Colaps IT în Rusia: Gigantul digital de stat intră în faliment după acuzații de fraudă

11 Ian. 2025, 09:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
11 Ian. 2025, 09:34 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Una dintre cele mai mari companii IT de stat din Rusia, care a beneficiat de miliarde de ruble din bugetul de stat pentru proiecte majore de digitalizare a economiei în ultimii 10 ani, a declarat faliment.

Potrivit agenției „Interfax”, compania Naționalny Centr Informativnosti (NCI), o filială a corporației de stat Rostech, cunoscută drept „centrul unic de competențe în tehnologiile digitale”, a depus o cerere de insolvență.

NCI a fost implicată în proiecte importante, inclusiv gestionarea IT a Campionatului Mondial de Fotbal din 2018, dezvoltarea și întreținerea sistemelor informatice publice în cadrul inițiativei „Sănătate digitală” și gestionarea sistemelor IT ale Fondului de Pensii din Rusia. De asemenea, compania a creat software pentru Poșta Rusă, Rosatom și sistemul „Oraș sigur”, cu mii de camere de supraveghere.

Problemele financiare ale NCI au început în 2023, după ce Ministerul pentru Situații de Urgență a refuzat să accepte etapa a cincea a lucrărilor de cercetare și dezvoltare pentru sistemul „Oraș sigur”, acuzând compania de fraudă în valoare de 670 milioane de ruble. Ministerul a sesizat Comitetul de Investigații și a refuzat să achite contractul.

Printre creditorii companiei menționați în notificarea de faliment publicată pe site-ul Fedresurs se numără „Servicii Medicale Digitale” (o filială a companiei de stat Rostelecom) și Er-Telecom Holding. Prima ședință de judecată privind falimentul este programată pentru 22 ianuarie.

Aceasta nu este prima filială IT a Rostech care intră în colaps. În 2022, Institutul Central de Cercetare în Economie, Informatică și Sisteme de Management (CNII EISU), care dezvolta sisteme de operare și software pentru Ministerul Apărării, a intrat în faliment. Institutul, cu peste 20 de brevete și datorii de 3,5 miliarde de ruble, nu a mai putut plăti salariile angajaților. Apelurile acestora către președintele Vladimir Putin pentru salvarea instituției au rămas fără răspuns.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 08:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iul. 2025, 08:06 // Actual //  bani.md

Despre eticheta la masa oficială, poziţia tacâmurilor şi greşeli de evitat, e rubrica Arta Protocolului în viaţă, de la RLIVE TV, realizată de Ariana Trofim, consultant certificat internaţional în etichetă şi protocol.

 

Poziţia tacâmurilor

Utilizarea corectă a tacâmurilor este esențială pentru un dineu elegant și respectuos. Există două stiluri principale de utilizare: Continental style şi American style.

În stilul continental, furculița este ținută în mâna stângă, cu dinții orientați în jos, iar cuțitul – în mâna dreaptă, cu lama orientată în jos. După tăiere, furculița nu este schimbată în mâna dreaptă, ci rămâne în stânga pentru a aduce mâncarea la gură. În cel american, tacâmurile sunt ținute la fel ca în stilul continental, însă după ce alimentele sunt tăiate, furculița este mutată în mâna dreaptă pentru a mânca.

Mesajul tacâmurilor

Să ştiţi că tacâmurile transmit mesaje nonverbale ospătarilor. În stilul continental, furculița și cuțitul așezate în forma literei V inversat pe farfurie semnifică o pauză, iar în cel american, spuneţi că veţi continua masa mai târziu atunci când plasaţi cuţitul pe marginea farfuriei, iar furculița rămâne pe farfurie.

Aranjarea tacâmurilor

Tacâmurile trebuie plasate în ordinea utilizării, din exterior spre interior, astfel: furculițele sunt așezate în stânga farfuriei, cuțitele și lingurile sunt așezate în dreapta, iar tacâmurile pentru desert sunt plasate deasupra farfuriei. Excepție însă. Dacă un fel de mâncare este servit mai târziu, tacâmurile pot fi aduse odată cu el. Reţineţi aceste reguli: Nu folosiţi tacâmurile pentru a indica sau a gesticula. Nu puneţi tacâmurile folosite pe fața de masă. Nu folosiţi cuțitul pentru a duce mâncarea la gură.

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA