Cehia suspendă exportul de arme în Kazahstan: „Un preşedinte care dă ordin să se tragă nu are nevoie de solidaritate”

12 Ian. 2022, 13:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Ian. 2022, 13:49 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul ceh a decis să suspende licenţele pentru exportul de arme în Kazahstan, acuzându-l pe preşedintele kazah Kasîm-Jomrat Tokaev că „a dat ordin să se tragă în civili” în cursul recentelor manifestaţii antiguvernamentale, relatează miercuri EFE şi Radio.cz, citate de Agerpres.

Un anunţ în acest sens l-a făcut ministrul de externe ceh Jan Lipavsky într-o postare pe Twitter, în care îl critică voalat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, considerat un politician ultranaţionalist, care şi-a manifestat „solidaritatea” cu preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev.

Un preşedinte care dă ordin să se tragă fără somaţie nu are nevoie de solidaritate. Noi suntem solidari cu poporul din Kazahstan”, a transmis şeful diplomaţiei cehe, reprezentant al Partidului Piraţilor, formaţiune antisistem.

Jan Lipavsky i-a solicitat Ministerului Industriei şi Comerţului să suspende valabilitatea licenţelor pentru exportul în Kazahstan de material militar, muniţii şi mijloace de dispersare a demonstraţiilor pe fondul situaţiei actuale din această ţară, transmite Radio Praga.

În 2020, potrivit postului de radio citat, erau în vigoare 11 licenţe pentru vânzarea acestui tip de material către ţara central-asiatică pentru o valoare totală de 16,8 milioane de euro.

Scânteia care a declanşat nemulţumirea populaţiei faţă de elitele economice şi politice ale ţării a fost dublarea preţului la gazul lichefiat, utilizat drept combustibil auto pe scară largă în vestul Kazahstanului. Protestele au început la 2 ianuarie la Janaozen şi Aktau şi s-au extins apoi la Almatî, capitala economică a ţării, unde manifestaţiile au degenerat în violenţe de stradă, fiind însoţite de acte de vandalism, cu devastarea şi incendierea unor clădiri oficiale.

Din 6 ianuarie, forţele de securitate au reprimat cu brutalitate revolta, preşedintele kazah evocând o „tentativă de lovitură de stat” şi „bande de terorişti”, pe care le-a pus pe acelaşi plan cu manifestanţii, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Tokaev a declarat vinerea trecută că a autorizat forţele de poliţie să deschidă focul ”fără avertisment” împotriva ”teroriştilor”, a respins orice fel de negocieri şi a promis ”eliminarea bandiţilor înarmaţi” pentru a pune capăt revoltelor fără precedent din această ţară din Asia Centrală, conform AFP şi Reuters.

Săptămâna trecută, Germania a anunţat suspendarea exporturilor de arme către Kazahstan, notează Radio.cz.

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău