Rubla a ajuns să valoreze mai puţin de un cent faţă de dolarul american. Pe cine aruncă vina Kremlinul

14 Aug. 2023, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Aug. 2023, 16:51 // Actual //  Lupu Eduard

Rubla rusă continuă să înregistreze scăderi, iar consilierul economic al președintelui Putin atrage atenția asupra politicii monetare relaxate, în timp ce autoritățile monetare din Rusia intră într-un conflict crescând, scrie Reuters.

Tensiunile economice din Rusia devin tot mai evidente în contextul scăderii valorii rublei, care a ajuns la minime istorice în raport cu dolarul american. Consilierul economic al președintelui Vladimir Putin, Maksim Oreșkin, a exprimat reproșuri față de Banca Centrală a Rusiei într-un articol de opinie, atribuind devalorizarea monedei ruse unei politici monetare relaxate și dezvăluind o diviziune tot mai profundă între autoritățile monetare ale țării.

Rubla a înregistrat o scădere semnificativă în ultimele luni, având în vedere evenimentele geopolitice și incertitudinile economice. O devalorizare de aproximativ 30% în raport cu dolarul american din începutul anului 2023 a fost atribuită politicii monetare mai puțin stricte și reducerii excedentului de cont curent al Rusiei.

Consilierul economic Maksim Oreșkin a subliniat în articolul său că Kremlinul dorește o rublă mai puternică și se așteaptă la o normalizare în viitorul apropiat. El a menționat că o rublă mai slabă afectează economia Rusiei și veniturile reale ale populației, subliniind că o monedă stabilă este în interesul țării.

Banca Centrală a Rusiei a răspuns la criticile exprimate de Oreșkin, menționând că nu există riscuri semnificative pentru stabilitatea financiară și sugerând că o majorare a ratei dobânzii ar putea fi luată în considerare în viitorul apropiat.

Această scădere a rublei a fost în mare parte influențată de numeroși factori, inclusiv conflictul cu Ucraina și efectele sancțiunilor internaționale. Specialiștii consideră că pentru a contracara devalorizarea rublei, Rusia ar putea lua în calcul reintroducerea unor controale mai stricte asupra capitalului sau majorarea ratelor dobânzilor. Cu toate acestea, oricare dintre aceste măsuri ar putea avea implicații asupra economiei și finanțelor țării.

Într-o mișcare pentru a reduce volatilitatea rublei, Banca Centrală a oprit achizițiile de valută ale Ministerului de Finanțe, iar experții consideră că numai aceste măsuri nu vor fi suficiente pentru a consolida moneda.

Într-o perioadă de incertitudine economică și politici divergente, economia Rusiei rămâne în atenția observatorilor internaționali, iar deciziile luate de autoritățile monetare vor avea un impact semnificativ asupra evoluției acesteia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău