Moartea Reginei Elisabeta schimbă bancnotele Imnul naţional şi timbrele poştale

12 Sept. 2022, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2022, 09:51 // Actual //  Lupu Eduard

Chipul reginei Elisabeta a II-a, care a murit pe 8 septembrie, este probabil unul dintre cele mai recunoscute din lume. În calitate de șef al Commonwealth-ului, imaginea ei de profil este în prezent prezentată în mod vizibil pe monedele și bancnotele nu doar din Regatul Unit, ci și din cel puțin alte 20 de țări din întreaga lume. În prezent, toate cele 29 de miliarde de monede și 4,7 miliarde de bancnote aflate în circulație în Marea Britanie prezintă portretul Reginei, scrie TIME.

Deși modificările oficiale nu au fost încă confirmate, aderarea unui nou monarh duce în mod tradițional la lansarea de noi bancnote, monede și timbre, ceea ce înseamnă că noi versiuni care poartă portretul succesorului Reginei, regele Carol al III-lea, sunt așteptate pe scară largă. „Majoritatea evenimentelor care au însoțit sau care au urmat aderărilor în epoca modernă, inclusiv în 1952, au urmat pur și simplu ceea ce s-a întâmplat ultima dată ca o chestiune de obișnuință sau de rezolvare cu privire la „cum se fac aceste lucruri” – nu un set de proceduri prescrise. prin lege”, a declarat Robert Blackburn, profesor de drept constituțional la King’s College din Londra, Parlamentului Regatului Unit în 2011. Alte națiuni care au legături cu monarhia britanică se pregătesc să facă schimbări similare după moartea Reginei, care a pus capăt la domnia ei de 70 de ani.

Bancnotele

În circulaţie sunt 4,5 miliarde de bancnote în lire sterline cu chipul reginei, în valoare totală de 80 de miliarde de lire sterline.

Înlocuirea lor cu altele care să conţină chipul noului monarh va dura cel puţin doi ani.

Când au fost emise cele mai recente bancnote sintetice de 50 de lire sterline, procesul de retragere şi înlocuire a durat 16 luni pentru Banca Angliei.

Atunci când regina a urcat pe tron în 1952, monarhul nu apărea pe bancnote. Acest lucru s-a schimbat în 1960, când chipul Elisabetei a II-a a început să apară pe bancnotele de 1 liră sterlină, într-o imagine creată de designerul de bancnote Robert Austin, pe care unii au criticat-o ca fiind prea severă.

O imagine a noului monarh urma să fie convenită cu Palatul Buckingham. Capul reginei apare, de asemenea, pe unele bancnote de 20 de dolari în Canada, pe monedele din Noua Zeelandă şi pe toate monedele şi bancnotele emise de banca centrală din Caraibe de Est, precum şi pe alte părţi ale Commonwealth-ului.

Timbre

Timbrele britanice au o istorie lungă de prezentare a monarhiei. Prim ștampilă poștală adezivă din lume a fost lansată în Regatul Unit în 1840, cu o imagine a Reginei Victoria, potrivit serviciului poștal al Regatului Unit, Royal Mail. Ștampila a fost atât de populară încât a condus la introducerea „poștei penny” în care corespondența putea fi trimisă în Imperiul Britanic pentru doar un ban.

Mai mult de o sută de ani mai târziu, în 1966, imaginea Reginei Elisabeta a II-a a fost folosită pentru prima dată pe o timbru poștal elaborat, care a fost tipărit de atunci de peste 220 de miliarde de ori și în peste 130 de culori diferite. Vineri, Royal Mail a confirmat pe site-ul său că ștampilele neutilizate vor rămâne valabile pentru utilizare cel puțin până la sfârșitul anului 2023, deoarece „există suficiente stocuri pentru a satisface cererea anticipată”.

Royal Mail a confirmat, de asemenea, că toate cutiile poștale existente care prezintă cifra sau însemnele Reginei vor rămâne neschimbate. Sute de cutii de stâlp roșu aprins pot fi găsite de-a lungul drumurilor din Regatul Unit, multe dintre ele poartă literele „E” și „R” pentru Elisabeta a II-a și Regina, cuvântul latin pentru regina.

Imnul

Una dintre cele mai importante schimbări de după moartea reginei Elizabeth a II-a va fi schimbarea versurilor imnului naţional de la „God save our gracious Queen” la „God save our gracious King”.

Ar putea dura ceva timp până când mulţimile mari vor cânta cu încredere noua versiune.

Imnul este folosit din 1745, când a fost compusă o versiune provizorie: „Dumnezeu să-l salveze pe marele George, regele nostru, Trăiască regele nostru nobil, Dumnezeu să-l salveze pe rege”.

Prim-ministrul recent instalat al Marii Britanii Liz Truss și-a încheiat discursul de joi „Dumnezeu să-l salveze pe regele”, un semn de respect față de noul monarh.

 

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie anul curent, în valoare de 12,27 lei (fără TVA) per 1 m.c.

Mecanismului de compensare, potrivit Ministerului Economi, sunt supuse și unele companii cu activități de bază, stabilite conform Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM).

Agenții economici selectați după acest clasificator vor primi compensații, în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respective. Valoarea totală pentru un consumator noncasnic, pe o perioadă de o lună, nu trebuie să depășească suma de 1,5 milioane lei. Din suma compensată se va exclude compensarea doar pentru primii 500 m.c.

Depunerea ultimei cereri la compensații, trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău