„Regele” turismului pentru Grecia s-a „înglodat”. 4000 de moldoveni, afectați

23 Dec. 2021, 17:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Dec. 2021, 17:42 // Actual //  Lupu Eduard

Cel mai mare operator turistic, Mouzenidis Travel, care presta servicii turistice pentru destinația Grecia, în Europa de Est, a intrat în insolvență, iar deputații au votat în prima lectură prelungirea moratoriului pentru companiile turistice, care urmează să ramburseze costurile pentru foile turistice achiziționate de moldoveni.

Compania turistică Mouzenidis Travel  a declarat oficial că a intrat în insolvență, iar în rezultat au fost afectați moldovenii care au achiziționat foi turistice pentru destinația Grecia.

Urmare a dificultăților financiare cu care se confruntă compania au fost afectați 4000 de turiști moldoveni, iar companiile turistice au de rambursat 1,1 mil. de lei. Este vorba de 300 de companii.

Pentru a ușura povara operatorilor turistici din Republica Moldova, deputații au prelungit moratoriul până la 30 septembrie 2022, în condițiile în care prezentul expiră la sfârșitul lunii decembrie. Acesta a fost instituit în anul 2020 pe fundalul crizei pandemice, care a afectat companiile turistice.

Bulgaria este unica țară care a negociat cu Grecia, care rambursează 50% și 50% guvernul de la Sofia. În Federația Rusă și Ucraina a fost prelungit moratoriul pentru companiile turistice și se duc tratative cu Grecia pentru atenuarea situației.

Mouzenidis Travel este cel mai mare operator de turism rus pe direcția Grecia. Mouzenidis Travel a fost fondată în 1995 de către georgianul Boris Mouzeinidis, iar sediul central al companiei era situat în Salonic, Grecia.

Operatorul turistic presta servicii turistice pentru Grecia, Cipru, Italia, Spania. În Caucaz: Azerbaidjan, Armenia, Georgia. Destinații exotice: Mauritius, Maldive, excursii în Qatar, Statele Unite ale Americii. Emiratele Arabe, excursii în Rusia și în stațiunea bulgară Bansko.

Grecia reprezintă aproximativ 85-90% din vânzările Mouzenidis Travel.

Potrivit siteului oficial, Mouzenidis Travel are 100 de birouri, reprezentanțele sale fiind în 17 țări. Este vorba de Rusia, Ucraina, Belarus, Moldova, Kazahstan, România, Serbia, Letonia, Estonia, Bulgaria, Georgia, Polonia, Ungaria, Armenia, Germania, Italia și Cipru.

Pe 27 martie 2021, Boris Mouzenidis, fondatorul și președintele grupului de companii de turism Mouzenidis, a murit din cauza unei probleme cardiace după coronavirus.

După moartea fondatorului, moștenitorii nu au putut să readucă rapid compania la activitatea de altădată de obicei. Situația a fost agravată de pandemia de coronavirus și, ca urmare, a închiderii frontierelor. De la începutul dificultăților la Mouzenidis Travel, compania încearca să găsească un investitor. Operatorul de turism a solicitat împrumuturi băncilor. Totuși, pentru perioada anterioară încheierii garanției financiare în situația economică dificilă de pe piața turistică din perioada pandemiei, nu a fost posibil să se găsească investitori.

În iunie 2021, Mouzenidis Travel a anunțat că va suspenda serviciile pentru clienți până la sfârșitul lunii iulie din cauza problemelor financiare.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău