„Criptopreședintele” Trump creează o rezervă Bitcoin, dar fără să investească un dolar

07 Mart. 2025, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Mart. 2025, 15:09 // Actual //  Ursu Victor

Donald Trump, care a promis să transforme Statele Unite în „capitala mondială a criptomonedelor”, a semnat un ordin executiv privind crearea unei rezerve naționale de Bitcoin. Cu toate acestea, inițiativa nu implică achiziții noi de criptomonede, ci doar transferul în rezervă a Bitcoin-ului confiscat de autorități în urma anchetelor penale.

Analiștii din industrie au fost dezamăgiți de faptul că administrația Trump nu intenționează să cumpere activ criptomonede, ci doar să gestioneze stocul existent. În ordinul semnat se menționează că eventualele completări ale rezervei se vor face doar prin strategii care să nu implice costuri suplimentare pentru contribuabili. Mai mult, guvernul nu va cumpăra alte criptomonede decât cele deja confiscate.

Deși ordinul nu prevede vânzarea Bitcoin-ului din rezervă, Departamentul Trezoreriei are libertatea de a stabili strategii „responsabile” de administrare, inclusiv vânzarea activelor. Vestea a dezamăgit piața cripto, care spera ca guvernul american să intervină ca un cumpărător strategic. În urma anunțului, prețul Bitcoin a scăzut inițial cu 5,7%, deși ulterior și-a revenit parțial. Alte criptomonede au înregistrat, de asemenea, scăderi semnificative.

„Investitorii mizau pe faptul că guvernul va cumpăra Bitcoin, iar acum, când acest scenariu a fost exclus, mulți dintre ei își închid pozițiile”, a declarat pentru Bloomberg Stefan von Hanisch, director de tranzacții over-the-counter la Bitgo.

În timpul campaniei electorale, Trump s-a poziționat ca un susținător ferm al criptomonedelor, criticând democrații pentru reglementările stricte și promițând că va face din SUA o „superputere cripto”. Promisiunile i-au adus sprijinul unor investitori importanți din domeniu, care au contribuit generos la finanțarea campaniei sale.

După victoria sa electorală, Bitcoin a crescut de la sub 70.000 de dolari la un maxim de 106.000 de dolari pe 18 decembrie 2024. Totuși, după inaugurarea sa din 22 ianuarie 2025, piața a început să scadă din cauza incertitudinii generate de politicile comerciale agresive ale noului președinte, a retragerii fondurilor de pe bursele cripto și a atacului cibernetic asupra platformei Bybit, orchestrat de hackeri nord-coreeni, care au furat criptomonede în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Vineri, Bitcoin era tranzacționat în jurul valorii de 88.500 de dolari.

Înainte de inaugurare, Donald Trump și soția sa au lansat două memecoins, $TRUMP și $MELANIA, fără nicio valoare fundamentală, bazându-se doar pe speculația pieței.

Prețul $TRUMP a crescut în trei zile de peste zece ori, ajungând la 75,35 dolari, dar ulterior a scăzut cu 82,6%, ajungând la doar 13,09 dolari în tranzacțiile de vineri. În timp ce investitorii care au cumpărat în vârf au pierdut sume importante, firmele care au facilitat emiterea și tranzacționarea monedelor au încasat aproximativ 350 de milioane de dolari, potrivit Financial Times.

Deși nu este clar dacă Trump a beneficiat direct de aceste câștiguri, experții au semnalat o posibilă conflict de interese. Prin vânzarea memecoin-urilor, președintele american a permis practic direcționarea anonimă de fonduri către el, fără restricțiile impuse donațiilor politice clasice, punând totodată investitorii de retail într-o poziție vulnerabilă.

În timp ce administrația sa încearcă să redefinească poziția SUA pe piața cripto, ultimele mișcări ale lui Trump lasă în urmă o piață instabilă, investitori dezamăgiți și întrebări privind etica președintelui în gestionarea activelor digitale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Apr. 2025, 09:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Apr. 2025, 09:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin, miliardarul Iuri Kovalciuk, cunoscut drept „casierul personal” al liderului de la Kremlin, se pregătește să preia controlul asupra celor mai mari platforme de comerț online din Rusia – Ozon și Wildberries. Informația a fost dezvăluită de The Bell, care citează mai multe surse din industrie.

Potrivit surselor, structuri afiliate lui Kovalciuk au achiziționat deja un pachet de 27,7% din acțiunile Ozon, al doilea cel mai mare marketplace din Rusia, cu o cotă de aproape 25% din piața e-commerce. Tranzacția a fost parafată în 2024, cu implicarea directă a lui Serghei Kirienko, prim-adjunct al șefului administrației prezidențiale. Activele au fost vândute de „Vostok Investiții”, moștenitorul fondului Baring Vostok, pentru suma de 38,2 miliarde de ruble.

Anterior, aceeași participație era vizată de grupul VK, aflat de asemenea sub influența structurilor controlate de Kovalciuk și Gazprom.

În paralel, Kovalciuk își orientează atenția către liderul pieței – Wildberries, care deține o treime din comerțul electronic rusesc. Potrivit The Bell, interesul acestuia se manifestă în contextul unui conflict corporativ prelungit. Recent, o decizie a instanței de la Moscova a obligat fostul co-proprietar al Wildberries, Vladislav Bakalciuk, să transfere pachetul său de acțiuni soției sale, Tatiana Kim, fapt ce ar putea facilita preluarea de către noii investitori.

În plus, surse din industrie susțin că Kovalciuk deține deja participații semnificative și în Yandex.Market, estimările Forbes indicând un control potențial de până la 40% asupra platformei.

Controlul acestor trei giganți – Ozon, Wildberries și Yandex.Market – ar însemna consolidarea a peste 60% din întreaga piață de e-commerce din Rusia sub influența unui singur centru de putere. Potrivit analiștilor citați de The Bell, acest lucru ar putea pune capăt „războiului reducerilor” care domină în prezent sectorul.

Iuri Kovalciuk, în vârstă de 74 de ani, este acționar majoritar al băncii „Rusia” și președintele Centrului de Strategii pentru Dezvoltare „Nord-Vest”. Apare pe locul 47 în topul Forbes Rusia. În trecut, a fost co-fondator al cooperativei „Ozero”, formată în 1996 în jurul reședinței de vacanță a lui Vladimir Putin. De asemenea, este coproprietar al „Grupului Național Media”, iar surse apropiate regimului afirmă că a avut un rol-cheie în convingerea lui Putin să declanșeze invazia în Ucraina.

Influența familiei sale se extinde adânc în structurile de putere ale statului rus: fiul său, Boris Kovalciuk, este actualul șef al Curții de Conturi, iar fratele său, Mihail Kovalciuk, conduce prestigiosul Institut Kurceatov. Nepotul său, Kirill, este directorul general al „ABR Management”, vehiculul de investiții al familiei.

O eventuală consolidare a celor mai mari platforme de vânzări online din Rusia în mâinile unuia dintre cei mai influenți oameni din cercul lui Putin ar marca o nouă etapă în monopolizarea digitală a economiei ruse sub control politic direct.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009