Consilier american despre criza gazelor: Viaţa oamenilor este în joc

14 Sept. 2021, 13:26
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Sept. 2021, 13:26 // Actual //  MD Bani

Un consilier în domeniul energiei din SUA a avertizat că „sunt în joc vieţi ale oamenilor“ dacă Europa intră în iarnă cu rezerve reduse de gaze şi cu pericolul livrărilor reduse de la exportatori.

Amos Hochstein, consilier principal pentru securitatea energetică al preşedintelui Joe Biden, a declarat că Rusia „a subaprovizionat  piaţa în comparaţie cu exporturile pe care le făcea de obicei“ şi că astfel a contribuit la cele mai mari preţuri din istorie, scrie Ziarul Financiar.

„Dacă veţi avea o iarnă foarte rece în ianuarie şi februarie, aţi putea rămâne fără rezerve. Şi asta mă îngrijorează“, a declarat oficialul în timpul unei vizite la Kiev, subliniind temerile SUA faţă de dependenţa Europei de Rusia pentru fluxurile de energie. „Nu este vorba doar despre unele jocuri geopolitice. Viaţa oamenilor este în joc“.

Veteran al departamentului de stat în administraţia preşedintelui Barack Obama şi fost consilier al vicepreşedintelui de atunci Biden, Hochstein s-a concentrat  pe reducerea riscurilor pe care le prezintă gazoductul rusesc Nord Stream 2.

Criticii spun că Kremlinul va folosi conducta pentru a submina Ucraina, acum o ţară importantă de tranzit al gazelor ruseşti, lipsind-o de taxele de tranzit , şi pentru a-şi consolida statutul-pârghie de principal furnizor de energie al UE.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău