Cel mai mare risc pentru Republica Moldova, în acest moment

28 Nov. 2023, 11:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Nov. 2023, 11:05 // Actual //  bani.md

Decizia recentă a Republicii Moldova de a se alinia la pachetele de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei este percepută ca un pas crucial, însă analizele politice arată că cel mai mare risc este eșuarea demersului de aderare la UE, potrivit declarațiilor lui Vlad Kulminski, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice și fost viceministru pentru Reintegrare.

În cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, Kulminski a explicat că, deși votarea legii de aliniere la sancțiuni reprezintă în principal un gest simbolic, acesta are implicații practice semnificative, mai ales în contextul aspirațiilor Republicii Moldova de a deveni parte a Uniunii Europene.

„Situația devine foarte dificilă dacă aderarea la UE eșuează, deoarece Republica Moldova își va fi afectat iremediabil relațiile cu Moscova”, a avertizat Kulminski. El a subliniat că gestul de aliniere la sancțiuni denotă dorința țării de a ieși din sfera de influență a Federației Ruse, iar aceasta își exprimă intenția de a deveni o parte activă a spațiului european.

Cu toate acestea, fostul vicepremier pentru Reintegrare a subliniat necesitatea susținerii guvernului pro-european pentru a asigura continuitatea parcursului de aderare la UE. El a avertizat că, în cazul în care această direcție nu este menținută, toate măsurile, inclusiv sancțiunile împotriva Rusiei, ar putea să își piardă sensul.

„Măsura succesului este simplă – ieșirea din sfera de influență a Federației Ruse și menținerea guvernului pro-european. Dacă pierdem această direcție, situația va fi foarte dificilă”, a concluzionat Kulminski.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău