Ce mai rămâne pe ”lista de dorințe” a Ucrainei, după ce va primi tancurile de luptă

26 Ian. 2023, 04:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Ian. 2023, 04:32 // Actual //  bani.md

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a vorbit miercuri, 25 ianuarie, despre ”lista de dorințe” în ceea ce priveşte armele furnizate de Occident, după ce SUA şi Germania au anunţat că vor trimite tancuri de luptă, relatează CNN.

”Am trimis anul trecut o listă de dorinţe lui Moş Crăciun, iar avioanele de vânătoare au fost, de asemenea, incluse pe această listă de dorinţe”, a declarat Oleksii Reznikov.

El a precizat însă că prima prioritate a guvernului său o reprezintă sistemele de apărare aeriană, astfel încât să poată împiedica Rusia să efectueze atacuri aeriene şi cu rachete.

”Trebuie să ne închidem cerul, să ne apărăm cerul”, a spus Reznikov. ”Aceasta este prioritatea numărul unu. După aceea, trebuie să obţinem mai multe vehicule înarmate, tancuri, sisteme de artilerie, UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) etc., etc. Avem oameni, dar avem nevoie de armament”, a punctat ministrul Apărării din Ucraina.
Anterior, şi ministrul ucrainean de Externe a sugerat, într-o postare pe Twitter în care mulţumea Poloniei pentru tancuri, că următorul pas ar trebui să fie avioanele de luptă.

Ucraina va face acum presiuni pentru avioane de luptă occidentale de generaţia a patra, cum ar fi F-16 din SUA, după ce şi-a asigurat aprovizionarea cu tancuri de luptă principale, a declarat miercuri şi un consilier al ministrului ucrainean al apărării, Iuri Sak, citat de Reuters.
Forţele aeriene ucrainene au o flotă de avioane de vânătoare îmbătrânite, din epoca sovietică, care au ieşit de pe linia de asamblare înainte ca Kievul să-şi declare independenţa, în urmă cu mai bine de 31 de ani. Avioanele de război sunt folosite acum pentru misiuni de interceptare şi pentru a ataca poziţiile ruseşti.
”Dacă le primim (avioanele de luptă occidentale – n.r.), avantajele pe câmpul de luptă vor fi pur şi simplu imense… Nu este vorba doar de F-16 (avioane de luptă multirol americane): avioane de a patra generaţie, asta ne dorim”, a explicat Sak.
Sprijinul militar occidental a fost vital pentru Kiev şi a evoluat rapid în timpul războiului. Înainte de invazie, chiar şi ideea de a furniza ajutor letal Ucrainei era foarte controversată, dar de atunci livrările occidentale au spulberat tabu după tabu.

”Nu au vrut să ne dea artilerie grea, apoi au făcut-o. Nu au vrut să ne dea sisteme Himars, apoi au făcut-o. Nu au vrut să ne dea tancuri, acum ne dau tancuri. În afară de armele nucleare, nu a mai rămas nimic ce nu vom primi”, a punctat Sak.

Moscova a reacţionat furibund miercuri după ce Germania a aprobat livrarea către Ucraina a tancurilor Leopard 2, într-o decizie care cu siguranţă va spori puterea ofensivă a Ucrainei.

Justin Bronk, cercetător la think tank-ul RUSI din Londra, a declarat că forţele aeriene ucrainene ar beneficia foarte mult de pe urma avioanelor de luptă occidentale în ceea ce priveşte puterea letală aer-aer şi, potenţial, aer-sol. Dar el a declarat pe Twitter că acestea ar fi în continuare expuse unui risc ridicat din partea rachetelor sol-aer ruseşti, obligându-le să zboare foarte jos în apropierea liniei frontului, lucru care ”ar reduce dramatic raza de acţiune efectivă a rachetelor şi ar limita opţiunile de atac”.

În ciuda lipsei oricărei mişcări palpabile semnificative în această privinţă, forţele aeriene ucrainene au tânjit după avioane mai bune pe tot parcursul războiului. Un pilot ucrainean cu numele de cod Juice a declarat luna trecută pentru Reuters că mulţi dintre colegii săi din Forţele Aeriene iau lecţii de engleză în timpul liber în aşteptarea momentului în care Kievul va primi într-o zi avioane străine, cum ar fi avionul de vânătoare F-16.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 11:55
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 11:55 // Uncategorized //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump, a inițiat discuții cu reprezentanți din Vietnam, India și Israel în vederea încheierii unor acorduri comerciale bilaterale care ar putea duce la reducerea noilor taxe vamale impuse recent exporturilor din aceste țări, relatează CNN, citând o sursă din administrația americană.

Potrivit postului de televiziune, aceste negocieri marchează prima rundă de discuții după ce Casa Albă a anunțat o amplă inițiativă de impunere a unor tarife comerciale pentru importurile din peste 200 de țări.

Conform Axios, premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează să se întâlnească cu Donald Trump pe 7 aprilie la Casa Albă pentru a discuta posibilitatea unui acord comercial separat, prin care Israelul speră să obțină anularea taxelor vamale de 17% impuse produselor sale. În trecut, Israelul a încercat să evite noile tarife prin eliminarea tuturor taxelor aplicate mărfurilor americane, însă acest gest nu a fost suficient pentru a preveni impunerea noilor măsuri, subliniază sursa.

Donald Trump și-a reafirmat recent deschiderea către dialog: „Fiecare țară ne sună. Asta este frumusețea a ceea ce facem — noi suntem la volan”, a declarat președintele american, adăugând: „Taxele vamale ne oferă poziții puternice în negocieri. Așa a fost întotdeauna.”

Pe 2 aprilie, Trump a anunțat oficial introducerea unor noi taxe vamale pentru mărfuri provenite din 211 țări. Concret, tarifele impuse sunt de 46% pentru Vietnam, 26% pentru India și 17% pentru Israel. Liderul de la Casa Albă a justificat decizia prin necesitatea revitalizării economiei americane, calificând măsurile drept o „declarație de independență economică”.

Ulterior, pe 4 aprilie, președintele SUA a anunțat că a purtat discuții cu autoritățile din Vietnam, care s-au declarat dispuse să elimine toate taxele vamale aplicate produselor americane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!