Cele mai atrăgătoare zone din Republica Moldova pentru turiștii străini. Ce-i interesează în mod deosebit pe aceștia

31 Aug. 2023, 11:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Aug. 2023, 11:13 // Actual //  Lupu Eduard

Biroul Național de Statistică (BNS) a dat publicității cifrele referitoare la evoluția turismului în Republica Moldova pentru primul semestru al anului 2023, dezvăluind creșteri notabile în ceea ce privește numărul turiștilor cazați și înnoptările turistice, în comparație cu aceeași perioadă din 2022. Aceste date confirmă că industria turismului se află într-un trend ascendent în țară.

Conform raportului BNS, în perioada ianuarie-iunie 2023, numărul turiștilor cazați în structurile de primire turistică a înregistrat o creștere de 14,5% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Această creștere semnificativă reflectă succesul eforturilor depuse pentru promovarea destinației turistice Moldova și atragerea unui număr crescut de vizitatori.

Statisticile indică că în primele șase luni ale anului 2023, numărul total de turiști cazați în structurile de primire turistică a fost de 153,1 mii persoane. Dintre aceștia, 53,0% au fost turiști nerezidenți, iar 47,0% au fost turiști rezidenți. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul turiștilor nerezidenți a crescut cu 10,9%, în timp ce numărul turiștilor rezidenți a înregistrat o creștere de 18,8%.

Analizând structurile de cazare, se observă creșteri ale cazărilor turiștilor în hoteluri și moteluri (+12,5%), structuri de odihnă (+20,3%), tabere de vacanță (+44,4%), pensiuni turistice (+9,7%) și structuri de întremare (+9,7%). Aceste date reflectă diversificarea opțiunilor de cazare și creșterea interesului pentru diferite tipuri de experiențe turistice în țară.

Cea mai mare pondere în numărul total de turiști cazați a fost înregistrată în municipiul Chișinău (69,2%), urmat de regiunile de dezvoltare Centru (18,4%), Sud (5,9%), Nord (5,3%) și UTA Găgăuzia (1,1%).

În ceea ce privește înnoptările turistice, în perioada menționată s-au înregistrat 531,0 mii înnoptări, reprezentând o creștere de 5,2 puncte procentuale față de anul precedent. Creșterea înnoptărilor a fost mai pronunțată în taberele de vacanță pentru elevi (+45,3%), structurile de odihnă (+25,8%) și structurile de întremare (+9,2%).

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică a fost de 24,1% pentru totalul structurilor de cazare turistică, cu structurile de întremare și căminele pentru vizitatori înregistrând cele mai ridicate valori de 44,0% și, respectiv, 42,0%.

În ianuarie-iunie 2023 numărul de locuri de cazare oferite turiștilor a fost de 71,8 mii locuri-pat, în creștere cu 4,5 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului precedent. Cea mai mare creștere a acestui indicator s-a înregistrat în pensiuni turistice și agroturistice (+30,4%), cămine pentru vizitatori (+25,1%), structuri de odihnă (+8,6%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău