Chișinăul le-a dat șah mat rușilor de la Cuciurgan. Energia electrică va fi achiziționată din mai multe surse

11 Feb. 2022, 22:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Feb. 2022, 22:56 // Actual //  bani.md

ANRE a aprobat cotele maxime ce pot fi atribuite câștigătorilor licitațiilor pentru procurarea energiei electrice organizate de furnizorii serviciului universal și furnizorii de ultimă opțiune.

Hotărârea urmează a fi aplicată de către furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune pentru implementarea principiului diversificării surselor de energie electrică. Conform principiului menționat, furnizorii serviciului universal și furnizorii de ultimă opțiune sunt obligați să desemneze drept câștigători ai licitațiilor organizate pentru procurarea energiei electrice cel puțin doi ofertanți clasați în ordinea crescătoare a prețurilor, care oferă cantități de energie electrică din surse diferite, suficiente să asigure necesitățile consumatorilor finali deserviți de furnizor.

Astfel, cotele maxime vor fi calculate în funcție de diferența procentuală dintre ofertele din surse diferite propuse în cadrul licitației, așa încât prețul mediu ponderat al energiei electrice ce urmează a fi procurată de către furnizorii de energie electrică ce cad sub incidența principiului diversificării să rămână constant, și să nu fie influențat de diferența de preț dintre ofertele potențial câștigătoare.

Scopul implementării principiului diversificării surselor de energie electrică este să asigure cerințele de securitate energetică, precum și fiabilitatea furnizării energiei electrice către consumatorii finali.

Urmare a faptului că toți titularii de licențe au demarat procedurile de licitație pentru procurarea energiei electrice pentru perioada 01.04.2022-31.03.2023, ANRE a decis că “caietele de sarcini pentru procurarea energiei electrice, publicate de către furnizorii serviciului universal și furnizorii de ultimă opțiune până la momentul intrării în vigoare a prezentei Hotărâri vor fi modificate astfel încât să corespundă cerințelor prezentei Hotărâri”.

ANRE, de comun acord cu reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice vor monitoriza licitațiile pentru procurarea energiei electrice și vor consulta titularii de licențe din domeniu privind modul de aplicare a cadrului normativ.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu declara anterior că: „Am propus ca un furnizor să poată livra maxim 70% din necesarul de curent. (…) Astfel, împreună cu  reprezentanții Secretariatului Energetic am finalizat modificările la legea cu privire la energia electrică în care vom introduce obligația de diversificare și vom oferi ANRE posibilitatea să permită achiziția din mai multe surse”.

Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES a înregistrat în nouă luni ale anului 2021 un profit de 3  miliarde ruble rusești (34,5 mil. de euro) cu 11,5% mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2020, arată datele raportului Inter RAO.

De-a lungul timpului, autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO