Criză severă la CFM! Sunt reduse zilele lucrătoare pentru a face față datoriilor

30 Aug. 2024, 13:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Aug. 2024, 13:52 // Actual //  bani.md

Calea Ferată a Moldovei (CFM) va reduce numărul zilelor lucrătoare de la 5 la 4 începând cu luna septembrie, din cauza scăderii semnificative a transporturilor de marfă și pasageri, potrivit declrației, pentru BANI.MD, lui  Serghei Tomșa, directorul interimar al CFM.

„În contextul scăderii transporturilor și al resurselor insuficiente pentru achitarea salariilor și acoperirea cheltuielilor de exploatare, nu avem altă soluție decât să reducem zilele lucrătoare”, a declarat Tomșa. El a subliniat că măsura este necesară pentru a preveni acumularea de datorii suplimentare față de angajați, buget și agenții economici care furnizează servicii CFM.

Tomșa a mai precizat că reducerea zilelor lucrătoare este valabilă doar pentru luna septembrie și că aceasta va contribui la micșorarea restanțelor salariale. În prezent, CFM se confruntă cu restanțe salariale de aproximativ 150 milioane de lei, iar situația financiară a întreprinderii este gravă.

„În funcție de banii pe care îi încasăm, facem achitările. Acum suntem în proces de achitare a salariilor pentru luna aprilie, iar opt filiale au primit deja salariile”, a adăugat Tomșa.

Datele statistice recente indică o scădere de 21,4% în transportul de mărfuri și o scădere dramatică de 35,8% în parcursul mărfurilor în primele șase luni ale anului 2024. Problemele financiare ale CFM sunt accentuate de acumularea datoriilor salariale, deși în mai 2022, fostul director Oleg Tofilat a anunțat achitarea integrală a restanțelor salariale și majorări salariale semnificative datorită îmbunătățirii încasărilor, potrivit newstream.md.

Serghei Tomșa, care a preluat interimatul funcției de șef al CFM în februarie 2024, va implementa măsuri temporare pentru a gestiona criza financiară actuală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ