Constatări sumbre! Piața neagră a țigărilor se dublează an de an

26 Sept. 2023, 11:13
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2023, 11:13 // Slider //  Lupu Eduard

Economistul de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” atrage atenția asupra unei tendințe extrem de negative pe piața produselor de tutun din Republica Moldova. Potrivit lui Veaceslav Ioniță, expert în politici economice, comerțul ilegal cu produsele de tutun s-a înrăutățit semnificativ în ultimii trei ani. Datele rezultate din trei cercetări de piață, interviuri cu agenții economici din domeniu și analiza datelor privind încasările bugetare au dezvăluit o dublare anuală a comerțului ilicit cu produse de tutun.

În acest an, se estimează că piața ilegală a produselor de tutun va atinge un nivel de 12,3%, aproape dublu față de cota medie din 2022, de 6,9%, și de 3,3 ori mai mare decât în 2021, când comerțul ilicit cu produse de tutun a fost de 3,7%. În 2020, când fenomenul a început în Republica Moldova, piața ilegală a produselor de tutun era estimată la 1,8%. Pierderile bugetare din acest an, cauzate de comerțul ilicit, sunt estimate la 615 milioane de lei, mai mult decât totalul pierderilor din cei trei ani precedenți.

Expertul Ioniță a subliniat că majorările consistente ale accizelor la produsele de tutun au generat un interes economic crescut pentru comerțul ilegal cu aceste produse. Cu fiecare creștere a accizelor, crește și atracția pentru comerțul ilicit. Mai mult, țigările electronice și produsele de narghilea reprezintă o preocupare specială, deoarece aceste piețe sunt afectate într-un mod semnificativ.

Comerțul ilegal generează riscuri majore pentru Republica Moldova, inclusiv securitatea minorilor, riscuri pentru sănătate, fraude fiscale, creșterea corupției și revenirea fenomenului spălării de bani. Acest fenomen se dezvoltă vertiginos, iar autoritățile trebuie să acționeze rapid pentru a-l combate eficient.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău