Amendament scandalos cu privire la societățile de plată! Asociația Băncilor cere retragerea pentru consultări publice

16 Mart. 2023, 09:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mart. 2023, 09:59 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Băncilor din Moldova își exprimă îngrijorarea privind efectele amendamentelor ce vizează discriminarea societăților de plată din Moldova și solicită retragerea acestora pentru consultări publice suplimentare

Amendamentul la proiectul de lege nr. 478/2022 prevede exceptarea sucursalelor înființate în RM de societățile de plată, licențiate în statele – membre UE, de cerințe de licențiere stabilite de cadrul național, ceea ce constituie un factor discriminatoriu în raport cu societățile de plată (inclusiv investitori străini) care se conformează cerințelor respective.

În opinia ABM, impactul negativ al propunerii se va manifestă pe următoarele dimensiuni:

  1. Reducerea capacității de supraveghere a sectorului financiar

ABM susține și consideră că obiectivul urmărit prin amendament de a facilita accesul serviciilor de plată din țările UE urmează să reprezinte o prioritate pentru autoritățile naționale.

Acesta urmează să fie realizat cu instrumente ce corespund principiilor transparenței, nediscriminării și care nu afectează eforturile recente ale autorităților publice, de comun cu partenerii de dezvoltare, în crearea și consolidarea unui sistem financiar transparent și sustenabil.

Este evident că acest instrument este unul eficient la nivelul țărilor UE atunci când organul de supraveghere la nivelul UE are competențe directe asupra societăților de plată din toate statele membre, ceea ce este lipsă în cazul Republicii Moldova, la această etapă.

Atenționăm că amendamentul reprezintă un precedent periculos, deoarece și alte sectoare din economie vor fi îndreptățite să solicite o abordare similară (activitatea bancară, de creditare non-bancară, asigurări, etc.).

ABM pledează pentru ca sectorul financiar să fie obiectul unui cadru de reglementare și de supraveghere menit să promoveze stabilitatea financiară și să protejeze clienții serviciilor financiare.

  1. Încălcarea principiilor de bază ale concurenței

Amendamentul prevede condiții discriminatorii în activitatea de întreprinzător ceea ce afectează negativ și grav concurența loială, precum și, comportamentul investițional al celor defavorizați, respectiv a societăților de plată existente la moment pe piață.

Conform Directivei UE privind serviciile de plată (Directiva UE 2015/2366, pct.33 din preambul) autoritățile europene „ar trebui să garanteze concurența loială pe această piață, evitând discriminarea nejustificată împotriva oricărui actor existent pe piață.”.

Amendamentului înaintat contravine prevederilor Directivei UE privind serviciile de plată, și anume necesitatea obținerii unei autorizații din partea statului membru, existența obligației unui capital inițial diferit în funcţie de serviciile de plată care se prestează, etc.

Amendamentul propus riscă, de asemenea, să compromită eforturile Moldovei de aderare la SEPA (Zona Unică de Plăţi în Euro), sistem ce prevede beneficii pentru cetățeni (costuri și timp redus) pentru plățile efectuate către și din țările europene.

În acest context, ABM solicită excluderea proiectului de lege din ordinea de zi a Parlamentului şi asigurarea unui proces transparent și eficient de consultări publice a amendamentului la proiectul de lege nr.478/2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău