Moldovenii fug din țară! Statistică alarmantă: Tinerii sunt pe primul loc

18 Sept. 2023, 11:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2023, 11:05 // Actual //  Lupu Eduard

Situația demografică a tinerilor din Moldova a evoluat într-un mod interesant, cu două tendințe distincte. Deși numărul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 23 de ani a scăzut semnificativ în ultimii ani, un număr tot mai mare dintre aceștia își continuă studiile în instituții de învățământ din țară, conform unui raport realizat de economistul Veaceslav Ioniță.

Vestea proastă este că numărul tinerilor din această grupă de vârstă a scăzut de la 254,5 mii în 2015 la doar 146,3 mii în prezent, o reducere de 1,7 ori. Această scădere demografică a ridicat îngrijorări cu privire la viitorul țării, dar vestea bună este că tot mai mulți tineri aleg să-și continue studiile în instituțiile de învățământ din Moldova.

Potrivit lui Ioniță, în 2015, doar 35,8% din tinerii cu vârsta între 18 și 23 de ani urmau cursuri în instituții de învățământ din țară. În prezent, această cifră a crescut semnificativ, ajungând la 45,7%. Acest lucru indică o creștere semnificativă a dorinței tinerilor de a urma o educație superioară.

Există mai mulți factori care contribuie la această tendință pozitivă. Unul dintre acești factori este pandemia din 2020, care a determinat mai mulți tineri să rămână acasă și să își continue studiile în Moldova. De asemenea, interesul general pentru educație a crescut, iar tinerii își recunosc tot mai mult importanța.

Educația în colegii a cunoscut o creștere semnificativă, cu o creștere de 1,6 ori față de 2015. În acel an, doar 6,1% dintre tineri urmau cursurile colegiilor, iar acum ponderea lor a crescut la 9,9%. Școlile profesionale au înregistrat, de asemenea, o creștere de 25% în interesul tinerilor.

Interesul pentru universități a crescut cu 13%, deși acestea au fost întotdeauna o opțiune populară. Cu toate acestea, este îmbucurător faptul că tot mai mulți tineri explorează și alte opțiuni educaționale, în special colegiile.

„Dacă înclinația spre studii ar fi rămas la fel ca în 2015, numărul tinerilor care urmau cursurile instituțiilor de învățământ din Moldova ar fi fost mult mai mic decât este în prezent. Aceste date sugerează că, deși numărul tinerilor scade, dorința lor de a se educa și a se dezvolta profesional este în creștere, ceea ce reprezintă o veste îmbucurătoare pentru viitorul țării”, a conchis economistul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău