Criză de gaz în regiune? Moldova are soluții pentru Transnistria chiar dacă Ucraina închide robinetul

15 Nov. 2024, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Nov. 2024, 09:28 // Actual //  Ursu Victor

Vadim Ceban, președintele interimar al Moldovagaz, a declarat într-un interviu pentru presa ucraineană că Moldova va beneficia de volumele necesare de gaz pentru perioada rece, menționând că țara are planuri de rezervă în cazul problemelor legate de tranzitul prin Ucraina. Potrivit lui Ceban, Moldova ar putea trece iarna fără dificultăți majore, mai ales pe malul drept al Nistrului.

„Există o mare încredere că vom trece iarna fără probleme majore de aprovizionare. Sper că tranzitul gazului prin Ucraina va continua, chiar și în lipsa unui nou contract între Gazprom și Naftogaz. Este posibil să apară o modificare în modalitatea de plată – contractele să fie încheiate între traderii europeni și operatorul ucrainean, cu plata la granița cu Rusia. Moldova ar putea adopta și ea această metodă, în cooperare cu guvernul,” a spus Ceban.

De asemenea, Ceban a subliniat că Moldovagaz are rute alternative verificate, în special prin Coridorul Transbalcanic, o opțiune viabilă și economică după tranzitul prin Ucraina. Totuși, această rută ridică anumite dificultăți, întrucât gazul va trece prin conducta „TurkStream,” care este complet rezervată pentru perioada de iarnă. În plus, ar putea exista limitări de transport între Turcia și Bulgaria.

O altă opțiune pentru Moldova sunt livrările din Europa prin Ucraina, deși această alternativă presupune costuri mai mari pentru gaz și logistică, iar volumele disponibile sunt limitate.

Pentru a reduce riscurile, Moldovagaz a asigurat deja 120 de milioane de metri cubi de gaz pentru perioadele de vârf, la care se adaugă volumele contractate ferm pentru noiembrie, decembrie și o parte din ianuarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Nov. 2024, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Nov. 2024, 11:57 // Actual //  Ursu Victor

Studiul de fezabilitate pentru construcția liniei de înaltă tensiune 400 kV Gutinaș (RO) – Strășeni (MD) este finanțat de americanii de la USAID și va fi gata la începutul anului viitor.

Reprezentanți ai Transelectrica și Î.S. Moldelectrica (operatorul de transport și de sistem din Republica Moldova) s-au reunit la București într-o întâlnire organizată de United States Agengy for International Development (USAID), în perioada 13-14 noiembrie 2024, ca parte a proiectului regional „Investiții în dezvoltarea bunurilor în domeniul energetic“ (IDEA).

Subiectul discuției a fost Proiectul strategic LEA 400 kV Gutinaș (RO) – Strășeni (MD), o linie nouă de interconexiune cu Republica Moldova.

„Discuțiile au vizat aspecte esențiale pentru dezvoltarea viitoare a proiectului LEA 400 kV Gutinaș – Strășeni, printre care: analiza unor posibile trasee propuse pentru linia electrică, evaluarea preliminară a impactului social și asupra mediului, detalii privind pregătirea etapei de proiectare a liniei electrice aeriene și a stațiilor electrice de transformare”, se arată în mesajul Transelectrica.

Studiul de fezabilitate, finanțat de USAID, esențial pentru proiectare și pregătirea documentației de achiziție și construcție, va fi finalizat la începutul anului 2025. De asemenea, până la finalul aceluiași an, este programată și o evaluare completă a impactului social și de mediu (ESIA).

LEA 400 kV Gutinaș-Strășeni reprezintă un pas important în consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, facilitându-i accesul la piețele energetice europene și face parte din angajamentul Transelectrica pentru consolidarea securității energetice regionale.

Moldelectrica a activat recent, cu succes regimurile de insularizare pe patru linii electrice aeriene de interconexiune cu România de 110 kV, în colaborare cu operatorul omolog român Transelectrica și cu operatorii de distribuție de pe ambele maluri ale Prutului, operațiune care crește capacitatea tehnică a Republicii Moldova de a importa curent din România la iarnă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău