Știrea zilei! Șeful Moldovagaz anunță o potențială reducere a tarifului la gaz: În primăvară

05 Dec. 2023, 12:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Dec. 2023, 12:30 // Actual //  bani.md

Moldovagaz mai are de recuperat devieri financiare în sumă de 650 milioane de lei. or, către sfârșitul anului acesta vor însuma 390 milioane de lei, susține președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Devierile financiare s-au acumulat în 2021 când Modovagaz cumpăra gaz mai scump și îl livra la prețurile mai mici aprobate de ANRE. Acest lucru a fost mai pronunțat în 2022. Până în 1 martie va fi recuperată întreaga sumă din devierile financiare și va încă o premisă pentru reducerea tarifului la gaz”, a punctat Ceban, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1.

Ieri, într-o conferință de presă ministrul Energiei, Victor Parlicov afirma că ar exista premise pentru reducerea tarifului la gaz.

„…Intram în sezonul de încălzire liniștit și pregătit. Avem stocuri de gaze suficiente pentru a ne asigura pana la sfârșitul lunii februarie. Depinde ce temperaturi vom avea iarna. Și daca vom avea nevoie de gaze suplimentare noi vom vedea acest lucru din timp și vom reuși sa achiziționăm volumele necesare. Indiferent de ce se va întâmpla pe piața gazelor, dacă vor sălta prețurile noi suntem protejați. Posibil să fie reduse pe parcursul iernii o parte din prețuri, dar la moment, nu vreau sa fac promisiuni”, spunea Parlicov.

În prezent , tariful pentru consumatorii casnici este de 18,07 lei pentru metrul cub. Ultim reducere a fost operată în vara anului curent de la 29,27 metrul cub.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală