CCI a RM invită membrii săi la un dialog deschis cu Comisia Parlamentară Economie, Buget și Finanțe

08 Iun. 2022, 10:39
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Iun. 2022, 10:39 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) invită membrii săi la un dialog deschis cu Comisia Parlamentară Economie, Buget și Finanțe prezidată de Dumitru Alaiba, pe platforma Comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale ale CCI a RM.

Ședința  va avea loc marți, 14 iunie 2022, la ora 10:00, în format mixt, cu prezență fizică la sediul central al CCI a RM și cu posibilitatea conectării online, prin intermediul platformei Zoom Meeting.

În cadrul ședinței, vor fi puse în discuții subiecte actuale aferente susținerii producătorilor autohtoni, inclusiv practicile comerciale neloiale, precum și alte aspecte de interes sporit pentru mediul de afaceri în contextul regional dificil.

Astfel, pentru un dialog constructiv și eficient, vă invităm să comunicați subiectele de interes la adresa de e-mail: diana.russu@chamber.md, până la data de 10 iunie 2022 inclusiv.

Pentru a obține linkul de conectare prin Zoom Meeting, vă rugăm să confirmați prezența la ședință la numărul de telefon: 022224983 sau la adresa de e-mail: diana.russu@chamber.md.

Comitetele pentru Antreprenoriat Sectoriale: în Agricultură, Industrie și Prestării serviciilor, reprezintă un instrument eficient de facilitare a dialogul public privat, de consultare cu membrii CCI a proiectelor de acte normative, politici de dezvoltare a sectoarelor economiei naționale și de dezbatere a altor subiecte de interes deosebit pentru mediul de afaceri. Regulamentele de activitate ale Comitetelor sunt accesibile pe pagina web a CCI a RM: http://chamber.md/sistemul-cameral/comitete-sectoriale/.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău