Iarna nu-i ca vara, dar toamna poate fi ca vara! Topul destinațiilor pe final de sezon estival

01 Sept. 2023, 17:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Sept. 2023, 17:28 // Actual //  Lupu Eduard

Cu toamna care bate la ușă, mulți călători încep să-și planifice vacanțele pentru a profita de temperaturile prietenoase și de prețurile atractive. Iată o listă a celor mai atrăgătoare destinații pentru finalul sezonului estival 2023.

Grecia – O Poveste de Poezie și Sirtaki

Grecia continuă să seducă călătorii cu plajele sale minunate și atmosfera sa autentică, chiar și în debutul toamnei. Acest anotimp este preferatul poeților, iar Grecia oferă o experiență de neuitat. Poți savura un prânz delicios într-o tavernă locală, cu pește proaspăt, fructe de mare, salată tzatziki sau mousaka. Seara, poți admira apusul care a inspirat poeții de-a lungul timpului.

Destinații precum Creta, Corfu, Zakynthos, Rhodos, Thassos, Lefkada sau Evia așteaptă călătorii cu oferte imbatabile la prețuri accesibile.

Egipt – Magie, Faraoni și Scuba Diving

Pentru cei care au vizitat deja Egiptul, toamna este momentul perfect pentru a reveni și a retrăi această experiență fascinantă. Temperaturile mai blânde decât în plină vară și plajele mai puțin aglomerate fac din această perioadă un moment ideal pentru a vizita regatul faraonilor.

Pentru iubitorii de senzații tari, Marea Roșie oferă ocazia perfectă pentru scuba diving și snorkeling. Bifarea în călătorie trebuie să includă și o vizită în Valea Regilor și în mod obligatoriu Piramida lui Keops, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

Turcia – Ospitalitate și Farmec Exotic

Turcia, cu locuri precum Antalya și Bodrum, a devenit în ultimii ani una dintre cele mai populare destinații de vară pentru români. Turcii se remarcă prin ospitalitatea lor și serviciile de calitate pe care le oferă. În toamnă, poți să te bucuri în continuare de farmecul unei vacanțe în aceste locuri.

Pentru cei mai activi, există o mulțime de activități de explorat, inclusiv vizitarea istoricului oraș Antalya și o aventură la rafting.

Tunisia – Farmec Oriental și Mister Sahara

Tunisia se află la confluența Europei și lumii arabe și oferă o experiență unică de început de septembrie. Cu stațiuni populare precum Sousse, Hammamet și Monastir, poți să te relaxezi pe plajele uimitoare, să te pierzi în bazarurile pline de farmec oriental sau să explorezi misterul Deșertului Sahara.

Dacă ești pasionat de istorie, poți descoperi fascinanta istorie a Cartaginei sau să te plimbi pe străduțele boeme ale orașului Sidi Bou Said, cu casele sale alb-albastre care te vor duce cu gândul la Santorini.

De menționat că, în această perioadă, prețurile pentru o vacanță în septembrie în aceste destinații sunt foarte atractive, făcând toamna o alegere excelentă pentru a evita aglomerația și pentru a profita de tot ce au de oferit aceste locuri minunate. Indiferent de alegerea făcută, o vacanță de toamnă poate fi la fel de magică și memorabilă ca una de vară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău