Cea mai periculoasă armă a lui Putin: Ea se găsește în Occident

27 Iul. 2022, 07:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Iul. 2022, 07:37 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022 în Ucraina a depășit borna celor 5 luni și liderul de la Kremlin nu dă niciun semn că ar vrea să sfârșescă această agresiune brutală a Moscovei. Însă, acum el se folosește de cea mai periculoasă armă a sa, propria democrație a Occidentului, pentru a lovi Europa și lumea democrată.

Putin știe că alegătorii din Occident se vor revolta din cauza recesiunii din economia lor, cu mult înainte ca oamenii să o facă, potrivit unei analize din Bloomberg.

În săptămânile care au precedat invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, Rusia a semănat în mod deliberat confuzie cu privire la intențiile sale. Moscova a spus că nu intenționează să cotropească țara vecină, ci doar și-a adunat trupele la graniță.

Acum, Putin face același lucru cu intențiile sale de a reduce consumul de combustibil, alimente și îngrășăminte. Spre exemplu, ieri, un purtător al Kremlinului a spus că Putin nu vrea să taie complet gazele care ajung în Europa, chiar dacă Gazprom și-a redus aprovizionarea la un nivel scăzut, de numai 20% din capacitate, invocând evident dificultăți tehnice.

Un analist, Julian Lee avertiza că nu poți avea încredere în promisiunile lui Putin, cu privire la astfel de lucruri. Cu siguranță, Putin nu este un tip înalt, dar el știe judo.

De fapt, familiaritatea lui Putin cu această artă marțială este deosebit de relevantă aici, nota Liam Denning, deoarece liderul Rusiei transformă puterea presupusă a Occidentului – democrația – într-o slăbiciune.

Ca autocrat, cu o mass-media locală captivă, Putin poate continua să-și sărăcească propriul popor, atâta timp cât vrea. Dar știe că, crizele alimentare și energetice, pe care le provoacă în întreaga lume erodează rapid poziția politică a rivalilor săi din Occident.
Așa au căzut până acum, prim-miniștrii britanic și italian, Boris Johnson și Mario Draghi.

Noile arme americane par să schimbe cursul pe frontul din Ucraina, dar Putin poate crede că ne va supraviețui. Și, în mintea lui, speră că poate avea dreptate.

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău