Moartea Reginei Elisabeta schimbă bancnotele Imnul naţional şi timbrele poştale

12 Sept. 2022, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2022, 09:51 // Actual //  Lupu Eduard

Chipul reginei Elisabeta a II-a, care a murit pe 8 septembrie, este probabil unul dintre cele mai recunoscute din lume. În calitate de șef al Commonwealth-ului, imaginea ei de profil este în prezent prezentată în mod vizibil pe monedele și bancnotele nu doar din Regatul Unit, ci și din cel puțin alte 20 de țări din întreaga lume. În prezent, toate cele 29 de miliarde de monede și 4,7 miliarde de bancnote aflate în circulație în Marea Britanie prezintă portretul Reginei, scrie TIME.

Deși modificările oficiale nu au fost încă confirmate, aderarea unui nou monarh duce în mod tradițional la lansarea de noi bancnote, monede și timbre, ceea ce înseamnă că noi versiuni care poartă portretul succesorului Reginei, regele Carol al III-lea, sunt așteptate pe scară largă. „Majoritatea evenimentelor care au însoțit sau care au urmat aderărilor în epoca modernă, inclusiv în 1952, au urmat pur și simplu ceea ce s-a întâmplat ultima dată ca o chestiune de obișnuință sau de rezolvare cu privire la „cum se fac aceste lucruri” – nu un set de proceduri prescrise. prin lege”, a declarat Robert Blackburn, profesor de drept constituțional la King’s College din Londra, Parlamentului Regatului Unit în 2011. Alte națiuni care au legături cu monarhia britanică se pregătesc să facă schimbări similare după moartea Reginei, care a pus capăt la domnia ei de 70 de ani.

Bancnotele

În circulaţie sunt 4,5 miliarde de bancnote în lire sterline cu chipul reginei, în valoare totală de 80 de miliarde de lire sterline.

Înlocuirea lor cu altele care să conţină chipul noului monarh va dura cel puţin doi ani.

Când au fost emise cele mai recente bancnote sintetice de 50 de lire sterline, procesul de retragere şi înlocuire a durat 16 luni pentru Banca Angliei.

Atunci când regina a urcat pe tron în 1952, monarhul nu apărea pe bancnote. Acest lucru s-a schimbat în 1960, când chipul Elisabetei a II-a a început să apară pe bancnotele de 1 liră sterlină, într-o imagine creată de designerul de bancnote Robert Austin, pe care unii au criticat-o ca fiind prea severă.

O imagine a noului monarh urma să fie convenită cu Palatul Buckingham. Capul reginei apare, de asemenea, pe unele bancnote de 20 de dolari în Canada, pe monedele din Noua Zeelandă şi pe toate monedele şi bancnotele emise de banca centrală din Caraibe de Est, precum şi pe alte părţi ale Commonwealth-ului.

Timbre

Timbrele britanice au o istorie lungă de prezentare a monarhiei. Prim ștampilă poștală adezivă din lume a fost lansată în Regatul Unit în 1840, cu o imagine a Reginei Victoria, potrivit serviciului poștal al Regatului Unit, Royal Mail. Ștampila a fost atât de populară încât a condus la introducerea „poștei penny” în care corespondența putea fi trimisă în Imperiul Britanic pentru doar un ban.

Mai mult de o sută de ani mai târziu, în 1966, imaginea Reginei Elisabeta a II-a a fost folosită pentru prima dată pe o timbru poștal elaborat, care a fost tipărit de atunci de peste 220 de miliarde de ori și în peste 130 de culori diferite. Vineri, Royal Mail a confirmat pe site-ul său că ștampilele neutilizate vor rămâne valabile pentru utilizare cel puțin până la sfârșitul anului 2023, deoarece „există suficiente stocuri pentru a satisface cererea anticipată”.

Royal Mail a confirmat, de asemenea, că toate cutiile poștale existente care prezintă cifra sau însemnele Reginei vor rămâne neschimbate. Sute de cutii de stâlp roșu aprins pot fi găsite de-a lungul drumurilor din Regatul Unit, multe dintre ele poartă literele „E” și „R” pentru Elisabeta a II-a și Regina, cuvântul latin pentru regina.

Imnul

Una dintre cele mai importante schimbări de după moartea reginei Elizabeth a II-a va fi schimbarea versurilor imnului naţional de la „God save our gracious Queen” la „God save our gracious King”.

Ar putea dura ceva timp până când mulţimile mari vor cânta cu încredere noua versiune.

Imnul este folosit din 1745, când a fost compusă o versiune provizorie: „Dumnezeu să-l salveze pe marele George, regele nostru, Trăiască regele nostru nobil, Dumnezeu să-l salveze pe rege”.

Prim-ministrul recent instalat al Marii Britanii Liz Truss și-a încheiat discursul de joi „Dumnezeu să-l salveze pe regele”, un semn de respect față de noul monarh.

 

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 11:37 // Actual //  Lupu Eduard

Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investițiile în domeniu vor crește în acest an și doar 19% se așteaptă la o scădere (față de 51% în 2023), pe fondul îmbunătățirii percepției cu privire la potențialul de creștere din această piață, potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2024, citat în comunicatul de presă.

„De altfel, 40% din participanții la studiu anticipează o creștere a activității pe piață în acest an, față de 15% cu un an în urmă, iar proporția celor care prevăd o scădere s-a redus la 16%, de la 57% în 2023. În acest context, investitorii intenționează să se concentreze pe proiecte noi (31%) sau pe atragerea de fonduri pentru plasamente viitoare (19%). O treime dintre aceștia se așteaptă ca eficiența portofoliului lor să se îmbunătățească, de două ori mai mulți decât cei care estimează o deteriorare a acesteia. Sectorul industrial este în continuare perceput ca fiind cel mai competitiv (31%), urmat de cel rezidențial (21%)”, potrivit studiului Deloitte.

Conform comunicatului, în rândul dezvoltatorilor, cea mai importantă tendință în 2024 pare a fi reprofilarea pe alte segmente ale pieței, având în vedere că un sfert dintre aceștia iau în calcul o astfel de schimbare. Acest trend se manifestă cel mai pregnant printre dezvoltatorii de birouri și de spații comerciale – trei sferturi, respectiv jumătate dintre aceștia susțin că se vor concentra pe alte sectoare în 2024 (în principal active cu destinație mixtă sau proiecte rezidențiale pentru închiriere). Printre provocările cu care se confruntă dezvoltatorii în acest an se remarcă cele legate de finanțare (26%), urmate de cele care implică achiziția de terenuri pentru dezvoltări viitoare (23%), în perspectiva redresării economice, și de comercializare (18%).

„Temperarea activității din piața de birouri se remarcă și în România, încă din 2023, iar tranzacțiile care încă se mai derulează au ca obiect renegocierea contractelor de închiriere, cu accent pe flexibilizarea clauzelor, sau prelungirea perioadei contractuale. În schimb, în privința proiectelor de tip retail, piața locală se diferențiază de cea regională, dat fiind că există multe proiecte în derulare și apetit crescut pentru investiții pe acest segment, stimulate de perspectiva reducerii inflației și, implicit, de creșterea puterii de cumpărare a populației. Segmentul industrial beneficiază de perspective de creștere, date fiind situația geo-politică, stocul insuficient de astfel de spații la nivel național și fenomenul de friendshoring, respectiv tendința globală și regională de relocare sau, respectiv, de construire a diverselor unități de producție în statele aliate din punct de vedere politic”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal, lider al serviciilor de consultanță pentru sectorul imobiliar în cadrul Deloitte România.

Deloitte derulează Real Estate Confidence Survey for Central Europe începând din 2019 pentru a afla percepția profesioniștilor din domeniu cu privire la evoluția pieței în regiune. La sondaj participă trei categorii de respondenți, respectiv dezvoltatori, investitori și consultanți specializați în domeniul imobiliar. La ediția din acest an au participat, în principal, jucători din Polonia (33%), Cehia (24%), Ungaria (10%), iar 24% dintre participanți operează pe mai multe piețe din Europa Centrală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău