Chișinăul le-a dat șah mat rușilor de la Cuciurgan. Energia electrică va fi achiziționată din mai multe surse

11 Feb. 2022, 22:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Feb. 2022, 22:56 // Actual //  bani.md

ANRE a aprobat cotele maxime ce pot fi atribuite câștigătorilor licitațiilor pentru procurarea energiei electrice organizate de furnizorii serviciului universal și furnizorii de ultimă opțiune.

Hotărârea urmează a fi aplicată de către furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune pentru implementarea principiului diversificării surselor de energie electrică. Conform principiului menționat, furnizorii serviciului universal și furnizorii de ultimă opțiune sunt obligați să desemneze drept câștigători ai licitațiilor organizate pentru procurarea energiei electrice cel puțin doi ofertanți clasați în ordinea crescătoare a prețurilor, care oferă cantități de energie electrică din surse diferite, suficiente să asigure necesitățile consumatorilor finali deserviți de furnizor.

Astfel, cotele maxime vor fi calculate în funcție de diferența procentuală dintre ofertele din surse diferite propuse în cadrul licitației, așa încât prețul mediu ponderat al energiei electrice ce urmează a fi procurată de către furnizorii de energie electrică ce cad sub incidența principiului diversificării să rămână constant, și să nu fie influențat de diferența de preț dintre ofertele potențial câștigătoare.

Scopul implementării principiului diversificării surselor de energie electrică este să asigure cerințele de securitate energetică, precum și fiabilitatea furnizării energiei electrice către consumatorii finali.

Urmare a faptului că toți titularii de licențe au demarat procedurile de licitație pentru procurarea energiei electrice pentru perioada 01.04.2022-31.03.2023, ANRE a decis că “caietele de sarcini pentru procurarea energiei electrice, publicate de către furnizorii serviciului universal și furnizorii de ultimă opțiune până la momentul intrării în vigoare a prezentei Hotărâri vor fi modificate astfel încât să corespundă cerințelor prezentei Hotărâri”.

ANRE, de comun acord cu reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice vor monitoriza licitațiile pentru procurarea energiei electrice și vor consulta titularii de licențe din domeniu privind modul de aplicare a cadrului normativ.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu declara anterior că: „Am propus ca un furnizor să poată livra maxim 70% din necesarul de curent. (…) Astfel, împreună cu  reprezentanții Secretariatului Energetic am finalizat modificările la legea cu privire la energia electrică în care vom introduce obligația de diversificare și vom oferi ANRE posibilitatea să permită achiziția din mai multe surse”.

Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES a înregistrat în nouă luni ale anului 2021 un profit de 3  miliarde ruble rusești (34,5 mil. de euro) cu 11,5% mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2020, arată datele raportului Inter RAO.

De-a lungul timpului, autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău