US News & World Report a realizat un clasament al celor mai puternice țări din lume în 2022. Statele Unite ale Americii rămân pe primul loc, dar instabilitatea globală a făcut ca multe alte națiuni să își schimbe pozițiile. Ucraina a urcat cu 19 locuri în clasament față de anul trecut. SUA, China și Rusia au fost cele mai puternice țări ale planetei în 2022, un an marcat de războaie și de o geopolitică turbulentă. Clasamentul analizează cât de multă influență au țările, precum și puterea lor politică, economică și militară. Aceasta a întocmit clasamentul ca parte a studiului său anual „Cele mai bune țări”, care evaluează 85 de țări pe baza răspunsurilor a 17.000 de persoane.
Acestea sunt cele mai puternice 10 națiuni din lume, conform clasamentului din 2022, întocmit de publicat de US News and World Report:
-
Israel
US News & World Report a menționat că, pentru „dimensiunea sa relativ mică, țara a jucat un rol important în afacerile globale”. De asemenea, au fost citate economia sa puternică și importanța sa pentru evreii din întreaga lume.
Țara are dispute permanente privind granițele în jurul teritoriilor palestiniene ocupate și este acuzată de abuzuri în domeniul drepturilor omului, a precizat US News. Acesta a adăugat că Israelul „are o economie de piață avansată din punct de vedere tehnologic, cu diamante tăiate, echipamente de înaltă tehnologie și produse farmaceutice printre principalele. Israelul s-a clasat pe locul 11 în lista de anul trecut.
-
Emiratele Arabe Unite
US News & World Report a remarcat modul în care Emiratele Arabe Unite s-au transformat odată cu descoperirea petrolului în secolul XX. „Astăzi, produsul intern brut pe cap de locuitor al EAU este la egalitate cu cel al principalelor națiuni din Europa de Vest, potrivit World Factbook al CIA”, se arată în comunicat. „Iar Forumul Economic Mondial a numit țara cea mai competitivă economie din lumea arabă”.
US News a remarcat, de asemenea, popularitatea orașelor Dubai și Abu Dhabi în rândul turiștilor, în pofida rezultatelor slabe în materie de drepturi ale omului. Emiratele Arabe Unite au urcat un loc față de clasamentul de anul trecut.
-
Japonia
US News & World Report a descris Japonia ca fiind una dintre „cele mai alfabetizate și mai avansate națiuni din punct de vedere tehnic din lume”.
De asemenea, a menționat că economia Japoniei este a treia ca mărime din lume și a precizat că Japonia este „printre cei mai mari producători de autovehicule, echipamente electronice și oțel din lume”.
Japonia a coborât două locuri față de anul trecut, când a fost clasată pe locul șase.
-
Franța
Publicația a afirmat că Franța este o „națiune bogată, cu venituri ridicate” și că influența sa globală este „greu de supraestimat”.
„Franța este una dintre cele mai vechi țări din lume, iar influența sa se extinde în întreaga lume prin știință, politică, economie și, poate mai presus de toate, cultură”, a spus US News.
Țara este, de asemenea, una dintre cele mai vizitate țări din lume și unul dintre cei mai mari exportatori de arme, a adăugat acesta.
-
Coreea de Sud
Clasamentul a remarcat că această țară are o economie mare, „bazată pe servicii și de înaltă tehnologie”, adăugând că are „una dintre cele mai mari economii naționale brute și rezerve de investiții străine din lume”. Coreea de Sud a crescut față de anul trecut, când s-a clasat pe locul opt.
-
Regatul Unit al Marii Britanii
Analiștii au descris Marea Britanie ca fiind „o națiune foarte dezvoltată care exercită o influență economică, politică, științifică și culturală internațională considerabilă”.
Publicația a menționat că Regatul Unit face parte din alianțele politice și comerciale ale lumii, dar că decizia sa de a părăsi UE înseamnă că „rolul țării pe scena mondială se confruntă cu noi provocări”.
Aceștia au citat rolul major al Londrei în sistemul financiar global și „istoria îndelungată a contribuțiilor majore ale Regatului Unit în domeniul artelor și al științelor”. Au afirmat că moștenirea Imperiului Britanic stimulează și astăzi influența globală a Regatului Unit.
-
Germania
US News & World Report a precizat că Germania este „cea mai populată națiune din Uniunea Europeană” și „posedă una dintre cele mai mari economii din lume și și-a văzut rolul în comunitatea internațională crescând constant de la reunificarea” din 1990.
Acesta a adăugat că Germania are una dintre cele mai mari populații din lume și „este unul dintre principalii importatori și exportatori de pe glob”, precum și că are personalități importante din punct de vedere cultural și apartenența la organisme globale.
-
Rusia
Modul în care este percepută Rusia la nivel global a fost afectat de invazia sa în Ucraina, iar reacția occidentală a inclus sancțiuni globale împotriva liderilor și întreprinderilor din această țară.
Dar publicația a remarcat în continuare cum țara este „cea mai mare țară din lume ca suprafață” și cum are una dintre cele mai mari economii din lume datorită producției sale de petrol și gaze. De asemenea, a subliniat faptul că Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și face parte din alte grupuri internaționale majore, inclusiv din G20.
-
China
US News & World Report a remarcat dimensiunea uriașă a Chinei, faptul că economia sa este a doua ca mărime din lume și dominația Partidului Comunist aflat la putere. Publicația a precizat că țara are lupte interne care vin odată cu creșterea populației și a remarcat inegalitatea tot mai mare și situația precară a drepturilor omului.
Cu toate acestea, a spus, țara este extrem de influentă, face parte din mari organizații internaționale și are arme nucleare.
-
Statele Unite ale Americii
US News & World Report a numit-o „cea mai dominantă putere economică și militară din lume” și a remarcat că „amprenta sa culturală se întinde în întreaga lume, condusă în mare parte de cultura sa populară exprimată în muzică, filme și televiziune”.
A remarcat problemele economice și tulburările din țară, inclusiv protestele pentru egalitate rasială după uciderea lui George Floyd. US News a citat, de asemenea, „rolul de lider” pe care SUA îl joacă adesea în organizațiile internaționale, precum ONU și NATO.
Republica Moldova este lipsă din clasament, însă țara vecină România s-a clasat pe locul 54. 54. România continuă să aibă una dintre cele mai ridicate rate de sărăcie și risc de excluziune socială din Uniunea Europeană. România are una dintre cele mai scăzute rate de natalitate din lume, iar infrastructura națională și programele sociale deficitare îi pun în pericol îmbătrânirea populației. (…) România a aderat la NATO în 2004, iar cererea de aderare la Uniunea Europeană a fost în cele din urmă aprobată în 2007.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!