Criza cărbunelui la Cuciurgan! A început numărătoarea inversă până la epuizarea rezervelor

27 Ian. 2025, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Ian. 2025, 10:04 // Actual //  Ursu Victor

Liderul separatist transnistrean, Vadim Krasnoselski, a declarat că centrala electrică de la Cuciurgan (MGRES) va epuiza rezervele de cărbune până pe 17 februarie. Totuși, imagini din satelit obținute de Europa Liberă sugerează că acest termen ar putea fi mult mai apropiat, indicând un consum accelerat al stocurilor.

Potrivit imaginilor furnizate de compania americană Maxar Technologies șu publicate de Europaliberă, aproape jumătate din stocul de cărbune depozitat în aer liber lângă centrala MGRES a dispărut până pe 16 ianuarie. Analiza unor fotografii din satelit, realizate în datele de 1, 5, 11, 14 și 16 ianuarie, arată o reducere semnificativă a cantității de cărbune, în special după ce centrala a trecut de la utilizarea gazului natural la cărbune pe 1 ianuarie.

Trecerea pe cărbune a fost impusă de întreruperea livrărilor de gaze naturale rusești către regiunea transnistreană, în urma expirării unui acord de tranzit prin Ucraina. Imaginile comparate, inclusiv una datată din 8 octombrie 2024 – când MGRES funcționa pe gaz și stocurile de cărbune rămăseseră intacte – demonstrează că ritmul actual de consum al cărbunelui este mult mai mare decât cel anticipat.

Estimările autorităților de la Chișinău, care prognozau că MGRES va rămâne fără cărbune până la sfârșitul lunii ianuarie, par să fie susținute de aceste dovezi. „La ritmul actual de consum, cărbunele este cel mai probabil deja aproape epuizat”, indică analiza Europa Liberă, publicată pe 26 ianuarie.

Această situație accentuează criza energetică cu care se confruntă malul stâng al Nistrului, având implicații semnificative pentru securitatea energetică a regiunii. Rămâne neclar cum va reuși MGRES să mențină furnizarea de energie electrică în contextul lipsei acute de combustibil.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Ian. 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Ian. 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, Republica Moldova face un pas semnificativ în direcția unei piețe energetice mai eficiente și mai transparente, odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a procedurilor operaționale ale Operatorului Pieței de Energie din Moldova (OPEM). Aceste proceduri, care au fost supuse consultărilor publice și avizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), vizează implementarea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) și a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ), ce vor permite tranzacționarea energiei electrice pe termen scurt, inclusiv din surse regenerabile.

Prin aceste noi reglementări, se stabilesc mecanismele de formare a prețurilor și regulile pentru tranzacționarea energiei electrice, contribuind la un cadru concurențial și transparent. De asemenea, acestea vor facilita ajustarea în timp real a portofoliilor de energie ale participanților pe piață, aducând un plus de flexibilitate și eficiență sistemului energetic național.

OPEM, o filială a SA „OPCOM” din România, a fost desemnată operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova începând cu anul 2024. Aceasta va gestiona piețele PZU și PPZ, iar lansarea acestei piețe va permite și integrarea mai profundă a Moldovei în piața energetică europeană, în urma sincronizării sistemului energetic cu cel continental ENTSO-E și cuplării piețelor de energie din Moldova și Ucraina.

În prezent, în Republica Moldova activează 84 de companii licențiate pentru furnizarea de energie electrică, însă doar doi furnizori de pe piața concurențială au o cotă de piață semnificativă. Se estimează că, odată cu implementarea pieței de energie și funcționarea OPEM, cota pieței libere de energie electrică va crește considerabil, ceea ce va aduce beneficii semnificative consumatorilor și va sprijini dezvoltarea sectorului energetic național.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală