Criză severă la CFM! Sunt reduse zilele lucrătoare pentru a face față datoriilor

30 Aug. 2024, 13:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Aug. 2024, 13:52 // Actual //  Lupu Eduard

Calea Ferată a Moldovei (CFM) va reduce numărul zilelor lucrătoare de la 5 la 4 începând cu luna septembrie, din cauza scăderii semnificative a transporturilor de marfă și pasageri, potrivit declrației, pentru BANI.MD, lui  Serghei Tomșa, directorul interimar al CFM.

„În contextul scăderii transporturilor și al resurselor insuficiente pentru achitarea salariilor și acoperirea cheltuielilor de exploatare, nu avem altă soluție decât să reducem zilele lucrătoare”, a declarat Tomșa. El a subliniat că măsura este necesară pentru a preveni acumularea de datorii suplimentare față de angajați, buget și agenții economici care furnizează servicii CFM.

Tomșa a mai precizat că reducerea zilelor lucrătoare este valabilă doar pentru luna septembrie și că aceasta va contribui la micșorarea restanțelor salariale. În prezent, CFM se confruntă cu restanțe salariale de aproximativ 150 milioane de lei, iar situația financiară a întreprinderii este gravă.

„În funcție de banii pe care îi încasăm, facem achitările. Acum suntem în proces de achitare a salariilor pentru luna aprilie, iar opt filiale au primit deja salariile”, a adăugat Tomșa.

Datele statistice recente indică o scădere de 21,4% în transportul de mărfuri și o scădere dramatică de 35,8% în parcursul mărfurilor în primele șase luni ale anului 2024. Problemele financiare ale CFM sunt accentuate de acumularea datoriilor salariale, deși în mai 2022, fostul director Oleg Tofilat a anunțat achitarea integrală a restanțelor salariale și majorări salariale semnificative datorită îmbunătățirii încasărilor, potrivit newstream.md.

Serghei Tomșa, care a preluat interimatul funcției de șef al CFM în februarie 2024, va implementa măsuri temporare pentru a gestiona criza financiară actuală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 13:05 // Actual //  Lupu Eduard

Producția „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” de Cristian Mungiu este următorul film din seria „CineMADE în România”, difuzat în exclusivitate de RLIVE TV. Drama va putea fi vizionată duminică, la ora 21:00.

Un film despre realitățile erei lui Ceaușescu, văzute prin ochii a două studente. Otilia și Gabiță împart camera de cămin, iar după ce una dintre ele rămâne gravidă, îl găsesc pe domn Bebe și se întâlnesc cu el într-o cameră închiriată la hotel, pentru o misiuni absolut secretă.

Din distribuție fac parte actori precum Anamaria Marinca, Luminița Gheorghiu, Mădălina Ghițescu, dar și basarabenii Tania Popa și Ion Grosu. Pelicula a fost nominalizată la Globul de Aur, proiectată la Cannes și la Festivalul Academiei Europene de Film, fiind deținătoarea mai multor trofee Goppo.

„Filmul vorbește în mare măsură despre cum arătau viețile noastre în perioada comunistă, despre rolul prieteniei și solidarității din perioada respectivă, și despre frica și anxietatea din noi în momentul în care statul devenise „ocrotitorul” unei spaime care putea veni de la oricine.

Chestia aceasta ne-a influențat foarte mult viața, în special viața adulților din anii 90. Mă bucur să văd că și astăzi filmul poate fi interpretat în mai multe forme. Sunt curios să văd cum va fi primit aici, care dintre aceste aspecte ale lui vor prevala, și care sunt considerate mai moderne și mai actuale”, declara regizorul Critian Mungiu pentru Radio Chișinău.

Filmul românesc „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” este difuzat în cadrul proiectului „CineMADE în România”. Cu intenția de a reflecta evoluția și diversitatea culturală și socială a României moderne, pe o piață dominată de producții din Rusia și SUA, RLIVE TV aduce duminică de duminică publicului din Republica Moldova filme românești contemporane. Abordarea va asigura prezentarea unui conținut inovator și relevant, diferit de filmele clasice românești, deja cunoscute și difuzate în țara noastră, dar și promovarea identității noastre culturale.

CineMADE in România” își propune să îmbogățească experiența cinematografică ale telespectatorilor, promovând în același timp cultura și arta românească.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău