Chișinăul mai aruncă un cablu peste Prut dintr-un credit de 31 milioane de euro de la BERD

06 Mart. 2024, 10:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mart. 2024, 10:53 // Actual //  Lupu Eduard

Cabinetul de miniștri al Republicii Moldova a dat undă verde semnării Acordului de Împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”.

Acest proiect va marca un pas semnificativ în dezvoltarea infrastructurii energetice între cele două țări vecine, având în vedere construcția unei noi linii electrice aeriene de 400 kV între municipiul Bălți din Republica Moldova și municipiul Suceava din România. De asemenea, în cadrul proiectului, se va construi o stație electrică la Bălți cu o capacitate de 400 kV.

O parte a finanțării va fi destinată reabilitării unor segmente ale rețelelor electrice de transport din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutare și protecție, precum și a transformatorilor din stațiile electrice.

Pe lângă aspectele de infrastructură, acordul include și un Plan de Acțiuni destinat reformării sectorului energetic, care vizează atât actualizarea cadrului juridic, cât și operaționalizarea pieței energiei electrice, inclusiv înființarea Operatorului Pieței Energiei Electrice.

Proiectul este evaluat la 77 de milioane de euro, din care 40% va fi acoperit prin împrumutul de 30,8 milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar restul de 60% va fi acoperit de Banca Europeană de Investiții și Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Implementarea acestui proiect va contribui la integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene, îmbunătățind eficiența și stabilitatea sectorului energetic și deschizând noi oportunități pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă.

în prezent, Chiținăul construiește o linie electrică de înaltă de la Vulcănești la Chișinău care ar urma să fie gata în 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău