„Cortina de fier va fi coborâtă”. SUA au decis să blocheze furnizarea de mărfuri către Rusia prin Turcia, China și CSI

04 Mart. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia eludează sancțiunile SUA prin furnizarea de bunuri prin China, Turcia, Belarus, Armenia și Uzbekistan. În acest sens, producătorii, distribuitorii, revânzătorii și transportatorii de mărfuri ar trebui să verifice tranzacțiile cu companiile din aceste țări pentru încălcări ale sancțiunilor.

Acest lucru este precizat în recomandările Departamentului de Comerț al SUA, Departamentului de Justiție și Departamentului de Trezorerie al SUA ( .pdf ) privind combaterea încălcărilor regimului de sancțiuni. Departamentele au marcat „steaguri roșii” care ar trebui să semnaleze companiilor despre încercarea Rusiei de a eluda sancțiunile.

În special, suspiciunea ar trebui să trezească:

  • refuzul cumpărătorului de a împărtăși date despre utilizarea finală a produsului;
  • refuzul instalării, instruirii sau întreținerii de bază a bunurilor achiziționate;
  • utilizarea pentru plata instituțiilor financiare din alte jurisdicții decât locul de înregistrare a companiei;
  • primirea plății de la o companie sau dintr-o țară care nu este indicată ca utilizator final;
  • diferite adrese IP ale clientului și locația specificată;

tranzacții cu organizații care sunt slab reprezentate pe Internet sau deloc reprezentate.

În ciuda sancțiunilor fără precedent și a eforturilor la fel de masive ale autorităților, atacatorii continuă să ocolească controalele la export, spun oficialii americani. În acest sens, toate instituțiile financiare și companiile care comercializează produse sau mărfuri americane ar trebui să fie vigilente atunci când fac tranzacții.

Pentru a depista eludarea sancțiunilor, Ministerul de Finanțe a oferit avertizorilor o recompensă sub formă de 10-30% din amenda pe care autoritățile o percep pentru încălcarea sancțiunilor. După aceea, în doar trei săptămâni din 2023, agenția americană de aplicare a criminalității financiare FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) a primit peste 100 de rapoarte de la avertizori despre posibile încălcări ale regimului de sancțiuni. Agenția a primit același număr de cereri în ultimii doi ani, a scris Bloomberg.

De asemenea, UE își întărește aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Vecinii Rusiei „au avut brusc o mulțime de noi nevoi”, în același timp cu scăderea exporturilor directe din Europa către Rusia, a declarat reprezentantul UE pentru sancțiuni, David O’Sullivan. El a menționat că „lucrarea explicativă” cu alte țări pe această temă a început deja.

SUA și UE își intensifică deja presiunea asupra țărilor terțe pentru a împiedica capacitatea Rusiei de a eluda sancțiunile cu ajutorul lor, a declarat Olga Belenkaya, șefa analizei macroeconomice la FG Finam.

„Cortina de fier nu a fost încă coborâtă, dar evident că va fi coborâtă și este încă înainte”, spune Roman Blinov, analist senior la compania de investiții Russ-Invest. El face apel la „pregătirea pentru ce este mai rău” și subliniază că o nouă rundă de presiuni de sancțiuni poate fi realizată prin extinderea pretențiilor secundare împotriva noilor „parteneri prieteni”.

„Un semnal clar ar putea fi folosirea unor sancțiuni secundare”, este de acord Belenkaya. „Acest lucru poate forța companiile străine, dacă nu să abandoneze complet cooperarea cu Rusia, atunci să o limiteze, cel puțin în zonele cele mai sensibile pentru Occident”.

Astfel, majoritatea băncilor străine au refuzat să lucreze cu cardurile rusești Mir din cauza temerilor de sancțiuni secundare din partea Statelor Unite, dă un exemplu. Riscul sancțiunilor secundare există și depinde în mod clar de sectorul de activitate al companiei și de jurisdicția acesteia, spune Ilya Prilepsky de la Economic Expert Group: „De exemplu, companiile chineze sunt mult mai susceptibile de a fi supuse restricțiilor în comparație cu cele din India. cele.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău