Concurs de finanțare pentru companii IT și startup-uri. Soluții pentru digitalizarea serviciilor publice și IMM-uri

03 Feb. 2022, 11:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
03 Feb. 2022, 11:09 // Bani și Afaceri //  MD Bani

PNUD Moldova anunță un nou concurs de finanțare a soluțiilor de digitalizare a serviciilor publice și de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, la care pot participa companii din domeniul TIC din Moldova.

La concurs sunt așteptate propuneri care să conțină soluții pentru:

  • optimizarea interacțiunii între cetățeni și Guvern prin intermediul portalului cetățeanului MCabinet (crearea versiunii pentru dispozitive mobile și a modulului de notificări) și portofelul mobil pentru antreprenori (unde vor fi stocate documente emise de o anumită entitate – certificate, licențe/autorizații, extrase, hotărâri judecătorești etc.) și digitalizarea altor servicii publice;
  • susținerea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM): certificarea digitală, automatizarea logistică, managementul digitalizat al stocurilor, digitalizarea în domeniile: sănătății, educației și alfabetizării digitale, industriilor agricole și alimentare, energiei, economiei circulare, mediului, logisticii, turismului, comerțului, securității cibernetice și fintech, incluziunii financiare etc.

Suportul financiar oferit va fi de maxim 40.000 USD, dar nu mai mult de 50% din valoarea totală a propunerii. În cazul grupurilor de companii, contribuțiile vor fi împărțite egal între companiile implicate sau în funcție de cerințele specifice ale propunerii depuse.

Numărul total de propuneri finanțate se va încadra în bugetul disponibil de 200.000 USD pentru ediția actuală a concursului.

La concurs pot participa entități de drept privat din sectorul TIC, înregistrate (sau în curs de înregistrare) în conformitate cu Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi din Republica Moldova:

  • Companii IT cu capital privat din Moldova, înregistrate și care activează în Moldova;
  • Start-up-uri și grupuri de inițiativă în proces de înregistrare a companiei IT în conformitate cu legislația Republicii Moldova (înregistrarea va avea loc înainte de semnarea contractului).

Grupurile colaborative pot încheia parteneriate cu instituții din sectorul privat, public și asociativ – asociații de profil, agenții guvernamentale, APL-uri, școli, spitale, universități, instituții de cercetare etc.

Concursul se desfășoară în două etape (depunerea conceptului și a dosarului complet). Termenul-limită pentru depunerea conceptelor este 16 februarie 2022, ora 16:00. Doar conceptele selectate vor avansa la etapa de depunere a dosarului complet.

Procesul de selectare se va baza pe principiile de merit, transparență, egalitate și utilizare rațională a fondurilor. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

PNUD desfășoară acest concurs de finanțare în cadrul proiectului „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova„. Concursuri similare se desfășoară o dată la câteva luni.

Apelul de propuneri este lansat în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică și Optim – Oportunități prin tehnologii și inovație în Moldova, un proiect al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), implementat de HELVETAS Swiss Intercooperation.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă vorbesc despre profesionalismul domniei sale, susține, într-o postare pe Facebook, fostul judecător la Curtea Constituțională, Alexandru Tănase

„Indiferent de aceste detalii, succesul reformelor din justiție este în cea mai mare parte bazat pe percepții și nu pe realități. Încrederea publică în procedura de evaluare extraordinară (cunoscută sub numele de vetting) este subțiere ca o lamă de ras Gillette. După câteva situații delicate, când pentru unele persoane apropiate puterii „filtele vetingului” au devenit mai transparente decât sticla de Murano, în timp ce alții erau invitați să aducă mostre de ADN-ul cailor care au arat ogorul bunicilor pe timpul lui Brejnev, orice turbulență nu poate decât să compromită și mai tare credibilitatea acestui proces”, mai spune Tănase.

Potrivit lui, în astfel de circumstanțe, zâmbetul disprețuitor al domnului von Hebel în fața unei întrebări firești, dacă va demisiona sau nu, nu face decât să submineze și mai mult credibilitatea atât a procedurii de evaluare extraordinară, cât și a actualei puteri politice.

„Este evident că domnia sa nu va demisiona voluntar din această funcție. Zâmbetul său plin de dispreț (pentru a nu-l numi batjocoritor) și autosuficiența cu care a reacționat la o întrebare legitimă a unui jurnalist vorbesc de la sine despre atitudinile sale. Un misionar european, venit în junglă pentru a civiliza triburile sălbatice, nu este obligat să manifeste respect pentru aborigeni, cu atât mai mult, nu este obligat să demisioneze din cauza frământărilor morale ale junglei. Mai mult decât atât, având în vedere că doi-trei ani de „civilizare a aborigenilor” îi pot rotunji considerabil conturile domnului misionar, șansele de demisie benevolă sunt aproape inexistente”, a punctat fostul judecător.

El spune că, în cariera sa profesională a interacționat cu diverse experți europeni.„ Am lucrat ani în șir cot la cot cu unii din ei în același birou. Acest lucru îmi permite să „citesc” cât se poate de clar reacțiile lor. O astfel de reacție, altfel decât o manifestare de dispreț și un sentiment de superioritate, nu poate fi calificată. Cu certitudine, în Europa, niciun funcționar din justiție nu ar risca să „răspundă” astfel unui jurnalist care îi cere explicații absolut normale referitoare la trecutul său profesional”.

În concluzie, Alexandru Tănase spune că, partea cea mai tristă este că factura va fi plătită de actuala putere politică și nu de domnul Herman von Hebel. Pentru cetățeanul obișnuit, nu există diferență între un expert din cadrul unei comisii guvernamentale și conducerea politică actuală. Alegătorul,  atunci când își va exprima opțiunile la urna de vot, va sancționa pentru acest zâmbet plin de dispreț actuala putere politică și nu pe domnul Herman von Hebel. Cu cât mai repede se va înțelege acest lucru, cu atât mai bine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău