Cele mai bune restaurante din Chișinău

12 Sept. 2022, 09:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Sept. 2022, 09:21 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Aflându-te în Chișinău la sigur nu vei duce lipsă de mâncare bună, întrucât există o mulțime de restaurante care pregătesc mâncare atât tradițională cât și internațională. Iată care sunt cele mai bune restaurante din Chișinău, potrivit Tripadvisor.

TOP 10 cele mai bune restaurante din Chișinău

1. Fusion Restaurant Jeraffe

Majoritatea vizitatorilor au oferit calificativul de „Excelent” după ce au gustat preparatele restaurantului. Meniul este unul cu specific japonez, european și fusion.

 • Adresă: Jeraffe se află pe strada Ismail 84;
 • Program: 12:00-23:00;
 • Telefon: 022 500 757.

2. Carpe Diem Wine Shop & Bar

Și la acest restaurant clienții s-au arătat încântați de mâncare și modul de deservire. Meniul este unul de băuturi, iar la necesitate sunt comandate și bucate sau pregătite platouri de cașcaval.

 • Adresă: Columna 136;
 • Program: 11:00-23:00;
 • Telefon :+373 22 844 846.

3. Gastrobar

Gastrobar a reușit să-i impresioneze pe cei care i-au călcat pragul și i-au gustat preparatele din meniul cu specific mediteraneean, barbecue și gril.

 • Adresă: Bernardazzi 66;
 • Program: 12:00-22:00;
 • Telefon: +373 689 06 545.

4. Grill House

Grill House este cunoscut pentru meniul său cu înclinație steakhouse și barbecue.

 • Adresă: str. Armenească 24
 • Program: 11:00-00:00;
 • Telefon: +373 790 00 071.

5. La Plăcinte

La Plăcinte este cunoscut pentru bucatele tradiționale. Zeamă, plăcinte, sarmale și friptură sunt printre puținele bucate din meniu.

 • Adresă: strada Mitropolit Dosoftei 100, Pușkin 33, B-dul Moscova 9/1, Dacia 30/1, Mircea cel Bătrân 12/5, Alba-Iulia 21, șoseaua Hîncești 58, B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt 202;
 • Program: 10:00-22:00;
 • Telefon: +373(22)211-211.

6. Pegas Restaurant & Terrace

Clienții restaurantului Pegas au rămas și ei mulțumiți de mâncarea pe care au gustat-o. În meniul lor vei vei găsi preparate cu specific european și internațional. De asemenea, și cei cu preferințe vegane sau  vegetariene vor găsi cum să-și potolească foamea.

 • Adresă: Albișoara 20/1;
 • Program:08:00-23:45;
 • Telefon: +373 788 00 600.

7. Oliva

La Oliva veți găsi un meniu cu specific italian. Pizza și pasta te așteaptă să le apreciezi. Cei mai mulți dintre clienți i-au oferit calificativul „Excelent”.

 • Adresă: Bd. Moscova 5;
 • Program: 10:00-21:45;
 • Telefon: +373 22 922 962.

8. INVINO Enoteca

INVINO oferă un meniu de băuturi.

 • Adresă: Bănulescu Bodoni 41;
 • Program: 11:00-21:00;
 • Telefon: +373 22 909 944.

9. Taifas

Restaurantul Taifas este cunoscut în Chișinău pentru preparatele tradiționale pe care le propune clienților.

 • Adresă: Pușkin 20 B;
 • Program: 11:00-20:00;
 • Telefon: +373 685 10 002.

10. Mezzo Italian Restaurant

Restaurantul Mezzo are doar recenzii pozitive de la clienți pe site-ul Tripadvisor, ceea ce denotă calitate. Majoritatea i-au oferit calificativul de „Excelent”. Restaurantul este cunoscut pentru preparatele italiene.

 • Adresă: Dimitrie Cantemir 12, BERD’S Hotel. 
 • Program: 12:00-23:59;
 • Telefon: +373 22 022 222.

Vezi care sunt cele mai bune restaurante din lume. 

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 19:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 19:42 // Actual //  Lupu Eduard

La 347 de zile de când Rusia a invadat Ucraina, situația de pe front este din ce în ce mai grea pentru trupele Kievului, care încearcă să reziste în Bahmut, orașul pentru care Moscova aruncă totul în luptă. Între timp, sabotorii susțin că lovesc Kremlinul chiar cu ajutorul poporului rus, deși oficial ei nu există.

Batalionului Bratstvo, un grup de voluntari ai forțelor speciale ucrainene, au dus lupta dincolo de linia frontului din Ucraina adânc în inima Rusiei, scrie The Guardian, care a stat de vorbă cu Taras (23 de ani), Vladislav (21 de ani) și comandatul lor, Olexii (39 de ani) la Kiev, la revenirea dintr-o misiune pe care guvernul ucrainean ar nega-o.

Membrii batalionului Frăția, așa cum s-ar traduce în limba română, ar fi implicați în răpirea unor înalți oficiali ai Kremlinului, distrugerea infrastructurii militare cheie și doborârea unor avioane inamice pe teritoriul rusesc.

Voluntarii din Bratstvo au un statut aparte, fiind tehnic independenți de armata ucraineană, dar acționează cot la cot cu forțele oficiale.

Comandatul Olexii spune că batalionul recrutează în principal civili sau îi culege pe cei care se remarcă din alte batalioane de voluntari. El spune că înțelege de ce misiunile lor trebuie să fie separate de cele oficiale ale armatei și serviciile secrete ucrainene.

De ce nu vorbește Kievul despre oamenii invizibili

Totul se reduce la nervozitatea Occidentului la gândul că Ucraina are capacitatea de a lovi în adâncul Rusiei, așa cum a fost evidențiat de dezbaterea îndelungată cu privire la furnizarea de tancuri Leopard 2 de către Germania și de refuzul SUA și al altora de a furniza avioane de luptă F16.

O mare parte din această anxietate din Occident este probabil legată de amenințarea Kremlinului de a folosi arme nucleare dacă „însăși existența statului este pusă în pericol”.
Cu toate acestea, voluntarii Bratstvo nu se lasă descurajați și insistă ca Putin să se simtă în bătaia puștii pe propriul teritoriu.

„Este foarte ușor pentru noi să trecem granița rusă”, spune zâmbind Vladislav, cel mai tânăr dintre cei trei.

Taras povestește că s-a întors în urmă cu două săptămâni de la ceea ce el a descris ca fiind o operațiune simplă.

„Grupul nostru trebuia să aducă o anumită cantitate de explozibili pe teritoriul Rusiei și să îi lase într-un anumit loc”, spune el. „Nu știu pentru ce și cui era destinat acest explozibil. Dar știu cu siguranță că unii oameni din Rusia sunt gata să-i ajute pe ucraineni”.

Dar în urmă cu șase săptămâni, ar fi finalizat cea mai reușită misiune de până acum.

Ținta, un elicopter cu oficiali ruși

„Am avut sarcina de a distruge un elicopter rusesc care transporta oficiali de rang înalt ai Ministerului rus de Interne”, spune Taras.
„La prima încercare, vremea nefavorabilă a împiedicat vizorul laser să țintească cu precizie ținta. În plus, am avut probleme interne în cadrul grupului, discuții în contradictoriu, așa că am intrat pe teritoriul rusesc, dar ne-am întors, am ținut cont de greșelile noastre… și peste o săptămână am făcut o a doua încercare”.

Grupul operativ format din cinci oameni a pornit la 7 dimineața, străbătând cu ușurință pădurile și câmpurile, pentru a trece în Rusia.
„Apoi am petrecut noaptea în locația respectivă, iar la ora 9 dimineața am auzit un elicopter. Aveam cu mine o mică dronă de recunoaștere și am avut confirmarea că era același elicopter”.

„Am tras cu un sistem portabil de rachete antiaeriene asupra elicopterului de la o distanță de 4 km. Din nefericire, nu am văzut lovitura, deoarece eram atât de departe, dar am auzit explozia. Apoi am fugit rapid de pe pozițiile noastre”, a povestit Taras.

Indiferent dacă oficialii Kremlinului din elicopter au fost uciși sau nu, pentru Taras a fost o misiune de succes, deoarece batalionul și-a atins scopul: războiul era acasă la Putin.
„Am arătat că putem intra pe teritoriul Rusiei și le-am arătat rușilor că ucrainenii pot acționa”, spune tânărul de 23 de ani.

Membrii batalionului au explicat că este foarte demoralizant pentru ruși să știe că sabotori ucraineni pot trage în comandanți lor, iar misiunile lor îi forțează să mobilizeze trupe pentru a-i găsi.

Cum trec sabotorii ucraineni granița

Ultima operațiune din Rusia la care a participat mezinul echipei,Vladislav, a avut loc în urmă cu o lună, în apropiere de orașul rus Belgorod, unde mai multe depozite de muniție au explodat recent.

Micile grupuri operative, adesea formate doar din patru sau cinci oameni, află care sunt rutele sigure către Rusia, analizând urmele lăsate de animale sau cu ajutorul sfaturile celor care făceau contrabandă înainte de război.

Vladislav și camarazii săi de luptă au primit sarcina de a „captura sau ucide unul dintre ofițerii de rang înalt ai FSB”, serviciile de securitate rusești.

„Acesta lucra aproape de granița cu Ucraina, dar pe teritoriul Rusiei”, spune Vladislav. „Aveam traseul mașinii acestui ofițer rus și am decis să pregătim o ambuscadă”.

Dar ofițiterul FSB nu a mai apărut și au fost nevoiți să se întoarcă în Ucraina, însă în timp ce încercau să părăsească teritoriul rusesc au fost suprinși de forțele trimise de Putin la graniță.

Au reușit să ucidă trei polițiști de frontieră ruși și să îl rănească ușor pe altul, pe care l-au luat prizonier în Ucraina, în timp ce un membru al grupului de sabotori a fost împușcat în braț.

Prima zi de Crăciun însângerată

Dar nu întotdeauna totul merge conform planului. În ziua de Crăciun, patru dintre colegii lor, cu vârste cuprinse între 19 și 39 de ani, au fost uciși la 12,5 km în regiunea rusă Briansk, la nord-est de Ucraina.

Olexii a aflat vestea tragică despre „cei mai buni luptători” ai batalionului Frăția în momentul în care a văzut fotografiile camarazilor morți, care zăceau în zăpadă, pe canalele rusești Telegram pe 26 decembrie.
Agenția de presă RIA Novosti, controlată de Kremlin, a relatat că bărbații aveau asupra lor „pistoale mitralieră SIG Sauer, dispozitive de comunicare și navigație și patru bombe cu o capacitate totală de aproximativ 40 kg”.
Potrivit FSB, aceștia erau hotărâți să comită „acte de sabotaj și terorism”.

Modul în care au murit rămâne neclar, iar trupurile lor nu au fost recuperate.

„Nu cunoaștem detaliile, dar presupunem că au intrat din greșeală în linia a doua de apărare a Rusiei. Iar în fața lor, rușii au pus mine în pământ”, a povestit Olexii
Din cauza statutului lor neoficial, poveștile lor nu au putut fi verificate în mod independent, dar sunt convingătoare și credibile, menționează The Guardian.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău