Cât a plătit Moldova pentru o doză de vaccin CoronaVac din China? Comparație cu Pfizer și AstraZeneca

02 Mai 2021, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Mai 2021, 11:00 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Republica Moldova a achiziționat vaccinul CoronaVac din China un preț mult mai mare comparativ cu vaccinurile Pfizer și AstraZeneca. O doză de CoronaVac, produs de compania Sinovac din China, a costat țara noastră 13,5 dolari, scrie Sănătate Info.

Astfel, prețul pentru vaccinarea completă a unei persoane va fi de 27 de dolari, aproximativ 482 de lei și 88 de bani din bani publici.

Potrivit Sănătate Info, prețul inițial al unei doze propus de Sinovac era de 15 dolari , însă în urma negocierilor cu Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) s-a stabilit prețul de 13,5 dolari pentru o doză.

Pentru comparație, o doză de Pfizer a costat între 6 dolari (pentru Uniunea Africană) și 14 dolari (pentru Comisia Europeană), conform unei baze de date a UNICEF pentru transparentizarea prețurilor vaccinurilor anti-Covid. Cel mai ieftin vaccin este cel produs de AstraZeneca și a costat între 2 dolari și 4 dolari o doză.

Republica Moldova a recepționat 100 000 de doze de vaccin Sinovac, care au fost cumpărate prin contractare directă, însă autoritățile din sănătate refuză să spună care este costul acestora. Centrul pentru Achiziții Publice în Sănătate spune că contractul are câteva clauze de confidențialitate, care s-ar referi și la preț.

Alte 150.000 de doze au venit cu titlu de donație. De asemenea, autoritățile au anunțat că vor procura, în total, 400.000 de doze de la compania Sinovac.

Conform ultimelor date de la OMS, Sinovac se află încă la etapa de evaluare pentru precalificare. Procedura trebuia să fie încheiată la sfârșitul lunii aprilie, dar a fost amânată din motive necunoscute.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 13:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
04 Aug. 2021, 13:38 // Actual //  Otilia Cotruța

Primarul General, Ion Ceban, face apel către instituțiile statului să intervină și să întreprindă acțiuni de stopare a deposedării ilegale a bugetului municipal de suma de 17 milioane de lei. 

În cadrul unui comunicat emise de Direcţia Relaţii Publice și Buget Civil, Primăria mun. Chişinău se spune că Primarul General, Ion Ceban, solicită instituțiilor statului, inclusiv Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, să stopeze procesul de deposedare a bugetului municipal de suma de 17 milioane de lei, prin scheme dubioase, pe ultima sută de metri a activității Guvernului în exercițiu.

Este vorba despre proiectul SA „Locuințe pentru toți”, cu implicarea mai multor persoane fizice și juridice, inclusiv ale instanțelor de judecată, precum și ale persoanelor cu funcții de răspundere, care prin acțiunile/inacțiunile lor au admis favorizarea procesului de deposedare a bugetului municipal de suma enunțată.

Ion Ceban a calificat situația creată drept crimă împotriva locuitorilor capitalei.

Totodată, edilul face apel către conducerea de vârf a statului: Președintele Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova, Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, să întreprindă acțiuni pentru stoparea ilegalităților sesizate, iar cazul enunțat să fie examinat de noua componență a Executivului.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală