Criza imobiliară se extinde: O altă ţară din Europa se confruntă cu turbulenţe după prăbușirea prețului locuințelor

01 Sept. 2023, 17:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Sept. 2023, 17:09 // Actual //  bani.md

Potrivit unui important creditor ipotecar, criza care afectează piaţa imobiliară din Marea Britanie s-a accentuat în august, în condiţiile în care costul împrumuturilor a redus cererea, scrie Bloomberg.

Nationwide Building Society a declarat că costul mediu al unei locuinţe a scăzut cu 5,3% în august faţă de nivelul maxim înregistrat în urmă cu un an, cel mai rapid ritm din iulie 2009, când criza financiară globală făcea ravagii. Aceasta a plasat valorile la 259.153 de lire sterline (328.020 dolari), cu 14.600 de lire sterline mai puţin decât în august 2022.

Cifrele indică faptul că piaţa se află la jumătatea drumului spre prăbuşirea preţurilor cu 10%, prognozată de economişti după 14 creşteri consecutive ale ratei dobânzii de către Banca Angliei. Aceasta evidenţiază un risc pentru guvernul primului ministru Rishi Sunak, care se pregăteşte pentru alegerile aşteptate pe scară largă anul viitor.

Scăderea preţurilor îi nelinişteşte pe proprietarii de imobile, care s-au obişnuit cu creşteri constante în ultimul deceniu. Proprietarii au început să îşi vândă proprietăţile, exacerbând lipsa locurilor disponibile pentru închiriere. Economiştii spun că este posibil ca scăderea să se intensifice în a doua jumătate a acestui an.

Factorii de decizie politică încearcă să domolească inflaţia, ceea ce se adaugă la tensiunile asupra buzunarelor consumatorilor. În timp ce ratele la creditele ipotecare încep să scadă, costurile de împrumut pentru gospodării rămân mult mai mari decât în urmă cu un an.

„Încetinirea nu este surprinzătoare, având în vedere amploarea creşterii costurilor de împrumut din ultimele luni, care a dus la o activitate pe piaţa imobiliară mult sub nivelul de dinainte de pandemie”, a declarat vineri economistul şef al Nationwide, Robert Gardner.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 09:39
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 09:39 // Uncategorized //  Ursu Victor

În timp ce Statele Unite ale Americii se confruntă în 2024 cu un deficit comercial de peste 1,3 trilioane de dolari și reacționează previzibil prin măsuri protecționiste, Republica Moldova se află într-o situație și mai vulnerabilă. Potrivit unei analize realizate de economistul Veaceslav Ioniță, țara noastră importă de 2,5 ori mai mult decât exportă, iar deficitul comercial a depășit 5,5 miliarde de dolari, un nivel fără precedent.

„Aceasta nu este doar o problemă de statistică, ci una sistemică”, avertizează Ioniță. „Dependența cronică de importuri erodează baza industrială locală, reduce activitatea economică și diminuează substanțial veniturile bugetare”.

Conform analizei, înlocuirea produselor locale cu alternative de import conduce la o contracție de trei ori a activității economice și la o scădere de până la șase ori a încasărilor fiscale. Ioniță subliniază că actualul model economic este nesustenabil și avertizează că, în lipsa unor măsuri strategice, Republica Moldova riscă să rămână o piață de desfacere pasivă într-o economie globală tot mai fragmentată.

Totuși, în această criză se ascunde și o oportunitate. Economistul propune o strategie economică axată pe dezvoltarea capacităților interne, care ar putea transforma Moldova din consumator net în actor economic activ și competitiv.

Printre soluțiile propuse se numără: substituirea importurilor prin politici de sprijin fiscal, acces la finanțare și infrastructură modernă, redresarea balanței comerciale prin stimularea exporturilor și atragerea investițiilor în sectoare competitive și crearea de locuri de muncă durabile, mai ales în agroalimentar, industrie și IT. Creșterea veniturilor bugetare, necesare pentru investiții în sănătate, educație și dezvoltare regională. „Nu putem continua cu lamentări și reacții întârziate la stimuli externi. Este nevoie de o strategie coerentă, cu obiective clare și măsuri

Deficitul comercial nu este doar un dezechilibru contabil, ci un simptom profund al vulnerabilității economice. Dar gestionat inteligent, el poate deveni punctul zero al unei transformări economice reale. Moldova are șansa – și responsabilitatea – de a ieși din capcana dependenței și de a construi un model economic durabil, orientat spre dezvoltare și independență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ