Criza energetică din Transnistria, o piesă din strategia Rusiei împotriva Ucrainei

12 Ian. 2025, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Ian. 2025, 11:25 // Actual //  Ursu Victor

Începând cu 1 ianuarie, Transnistria, regiunea separatistă controlată de Rusia din Republica Moldova, se confruntă cu o criză energetică fără precedent. După ce Ucraina a refuzat să prelungească acordul care permitea tranzitul gazelor rusești prin teritoriul său, cei aproximativ 300.000 de locuitori ai regiunii au rămas fără gaze naturale, încălzire și apă caldă, iar apa rece este furnizată intermitent, potrivit unei analize a publicației ucrainene Europena Pravda.

Toate companiile industriale din regiune au fost închise, iar întreruperile de energie electrică se extind constant, ajungând în prezent până la opt ore pe zi. Există riscul ca alimentarea cu energie să înceteze complet, deoarece singura centrală termică din regiune își epuizează stocurile de cărbune.

Escaladarea bruscă a crizei nu a generat un dialog între Tiraspol și Chișinău, deși situația dificilă ar trebui să determine autoritățile transnistrene să caute surse alternative de energie. Cu toate acestea, Tiraspol a respins oferta oficială a Chișinăului de a ajuta la procurarea gazelor, inclusiv promisiunea de a obține finanțare din partea Occidentului pentru o perioadă de tranziție.

În schimb, autoritățile transnistrene continuă să aștepte livrări gratuite de gaze din Rusia, în ciuda faptului că Gazprom nu a făcut nicio declarație pe acest subiect.

Potrivit autorităților de la Chișinău, Kremlinul își pregătește următoarea mișcare: un politician pro-rus din Republica Moldova ar putea merge la Moscova pentru a obține gaze de la Putin, prezentând acest lucru ca o reușită în contrast cu eșecurile președintelui pro-occidental Maia Sandu. Mesajul va fi că actualul guvern face ca moldovenii să plătească mai mult, doar pentru a nu colabora cu Rusia.

Acest scenariu este menit să influențeze alegerile parlamentare din 2025, având ca obiectiv înlocuirea actualului guvern pro-occidental al Moldovei cu unul pro-rus și blocarea integrării europene a țării pe termen lung.

Un astfel de deznodământ ar afecta nu doar Republica Moldova, ci și Ucraina. Deși oficial fiecare țară aderă individual la Uniunea Europeană, în realitate, multe state membre văd Moldova și Ucraina ca pe un „pachet comun” de extindere. Dacă Moldova se îndepărtează de calea europeană, sprijinul pentru aderarea Ucrainei ar putea slăbi semnificativ.

Criza actuală evidențiază lipsa unei strategii clare a Chișinăului pentru a o gestiona, dar Ucraina are resursele necesare pentru a contracara planurile Kremlinului.

Această criză energetică face parte dintr-o strategie mai amplă a Rusiei de a destabiliza Moldova și de a reduce sprijinul pentru Ucraina în contextul eforturilor lor de integrare în Uniunea Europeană. Cu alegerile parlamentare din 2025 pe orizont, jocul Kremlinului devine din ce în ce mai evident.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA