Criza de energie din Europa se extinde în întreaga lume. Riscă să frâneze redresarea economiei mondiale

28 Sept. 2021, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Sept. 2021, 16:35 // Actual //  MD Bani

Criza de energie cu care se luptă în prezent Europa cuprinde întreaga lume, China resimţind deja primele efecte, iar aceasta riscă să pună în pericol însănătoşirea întregii eco­nomii mondiale.

În această iarnă, lumea se va lupta pe ceva invizibil, dar rar atât de vital, şi în prezent în ofertă alarmant mai scăzută: gazele naturale, scrie Bloomberg Businesweek.

Ţările sunt mai dependente ca niciodată de gaze natrale pe fondul eforturilor de renunţare la cărbune şi creştere a utilizării unor surse de energie mai curate. Însă nu există suficiente gaze pentru a alimenta redresarea postpandemie şi pentru reumplerea stocurilor epuizate înainte de sosirea lunilor reci.

Ţările se luptă pentru stocuri, iar criza se va acutiza când temperaturile vor scădea. Criza din Europa semnalează viitoare probleme pentru întreaga planetă, scrie Ziarul Financiar.

Chiar şi o iarnă cu temperaturi obişnuit de scăzute în emisfera nordică este de aşteptat să împingă preţurile şi mai sus la nivel mondial.

În China, utilizatorii industriali ar putea reacţiona prin creşterea preţurilor; gospodăriile din Brazilia se vor confrunta cu facturi mari. Economiile care nu-şi pot permite gazele, cum este Pakistanul, s-ar putea opri pur şi simplu.

Companiile de utilităţi şi strategii se roagă pentru o iarnă blândă pentru că este deja prea târziu pentru creşterea stocurilor. Perspectiva accelerării costurilor energiei, dublată de presiunea existentă la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi nivelul record al preţurilor ali­mentelor i-ar putea face pe mai mulţi bancheri centrali să se întrebe dacă creşterea inflaţiei este pe cât de tranzitorie speraseră.

China se scufundă în prezent într-o criză energetică ce ar putea lovi cea mai mare economie din Asia în forţă chiar într-un moment în care criza Evergrande trimite unde de şoc la nivelul sistemului său financiar.

Campania de reducere a consu­mului de energie este determinată de creşterea cererii de electricitate şi de preţurile în creştere ale cărbunelui şi gazelor, dar şi de ţintele stricte ale Beijingului privind reducerea emisiilor.

De la producătorii de aluminiu la cei de textile şi unităţi de procesare de soia, fabricilor chineze li se cere să-şi reducă activitatea sau în unele cazuri să se închidă. Criza în creştere din China reflectă oferta extrem de redusă de energie la nivel mondial.

Economiştii Nomura Holdings şi China International Capital şi-au redus proiecţiile de creştere privind economia chineză în contextul crizei energiei.

Redresarea economiei chineze este ameninţată şi de slăbirea cheltuielilor interne pe fondul măsurilor mai severe de controlare a pandemiei şi restricţiilor legate de piaţa imobiliară. Diferenţa în creştere dintre inflaţia preţurilor de consum şi cea a preţurilor de producător creşte presiunea pe companii.

Încrederea din rândul companiilor mici şi mijlocii a crescut uşor în septembrie, însă indicatorul a înregistrat o moderare pentru a treia lună consecutiv pe fondul scăderii comenzilor noi.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 09:46
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 09:46 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

După relaxarea sancțiunilor impuse de SUA și Uniunea Europeană în 2025, autoritățile din Siria intenționează să înceteze tipărirea de bancnote în Rusia și să mute producția acestora în Emiratele Arabe Unite și Germania, scrie Reuters, citând trei surse familiare cu situația.

Decizia marchează o ruptură simbolică și logistică importantă: imaginea fostului lider sirian Bashar al-Assad, înlăturat de la putere în decembrie 2024, va dispărea de pe bancnota de 2.000 de lire siriene – una dintre cele mai folosite în circulație.

Potrivit surselor citate, oficialii sirieni se află în discuții preliminare cu compania Oumolat din EAU, vizitată la începutul lunii mai de către guvernatorul Băncii Centrale a Siriei și ministrul de finanțe. În Germania, două companii au manifestat interes pentru preluarea procesului de tipărire: Bundesdruckerei, controlată de statul german, și compania privată Giesecke+Devrient, notează Reuters.

Timp de mai bine de un deceniu, Rusia a fost principalul furnizor de bancnote pentru Siria, în contextul sancțiunilor impuse de Occident care au blocat accesul Damascului la tipografiile europene. Inclusiv în primăvara acestui an, Siria a primit bancnote noi tipărite la întreprinderea rusă „Goznak”.

Criza de numerar din Siria este tot mai acută, iar explicațiile oficiale și cele din mediul bancar diferă. Guvernul susține că cetățenii acumulează lire în numerar, în timp ce bancherii afirmă că autoritățile limitează deliberat circulația banilor pentru a controla cursul de schimb. Tot mai frecvent, băncile refuză retragerile de numerar, iar afacerile sunt paralizate de lipsa lichidităților necesare pentru salarii și plăți comerciale.

Un om de afaceri sirian a declarat pentru Financial Times că „lipsa de numerar a ajuns la un punct critic. Oamenii nu mai depun bani în bănci de teama că nu-i vor mai putea retrage”. Această neîncredere în sistemul bancar datează însă de dinainte de căderea regimului Assad, când autoritățile foloseau evidențele băncilor pentru a impune taxe selective asupra celor bogați.

În prezent, pe piața neagră, o liră siriană se tranzacționează cu aproximativ 10.000 pentru un dolar american – mult mai bine decât în decembrie 2024, când rata era de 15.000 pentru un dolar. Înaintea izbucnirii războiului civil, în 2011, dolarul valora doar 50 de lire siriene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO