Comerţul Moldovei încetineşte şi trage semnalul de alarmă pentru o recesiune fără precedent

18 Sept. 2023, 10:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2023, 10:50 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, exporturile de mărfuri ale Republicii Moldova în perioada ianuarie-iulie 2023 au înregistrat o scădere semnificativă, totalizând 2.346,5 milioane de dolari SUA. Aceasta reprezintă o reducere de 10,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Exporturile de mărfuri autohtone au fost puternic afectate, înregistrând o scădere de 17,1%, ajungând la suma de 1.582,6 milioane de dolari SUA. Aceasta reprezintă 67,4% din totalul exporturilor țării și a influențat negativ valoarea totală a exporturilor, care a scăzut cu 12,4%.

Pe de altă parte, reexporturile de mărfuri străine au cunoscut o creștere de 6,0%, atingând valoarea de 763,9 milioane de dolari SUA. Această creștere a contribuit la majorarea totalului exporturilor cu 1,6%.

Mijloacele de transport rutier au continuat să fie cele mai des folosite pentru exporturile de mărfuri, reprezentând 81,7% din totalul exporturilor, urmate de transportul maritim (13,2%), transportul feroviar (2,9%), transportul aerian (1,1%), instalații fixe de transport (1,0%) și autopropulsie (0,1%).

În ceea ce privește destinațiile exporturilor, țările Uniunii Europene (UE-27) au fost principalele beneficiare, cu o cotă de 62,3% în totalul exporturilor. Cu toate acestea, exporturile către UE au scăzut cu 8,0% în comparație cu anul anterior. Exporturile către țările CSI au înregistrat o creștere semnificativă de 13,2%, în special datorită majorării exporturilor către Ucraina.

România a rămas cea mai importantă destinație a exporturilor moldovenești, cu o cotă de 32,4%, urmată de Ucraina (16,9%), Italia (7,0%), Germania (5,3%) și Federația Rusă (3,9%).

Analiza evoluției exporturilor pe țări dezvăluie o scădere semnificativă a exporturilor către Turcia, Bulgaria, Italia, Federația Rusă, Elveția și Regatul Țărilor de Jos, în timp ce exporturile către Ucraina, Cehia, Kazahstan și Spania au crescut semnificativ.

Principalii factori care au contribuit la aceste schimbări sunt fluctuațiile pieței internaționale și schimbările în cererea pentru diverse produse.

Aceste date semnalează provocări majore pentru economia Republicii Moldova și necesitatea de a se adapta la condițiile economice în continuă schimbare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău