Creștere exponențială a tranfseruilor prin bănci – 1,2 miliarde de lei în anul 2022

28 Aug. 2023, 10:44
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Aug. 2023, 10:44 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Sistemul Automatizat de Plăți Interbancare (SAPI) a înregistrat o creștere exponențială în anul 2022. Potrivit datelor oficiale, în acest interval, SAPI a procesat un impresionant număr de 14,3 milioane de tranzacții, însumând o valoare totală de 1,2 miliarde de lei.

Un aspect notabil, potrivit informațiilor Băncii Naționale a Moldovei este disponibilitatea înaltă a sistemului, care a atins un procent impresionant de 99,9 la sută. În plus, este demn de menționat că în întregul an 2022, nu au fost raportate incidente majore care să afecteze activitatea participanților sau procesele critice ale SAPI. Această stabilitate și fiabilitate au contribuit în mod evident la menținerea încrederii în sistemul financiar.

În același context, activitatea cu carduri de plată a cunoscut o tendință de creștere semnificativă. Numărul cardurilor aflate în circulație a înregistrat o creștere de 19,2 la sută față de anul precedent, semn al încrederii tot mai mari acordate sistemului de plăți electronice. Totodată, numărul plăților fără numerar efectuate cu cardurile emise în țară a înregistrat o creștere de 33,8 la sută față de anul precedent, subliniind în continuare preferința pentru soluțiile moderne de plată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău