Astfel, prețul pentru vaccinarea completă a unei persoane va fi de 27 de dolari, aproximativ 482 de lei și 88 de bani din bani publici.

Potrivit Sănătate Info, prețul inițial al unei doze propus de Sinovac era de 15 dolari , însă în urma negocierilor cu Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) s-a stabilit prețul de 13,5 dolari pentru o doză.

Pentru comparație, o doză de Pfizer a costat între 6 dolari (pentru Uniunea Africană) și 14 dolari (pentru Comisia Europeană), conform unei baze de date a UNICEF pentru transparentizarea prețurilor vaccinurilor anti-Covid. Cel mai ieftin vaccin este cel produs de AstraZeneca și a costat între 2 dolari și 4 dolari o doză.

Republica Moldova a recepționat 100 000 de doze de vaccin Sinovac, care au fost cumpărate prin contractare directă, însă autoritățile din sănătate refuză să spună care este costul acestora. Centrul pentru Achiziții Publice în Sănătate spune că contractul are câteva clauze de confidențialitate, care s-ar referi și la preț.

Alte 150.000 de doze au venit cu titlu de donație. De asemenea, autoritățile au anunțat că vor procura, în total, 400.000 de doze de la compania Sinovac.

Conform ultimelor date de la OMS, Sinovac se află încă la etapa de evaluare pentru precalificare. Procedura trebuia să fie încheiată la sfârșitul lunii aprilie, dar a fost amânată din motive necunoscute.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău