Criza gazelor! Europa riscă să înghețe de frig în mijlocul iernii dacă ruşii închid robinetul. Prețul a crescut cu 60%

17 Iun. 2022, 16:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iun. 2022, 16:31 // Actual //  Lupu Eduard

Europa riscă să rămână fără rezerve de gaze naturale în mijlocul vârfului de cerere din timpul iernii, în cazul în care livrările Rusiei prin intermediul unei conducte critice se vor opri complet, potrivit consultantului Wood Mackenzie, scrie Bloomberg.

În cel mai pesimist scenariu, în care conducta Nord Stream către Germania este închisă în totalitate, Europa nu va reuşi să atingă nivelurile de stocare pe care Uniunea Europeană le-a ordonat până la începutul sezonului de încălzire în noiembrie.

Iar regiunea ar putea rămâne complet fără stocuri până în ianuarie, a declarat prin e-mail Massimo Di Odoardo, vicepreşedinte pentru cercetare în domeniul gazelor şi GNL la WoodMac.

„Chiar şi luând în considerare măsurile de contracarare, ar putea fi inevitabil să fie nevoie de o anumită raţionalizare a cererii”, a avertizat Di Odoardo.

Într-o mişcare care a agitat pieţele energetice şi a alimentat o nouă creştere a preţurilor, gigantul rus Gazprom PJSC a redus livrările către clienţii din Italia, Germania, Franţa şi Austria în ultimele două zile.

Exportatorul a declarat că a fost nevoit să reducă capacitatea legăturii sale Nord Stream, care traversează Marea Baltică, din cauza unor probleme legate de reparaţiile turbinelor produse de Siemens AG. Însă Germania a contestat acest lucru, calificând reducerile drept „motivate politic” şi menite să tulbure pieţele.

În cazul în care fluxurile scăzute din Rusia vor persista mai mult timp, acestea ar putea deraia campania de reumplere a depozitelor de vară, chiar în momentul în care stocurile se redresau, ceea ce ar fi sporit optimismul că regiunea va atinge obiectivul UE de umplere de minimum 80% înainte de 1 noiembrie.

Preţurile europene la gazele naturale s-au îndreptat spre cea mai mare creştere săptămânală de când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în timp ce reducerile profunde de aprovizionare ale Moscovei se răsfrâng asupra întregii regiuni.

Contractele futures de referinţă au crescut cu până la 8,4%, ducând câştigul din această săptămână la aproximativ 60%. Eni SpA va primi vineri doar jumătate din ceea ce a solicitat de la Gazprom PJSC, faţă de aproximativ două treimi în ziua precedentă. Reducerile au afectat unii dintre cei mai mari consumatori, ceea ce reprezintă o lovitură pentru o regiune care se luptă deja cu o inflaţie în creştere şi o creştere slabă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău