Comuna Tohatin are sistem autonom de iluminat stradal: funcționează doar cu energia pe care o acumulează de la soare

03 Ian. 2022, 10:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Ian. 2022, 10:55 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primăria Tohatin a instalat un sistem autonom de iluminat stradal. Acțiunea a fost realizată cu suportul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) în cadrul unui proiect de energie regenerabilă.

„Proiectul dat prevede instalarea a doi piloni cu instalație fotovoltaică. Instalația dată este complet autonomă și ea funcționează numai cu energia pe care o acumulează de la soare și o depozitează în acumulatoare. Ele sunt făcute cu un sistem foarte econom, au senzor de mișcare. În perioada când nu este nimeni lângă trecerea de pietoni ea stă la o lumină de serviciu care, cât de cât, luminează puțin trecerea și cum apare o persoană în apropiere se conectează lumina și se luminează trecerea de pietoni. Trecerea de pietoni era foarte periculoasă, pe timp de noapte, pe un traseu atât de intensiv circulat de transport era problematic de trecut traseul. Acum, el este iluminat pe timp de noapte de parcă ar fi zi.”, a menționat Vasile Frunză, specialist pe investiții externe și proiecte de dezvoltare, comuna Tohatin.

Valoarea proiectului, implementat  este de 250 de mii de lei, dintre care 200 de mii de lei au fost achitate de către fondurile europene prin intermediul Agenției de Eficiență Energetică și 50 de mii de lei au fost achitați de către primărie ca contribuție.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană are dreptul de a sancţiona eludarea sancțiunilor împotriva Rusiei, pentru a garanta punerea în aplicare a acestora, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE. Nu

Guvernele europene au adoptat „în unanimitate” decizia de a considera „o infracţiune” încălcarea sancţiunilor europene, se arată într-un comunicat al preşedinţiei UE, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Concret, decizia va face posibilă sancţionarea ţărilor terţe şi a cetăţenilor acestora sau a entităţilor lor vinovate de eludarea sancţiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei.
„UE a răspuns cu hotărâre la războiul neprovocat şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. A adoptat un număr fără precedent de sancţiuni pentru a viza economia Rusiei şi a contracara capacitatea acesteia de a continua această agresiune”, a declarat ministrul ceh al Justiţiei, Pavel Blazek.

„Pentru a avea succes, punerea lor în aplicare necesită un efort comun, iar decizia de astăzi este un instrument esenţial pentru a garanta că orice încercare de eludare a acestor măsuri va fi oprită”, a adăugat el.

Europenii au adoptat opt serii de sancţiuni, în special oprirea achiziţiilor lor de petrol şi cărbune, pentru a priva Moscova de sursele sale de finanţare pentru războiul din Ucraina.
Turcia este acuzată în mod constant că a eludat sancţiunile europene şi că a creat o rută ocolitoare pentru a transporta petrolul rusesc către ţările UE, în pofida embargoului european.

„Includerea încălcării măsurilor restrictive în lista «infracţiunilor» este primul dintre cei doi paşi care vizează asigurarea unui grad similar de aplicare a sancţiunilor în întreaga UE şi descurajarea încercărilor de eludare sau încălcare a măsurilor UE”, a subliniat comunicatul preşedinţiei cehe.

Al doilea pas este adoptarea unei legislaţii care să definească infracţiunile şi sancţiunile care trebuie aplicate în cazul încălcării sancţiunilor europene, întrucât statele membre au în prezent definiţii diferite cu privire la ceea ce constituie o încălcare a măsurilor restrictive.

Comisia Europeană urmează să prezinte o propunere la sfârşitul săptămânii, cu obiectivul de a „acţiona rapid” pentru a contracara eludarea sancţiunilor, a indicat o sursă europeană.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău