Comercianții moldoveni vând mai ușor și mai puțin costisitor în UE

02 Nov. 2022, 10:45
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Nov. 2022, 10:45 // Actual //  MD Bani

De la 1 noiembrie 2022, Uniunea Europeană şi Republica Moldova îşi recunosc reciproc statutul de Operator Economic Autorizat (AEO), facilitând astfel schimburile comerciale între cele două teritorii.

Astfel, Republica Moldova se alătură unui grup important de ţări cu care UE a încheiat un astfel de acord de recunoaştere mutuală în domeniul AEO, cum ar fi: SUA, China, Japonia, UK sau Elveţia. De notat că UE este cel mai mare partener comercial al Moldovei, reprezentând 52,2% din comerţul său total. Exporturile UE către Moldova s-au ridicat la 3,8 miliarde euro în 2021.

Prin deţinerea unei autorizaţii AEO, atât operatorii economici din Uniunea Europeană, cât şi cei din Republica Moldova care efectuează operaţiuni de vamale de import-export între aceste teritorii, vor beneficia de o serie de avantaje, cum ar fi: prioritate la controlul vamal şi la vămuirea mărfurilor sau un număr mai redus al controalelor, dat fiind că autorităţile vamale vor considera operatorul economic autorizat AEO drept un partener de încredere, arată o analiză a PwC România, publicată de Ziarul Financiar.

Toate acestea se traduc în reducere de costuri şi timp în activitatea comercială a operatorilor economici implicaţi în schimburi comerciale de mărfuri între cele două teritorii, facilităţi atractive/vizate de mediul de afaceri în contextul economic dificil din ultima perioadă.

Foarte important este, însă, tipul de autorizaţie ce trebuie deţinută de operatorii economici şi anume autorizaţia pentru securitate şi siguranţă acordată în UE (AEOS), respectiv autorizarea AEO pentru securitate şi siguranţă şi autorizarea mixtă AEO Simplificări vamale/Securitate şi siguranţă acordată în Republica Moldova (AEOC/AEOS).

Această autorizaţie se obţine de la autorităţile vamale ale fiecărui stat membru UE sau ale Republicii Moldova, în funcţie de sediul social al operatorului economic.

Pentru obţinerea autorizaţiei, operatorii economici trebuie să îndeplinească o serie de criterii, cum ar fi: absenţa unei încălcări grave sau a unor încălcări repetate în domeniul vamal/fiscal, nivel ridicat de control al operaţiunilor şi fluxului mărfurilor printr-o serie de proceduri stabilite la nivel de companie, solvabilitate/bonitate financiară şi dovedirea implementării unor standarde de securitate şi siguranţă adecvate.

Astfel, operatorilor economici din UE (inclusiv România), cât şi din Republica Moldova care sunt implicaţi în activităţi comerciale cu mărfuri între aceste teritorii sunt îndemnați să se prevaleze de această oportunitate şi să beneficieze de toate avantajele aduse de acest acord de recunoaştere mutuală încheiat între UE şi Moldova.

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău