Criză de gaz în regiune? Moldova are soluții pentru Transnistria chiar dacă Ucraina închide robinetul

15 Nov. 2024, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Nov. 2024, 09:28 // Actual //  Ursu Victor

Vadim Ceban, președintele interimar al Moldovagaz, a declarat într-un interviu pentru presa ucraineană că Moldova va beneficia de volumele necesare de gaz pentru perioada rece, menționând că țara are planuri de rezervă în cazul problemelor legate de tranzitul prin Ucraina. Potrivit lui Ceban, Moldova ar putea trece iarna fără dificultăți majore, mai ales pe malul drept al Nistrului.

„Există o mare încredere că vom trece iarna fără probleme majore de aprovizionare. Sper că tranzitul gazului prin Ucraina va continua, chiar și în lipsa unui nou contract între Gazprom și Naftogaz. Este posibil să apară o modificare în modalitatea de plată – contractele să fie încheiate între traderii europeni și operatorul ucrainean, cu plata la granița cu Rusia. Moldova ar putea adopta și ea această metodă, în cooperare cu guvernul,” a spus Ceban.

De asemenea, Ceban a subliniat că Moldovagaz are rute alternative verificate, în special prin Coridorul Transbalcanic, o opțiune viabilă și economică după tranzitul prin Ucraina. Totuși, această rută ridică anumite dificultăți, întrucât gazul va trece prin conducta „TurkStream,” care este complet rezervată pentru perioada de iarnă. În plus, ar putea exista limitări de transport între Turcia și Bulgaria.

O altă opțiune pentru Moldova sunt livrările din Europa prin Ucraina, deși această alternativă presupune costuri mai mari pentru gaz și logistică, iar volumele disponibile sunt limitate.

Pentru a reduce riscurile, Moldovagaz a asigurat deja 120 de milioane de metri cubi de gaz pentru perioadele de vârf, la care se adaugă volumele contractate ferm pentru noiembrie, decembrie și o parte din ianuarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO