Chișinăul ia gaz din Rusia, dar caută investiții în Asia. Chinezii, atrași de corupție și slăbiciunea statului

05 Nov. 2021, 10:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Nov. 2021, 10:19 // Actual //  Lupu Eduard

În plină criză a energiei, Republica Moldova, dependentă de gazele naturale ruseşti, a anunţat un nou contract, pe cinci ani, cu gigantul rus Gazprom în pofida eforturilor oficialilor europeni de a o convinge că ar trebui să evite semnarea unui nou contract cu Moscova şi să se bazeze în schimb pe livrări din partea companiilor europene. Trebuie să ne gândim la accesibilitate, a subliniat premierul ţării, Natalia Gavriliţa. Totuşi, contractul Moldovei se întinde pe o perioadă mult mai mică de timp decât cel pe 15 ani încheiat în septembrie de Ungaria cu Gazprom. Budapesta va avea posibilitatea să modifice cantităţile cumpărate abia peste 10 ani.

Premierul Natalia Gavriliţa a declarat anterior că dacă ţara sa nu ajunge la un acord cu Gazprom, va fi nevoită să plătească aproximativ 800 milioane de euro pe următoarele cinci luni pe importuri alternative.

Astfel, ar fi necesară o susţinere suplimentară din partea Bruxelles-ului. Săptămâna trecută, UE a promis Moldovei un grant de 60 milioane de euro. „Suntem recunoscători pentru susţinerea UE. Nu există soluţii facile în acest caz. Am fost deschişi la a rămâne un partener al Gazprom. Trebuie să ne gândim la accesibilitate“, a adăugat aceasta.

Pe de altă parte, Republica Moldova caută investiţii din partea Chinei. Ambasada ţării în Beijng a prezentat recent 20 de proiecte cu o valoare de 1 miliard de euro de pe plan local pentru potenţiale investiţii chineze.

Ambasadorul Moldovei în Beijing Dumitru Braghiş a promovat Moldova ca fiind un loc cu un sistem fiscal favorabil şi cu zone economice libere, zone industriale şi parcuri IT. Economiștii sugerează însă că ceea ce atrage companiile chineze este slăbiciunea sistemului de reglementare şi gradul ridicat de corupţie.

Proiectele sunt din medicină, farmacie, industrie, IT, comerț electronic, panificație, transport, viticultură, agricultură și servicii de reparație auto, iar printre companiile interesate de oportunități de investiții din Moldova se numără Great Wall Motors, China Overseas Economic Cooperation Corporation, Huawei și China-Europe Association for Technical and Economic Cooperation.

În ultimii ani, China a încercat să construiască drumuri în Moldova ca parte a iniţiativei noului drum al mătăsii, menită să conecteze vasa sa economie cu parteneri din Asia, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

În martie 2019, presa chineză anunţa derularea negocierilor finale dintre autorităţile moldovene şi două companii chineze, China Hyway Group şi China Railway Group, pentru construirea a aproximativ 300 km de autostradă la un preţ de 400 mil. dolari.

În aprilie 2019, guvernul anterior condus de Pavel Filip a organizat un forum bilateral Moldova-China cu 12 dintre cele mai importante companii chineze şi 100 de companii moldovene.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău