Revoluție în sistemul de plăți din Moldova! Plățile instant au ajuns la 100 milioane de lei în șase săptămâni

22 Apr. 2024, 14:15
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
22 Apr. 2024, 14:15 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

La doar șase săptămâni de când a fost lansat sistemului de transfer MIA, plățile instant au ajuns la 100 milioane de lei, în cadrul a 100 mii de tranzacții,  arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Aceste cifre impresionante, atinse într-un interval de timp relativ scurt de la implementare, depășesc cu mult așteptările inițiale ale dezvoltatorilor. Directorul Departamentului de Plăți al BNM, Victor Șușu, a subliniat că sistemul va fi extins și pentru utilizarea companiilor, deși inițial este destinat persoanelor fizice.

Victor Șușu a explicat că, deși MIA a fost conceput inițial pentru a permite acest tip de tranzacții, băncile au necesitat timp pentru a-și adapta serviciile, astfel încât să ofere aceste opțiuni și agenților economici.

MIA permite transferul de bani în doar 15 secunde între toate conturile de plăți, indiferent de prestatorul de servicii de plată, utilizând doar numerele de telefon ale participanților la tranzacție, fără a implica terți în datele bancare. Un alt avantaj major al sistemului este lipsa comisioanelor pentru transferurile până la suma totală de 10.000 de lei pe lună. Pentru sumele transferate după această limită, se aplică comisioane mici, de până la 5 lei pentru fiecare transfer, indiferent de instituțiile financiare implicate.

În prezent, MIA Plăți Instant oferă două opțiuni principale: Transfer Instant (P2P) și Solicitare de Transfer (RTP request to pay), însă este planificată extinderea sistemului către plățile bazate pe cod QR, plățile cu link-uri în magazinele online, transferurile între persoane juridice (B2B), plățile către guvern (P2G) și transferurile între conturile proprii (M2M).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Oct. 2024, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Oct. 2024, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Mașina de propagandă de stat din Rusia, care funcționează la o capacitate fără precedent de la vremurile sovietice, devine tot mai costisitoare pentru contribuabilii ruși.

Conform proiectului de buget pentru 2025, guvernul a planificat să majoreze finanțarea canalelor de televiziune de stat, a mass-mediei și a proiectelor de propagandă pe internet la un nou record istoric – 137,2 miliarde de ruble (aproximativ 1,33 miliarde de euro). Această cifră reiese din nota explicativă atașată proiectului de lege privind bugetul, publicată în baza Dumei de Stat.

Comparativ cu anul curent, cheltuielile pentru secțiunea „mass-media” vor crește cu 15,9 miliarde de ruble (aproximativ 154 milioane de euro), adică cu 13%, depășind bugetele anuale ale unor regiuni medii din Rusia, precum regiunea Kaliningrad (135 miliarde de ruble), Perm (110 miliarde de ruble) și Tambov (75 miliarde de ruble).

În medie, propaganda de stat va costa bugetul 11,4 miliarde de ruble pe lună (aproximativ 111 milioane de euro) sau 2,6 miliarde de ruble pe săptămână (aproximativ 25 milioane de euro). Principalii beneficiari ai acestor fonduri vor rămâne canalele de televiziune de stat.

„Primul canal” va primi o subvenție de 6 miliarde de ruble (aproximativ 58 milioane de euro) pentru „umplerea grilei de programe”. Alte 18,6 miliarde de ruble (aproximativ 181 milioane de euro) sunt alocate în buget pentru „Primul canal”, NTV, VGTRK, Televiziunea Publică a Rusiei și canalul „Carusel” pentru difuzarea în localitățile mici (cu populații sub 100.000 de locuitori). Aceste cheltuieli vor crește cu 1 miliard de ruble (aproximativ 9,7 milioane de euro) comparativ cu anul curent.

Guvernul va majora finanțarea agenției MIA „Rusia Azi” cu 17%, până la 10,9 miliarde de ruble (aproximativ 106 milioane de euro). Cheltuielile pentru agenția TASS vor crește cu 26%, până la 4,8 miliarde de ruble (aproximativ 46 milioane de euro).

În plus, agențiile „Regnum” și „Komsomolskaia Pravda”, care nu au primit finanțare de stat în acest an, vor fi incluse în buget: prima va primi o subvenție de 152 milioane de ruble (aproximativ 1,48 milioane de euro), iar a doua 438,7 milioane de ruble (aproximativ 4,27 milioane de euro).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău