Concurs anunțat de BNM: Descoperă monumentele de pe bancnotele de lei moldovenești

15 Aug. 2023, 10:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
15 Aug. 2023, 10:32 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Națională a Moldovei (BNM) invită publicul larg să participe la concursul „Descoperă monumentele de pe bancnotele de lei moldovenești„, care va lua startul pe 27 august 2023, cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova, iar câștigătorii vor fi anunțați de Ziua Monedei Naționale, pe 29 noiembrie 2023, când se împlinesc 30 de ani de la introducerea leului moldovenesc.

Concursul are drept scop sprijinirea sentimentului civic al publicului, legat de leul moldovenesc și alte valori istorice ale țării noastre.

Astfel, orice persoană interesată, fără restricții de vârstă și cetățenie, poate lua parte la această competiție deschisă, care va pune în evidență locurile istorice ale Republicii Moldova ilustrate pe bancnotele de lei moldovenești. Respectiv, participanții vor transmite către BNM, cel puțin, opt poze cu bancnotele aflate în circulație, iar fiecare poză  va reprezenta o bancnotă fotografiată pe fundalul monumentului înfățișat pe aceasta.

Vor fi acceptate doar pozele originale, fiind respinse imaginile editate în programe pe care au fost aplicate straturi (layers) sau măști.

Vor fi desemnați 30 de câștigători prin metoda extragerii aleatorii, în cadrul unui eveniment oficial organizat de BNM, cu prilejul aniversării a 30-a de la lansarea monedei naționale, care va fi transmis în direct. Învingătorii vor fi premiați cu monede comemorative bătute în argint și seturi de monetărie.

Toți participanții la concurs vor primi certificate de participare din partea Băncii Naționale.

Condițiile de participare sunt prevăzute de Procedura privind organizarea concursului „Descoperă monumentele de pe bancnotele de lei moldovenești”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău