Concurs de finanțare pentru companii IT și startup-uri. Soluții pentru digitalizarea serviciilor publice și IMM-uri

03 Feb. 2022, 11:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
03 Feb. 2022, 11:09 // Bani și Afaceri //  MD Bani

PNUD Moldova anunță un nou concurs de finanțare a soluțiilor de digitalizare a serviciilor publice și de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, la care pot participa companii din domeniul TIC din Moldova.

La concurs sunt așteptate propuneri care să conțină soluții pentru:

  • optimizarea interacțiunii între cetățeni și Guvern prin intermediul portalului cetățeanului MCabinet (crearea versiunii pentru dispozitive mobile și a modulului de notificări) și portofelul mobil pentru antreprenori (unde vor fi stocate documente emise de o anumită entitate – certificate, licențe/autorizații, extrase, hotărâri judecătorești etc.) și digitalizarea altor servicii publice;
  • susținerea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM): certificarea digitală, automatizarea logistică, managementul digitalizat al stocurilor, digitalizarea în domeniile: sănătății, educației și alfabetizării digitale, industriilor agricole și alimentare, energiei, economiei circulare, mediului, logisticii, turismului, comerțului, securității cibernetice și fintech, incluziunii financiare etc.

Suportul financiar oferit va fi de maxim 40.000 USD, dar nu mai mult de 50% din valoarea totală a propunerii. În cazul grupurilor de companii, contribuțiile vor fi împărțite egal între companiile implicate sau în funcție de cerințele specifice ale propunerii depuse.

Numărul total de propuneri finanțate se va încadra în bugetul disponibil de 200.000 USD pentru ediția actuală a concursului.

La concurs pot participa entități de drept privat din sectorul TIC, înregistrate (sau în curs de înregistrare) în conformitate cu Legea cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi din Republica Moldova:

  • Companii IT cu capital privat din Moldova, înregistrate și care activează în Moldova;
  • Start-up-uri și grupuri de inițiativă în proces de înregistrare a companiei IT în conformitate cu legislația Republicii Moldova (înregistrarea va avea loc înainte de semnarea contractului).

Grupurile colaborative pot încheia parteneriate cu instituții din sectorul privat, public și asociativ – asociații de profil, agenții guvernamentale, APL-uri, școli, spitale, universități, instituții de cercetare etc.

Concursul se desfășoară în două etape (depunerea conceptului și a dosarului complet). Termenul-limită pentru depunerea conceptelor este 16 februarie 2022, ora 16:00. Doar conceptele selectate vor avansa la etapa de depunere a dosarului complet.

Procesul de selectare se va baza pe principiile de merit, transparență, egalitate și utilizare rațională a fondurilor. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

PNUD desfășoară acest concurs de finanțare în cadrul proiectului „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova„. Concursuri similare se desfășoară o dată la câteva luni.

Apelul de propuneri este lansat în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică și Optim – Oportunități prin tehnologii și inovație în Moldova, un proiect al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), implementat de HELVETAS Swiss Intercooperation.

Realitatea Live

14 Iun. 2025, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Iun. 2025, 09:30 // Actual //  Ursu Victor

Dominanţa Chinei asupra pământurilor rare nu se va reduce prea uşor, în ciuda speranţelor că ţara va acorda mai multe licenţe de export pentru SUA şi Europa, notează FT, citat de Ziarul Financiar.

Trei companii chineze listate la bursa din Shenzhen au anunţat în această lună că Beijingul le-a aprobat exporturile de magneţi, materiale esenţiale pentru industria auto, apărare, semiconductori şi alte produse industriale.

În Europa, asociaţiile din industria auto au afirmat că, în cazul magneţilor şi al pământurilor rare, licenţele de export din China sunt valabile cel mult şase luni.

Diversificarea surselor de resurse naturale rare în afara Chinei este probabil „extrem de dificilă” şi, în cel mai bun caz, o soluţie pe termen lung, potrivit unei note publicate marţi de Rico Luman, economist principal pentru sectorul de transport şi logistică la banca olandeză ING.

China este liderul incontestabil al lanţului de aprovizionare cu minerale critice, producând aproximativ 60% din oferta mondială de pământuri rare şi procesând aproape 90% din aceasta, ceea ce înseamnă că importă aceste materiale din alte ţări şi le rafinează.

„Europa nu produce deloc astfel de resurse, iar SUA abia au început recent o producţie la scară mică de neodim şi praseodim. Cu toate acestea, ambele regiuni deţin doar o fracţiune din rezervele globale, ceea ce le limitează capacitatea de extindere” a spus Luman.

Deja, producători auto europeni şi companii americane de tehnologie prezente în China au avertizat cu privire la o posibilă penurie în această vară.

China a anunţat controale la export pentru şapte materiale rare la începutul lunii aprilie, după o serie de restricţii mai dure aplicate în ultimii doi ani.

Washingtonul se aştepta la o relaxare a controalelor din aprilie după ce SUA şi China au convenit asupra unei suspendări de 90 de zile a tarifelor la jumătatea lunii mai. După discuţiile comerciale de la Londra din această săptămână, oficialii americani au indicat că Beijingul va permite în curând mai multe exporturi de pământuri rare.

China a aprobat „un anumit număr” de permise de export pentru pământuri rare şi produse aferente, a declarat joi un purtător de cuvânt al ministerului comerţului, adăugând că ţara va continua să intensifice aprobarea cererilor de licenţe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO