Celebrul miliardar Mark Zuckerberg vinde acţiuni Meta pentru prima data în ultimii doi ani

05 Dec. 2023, 13:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Dec. 2023, 13:26 // Actual //  bani.md

Mark Zuckerberg vinde acţiuni Meta Platforms Inc. pentru prima dată în ultimii doi ani, după ce gigantul social media şi-a revenit în urma dificultăţilor îndurate în 2022, raportează Bloomberg.

Trustul cofondatorului Meta, alături de entităţile sale pentru donaţii caritabile şi politice au descărcat aproximativ 682.000 de acţiuni în valoare de aproape 185 de milioane de dolari în noiembrie prin planuri de tranzacţionare, ultima astfel de descărcare fiind dezvăluită miercuri, potrivit datelor compilate de Bloomberg din documentele de reglementare.

Meta a crescut cu 172% în acest an, depăşind toate companiile tehnologice americane majore, cu excepţia Nvidia Corp. Acţiunile Meta se apropie acum de maximele record înregistrate în 2021, când Zuckerberg şi fundaţia caritabilă Chan Zuckerberg Initiative au vândut peste 1 miliard de dolari din acţiunile companiei cu sediul în Menlo Park, California. Miliardarul de 39 de ani deţine aproximativ 13% din Meta, procent care ilustrează aproape toată averea sa de 117,7 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Zuckerberg şi soţia sa, Priscilla Chan, în vârstă de 38 de ani, s-au angajat să aloce 99% din averea lor unor cauze caritabile, cum ar fi promovarea egalităţii şi vindecarea bolilor. Mai mult de jumătate din vânzările recente de acţiuni Meta au provenit din acţiunile controlate de fundaţia care le poartă numele.

Cea mai mică parte a vânzării – aproximativ 19 milioane de dolari – a mers către braţul de advocacy al Chan Zuckerberg Initiative. Organizaţia a finanţat eforturile de mobilizare a alegătorilor, alături de procesul de promovare a reformei imigraţiei.

La începutul acestui an,Chan Zuckerberg Initiative a promis 250 de milioane de dolari pentru a înfiinţa un centru de cercetare biomedicală în Chicago. Anterior, fundaţia a sprijinit eforturile de a rezolva problema lipsei de locuinţe din zona Golfului San Francisco şi a făcut investiţii timpurii pentru a pregăti dezvoltatori de software în Africa.

Înfiinţată în 2015, fundaţia cu sediul în Palo Alto, California, are active nete de aproximativ 6,3 miliarde de dolari şi este condusă atât de Zuckerberg, cât şi de soţia sa, Chan, potrivit ultimelor declaraţii. Acţiunile Meta au crescut cu peste 200% de când aceştia s-au angajat, în urmă cu opt ani, să doneze cea mai mare parte a averii lor în scopuri caritabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Conferința Internațională organizată de Asociația Obștească „Parlamentul Independenței” cu prilejul celebrării a 35 de ani de la constituirea legală a Primului Parlament ales democratic al Republicii Moldova
11 Apr. 2025, 11:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 11:23 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un grup de senatori americani a introdus în Congres un proiect de lege care prevede confiscarea încărcăturii de petrol de pe tancurile rusești aflate pe listele de sancțiuni ale Departamentului Trezoreriei SUA, relatează Reuters. Măsura vizează în special așa-numita „flotă din umbră” a Rusiei, care, potrivit Centrului finlandez CREA, transportă aproximativ 75% din exporturile de țiței ale Moscovei.

Potrivit proiectului, petrolul confiscat va fi vândut pe piață, iar sumele obținute vor fi utilizate pentru reducerea datoriei publice a SUA. Inițiatorii propun și crearea unui fond special, numit Russian Sanctions Enforcement Fund, gestionat de Departamentul Trezoreriei, cu un buget de 150 milioane de dolari, destinat monitorizării și aplicării sancțiunilor, notează Reuters.

„Acest proiect de lege nu doar că va împiedica tentativele maligne ale Moscovei de a ocoli legislația americană, ci va permite Statelor Unite să valorifice activele confiscate”, a declarat senatorul republican Joni Ernst, unul dintre autorii inițiativei.

În prezent, aproximativ 200 de tancuri petroliere sunt vizate de sancțiunile SUA pentru implicarea în transportul de țiței rusesc peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de G7. Cel mai dur pachet de sancțiuni a fost introdus în ultimele zile ale mandatului lui Joe Biden, vizând deodată 180 de nave, responsabile pentru jumătate din exportul maritim de petrol al Rusiei, adică aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi.

Un exemplu concret este tancul Eventin, înregistrat sub pavilion panamez, care a fost interceptat de autoritățile maritime germane la sfârșitul lunii martie. La bordul navei se aflau 100.000 de tone de țiței rusesc, care au fost confiscate de autoritățile germane în baza sancțiunilor în vigoare.

Acest nou proiect legislativ ar putea schimba fundamental modul în care SUA aplică și monetizează sancțiunile împotriva Federației Ruse, transformând o măsură de presiune economică într-o sursă directă de venit bugetar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!